Pomidory - choroby i szkodniki - cz.3
Re: Pomidory - choroby i szkodniki - cz.3
Ogrodnictwo to nie tylko warzywka:p
- Comcia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ale na naszym forum dbamy o poprawną pisownię 

Dobra sorka za literówki...A znajdzie się tu ktoś kto będzie w stanie mi pomóc?
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Chyba mają za mokro i potrzebują zasilenia , lepiej pokazać całą roślinę ,to diagnoza będzie trafniejsza .
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
- kozula
- Od: 21 sie 2008, o 20:42
- Kontakt:
Henryku, kiepskie zdjęcie. Albo mam urojenia, albo widać tam plamę zarazy.
Ewat, bez całego krzaczora ani rusz.
Pozdrawiam, kozula
Ewat, bez całego krzaczora ani rusz.
Pozdrawiam, kozula
- Suppa
- Od: 6 mar 2008, o 09:53
Dziś zauważyłem na betaluxie podejrzane zaschnięte plamy.. nie mogłem jednoznacznie stwierdzić, ale to mogła być zaraza.
Tylko, że rosnące obok ziemniaki mam zdrowe
Betalux jest chyba podatny na choroby, na pozostałych krzaczkach są pojedyncze plamki alternariozy. Reszta odmian jak dotąd zdrowa.
Na razie pogoda jest sucha i ciepła więc zaraza nie powinna się rozwinąć, ale trzeba mieć ręke na pulsie
Tylko, że rosnące obok ziemniaki mam zdrowe

Betalux jest chyba podatny na choroby, na pozostałych krzaczkach są pojedyncze plamki alternariozy. Reszta odmian jak dotąd zdrowa.
Na razie pogoda jest sucha i ciepła więc zaraza nie powinna się rozwinąć, ale trzeba mieć ręke na pulsie

Pozdrawiam, Maciek.
-
- 200p
- Od: 27 mar 2011, o 21:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
a nie szara pleśń na szypułkach owoców ?? fotka jest .......kozula pisze:Henryku, kiepskie zdjęcie. Albo mam urojenia, albo widać tam plamę zarazy.

No ale chyba tak prostych zadań studentom nie dają

Paweł _____________________________________________________________________________
Kobiety z natury są Aniołami, ale kiedy skrzydła opadną przychodzi im latać na miotle....
Kobiety z natury są Aniołami, ale kiedy skrzydła opadną przychodzi im latać na miotle....
- MENA515
- 500p
- Od: 9 mar 2010, o 09:14
Przed chwilką znalazłam takie plamy na krzakach w szklarni:
1. Snow white- plamy są na jednej odnodze, poziom-trzeci liść od dołu. Obok cały krzak. Ma jedno grono zawiązane, drugie w trakcie.

2.Yelow brandywine lub white tomato ( nie mogę rozpoznać a , że jedne nie wyrosły na czas, posiałam w te miejsca inne. Potem były po 2 pomidorki w doniczce
)

Tutaj,zdjęcie jest nie wyraźne.To malinowy 166, w gruncie.Na czubku tego pomidorka, który zrobił się lekko fioletowy, dwa liście, młode, mają zaschnięte brzegi.Obydwa zdjęcia, to ten sam krzak. Tylko on ma zmiany na liściach.

Dla wiadomości:Wszystkie pomidorki były podlewane pokrzywówką.Jako,że strasznie się zwijały a pokrzywówki brakło, w sobotę podlałam je raz wodą z dodatkiem saletry amonowej w proporcji 2g/10l wody. Na krzak przypadło ok 0,7l tego roztworu.
1. Snow white- plamy są na jednej odnodze, poziom-trzeci liść od dołu. Obok cały krzak. Ma jedno grono zawiązane, drugie w trakcie.

2.Yelow brandywine lub white tomato ( nie mogę rozpoznać a , że jedne nie wyrosły na czas, posiałam w te miejsca inne. Potem były po 2 pomidorki w doniczce

Tutaj,zdjęcie jest nie wyraźne.To malinowy 166, w gruncie.Na czubku tego pomidorka, który zrobił się lekko fioletowy, dwa liście, młode, mają zaschnięte brzegi.Obydwa zdjęcia, to ten sam krzak. Tylko on ma zmiany na liściach.

Dla wiadomości:Wszystkie pomidorki były podlewane pokrzywówką.Jako,że strasznie się zwijały a pokrzywówki brakło, w sobotę podlałam je raz wodą z dodatkiem saletry amonowej w proporcji 2g/10l wody. Na krzak przypadło ok 0,7l tego roztworu.
-
- 100p
- Od: 20 lip 2008, o 17:56
Nie jestem fachowcem,ale według mnie to chyba poparzenie,jeżeli jest to ten sam liść na dwóch fotkach. 

Pozdrawiam Marian
------------------
------------------
- MENA515
- 500p
- Od: 9 mar 2010, o 09:14
Ale nie bardzo wiem czym...Bo jeszcze żadnych oprysków nie używałam. Nawozem podlewałam konewką,więc raczej gdyby roztwór był taki mocny, to jakieś większe ślady by były...Marianzet1 pisze:Nie jestem fachowcem,ale według mnie to chyba poparzenie,jeżeli jest to ten sam liść na dwóch fotkach.
ale...Mam w szklarni tegoroczne sadzonki ostróżki trwałej ( kwiatek

-
- 100p
Moja uwaga była do zdięć Iwonas85. Mena515 też mi trudno coś powiedzieć,wygląda mi to na poparzenie,słońce też może poparzyć jak będzie kropla wody . 

Pozdrawiam Marian
------------------
------------------
-
- 100p
MENA515.O poparzeniu myślałem o 1 i 3 zdjęciu.Może ktoś odpowie Ci bardziej kompententny odemnie na te inne zdjęcia,ja bym się za bardzo tym nie przejmował. 

Pozdrawiam Marian
------------------
------------------
-
- 200p
- Od: 27 mar 2011, o 21:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Marian tak to ten sam liść. Mam nadzieję, że masz rację kamień spadł mi z serca.