Grażynka, coś ostatnio wzięło mnie na przetaczniki, zresztą ni tylko. Podobająmi się wysokie, smukłe byliny - liatry, ostróżki, dzwonki, szałwie ....
Agniesiu, masz rację z przycinaniem. Jak się nie uda zaplatanie, to przyciąć zawsze można
Tereniu, ja Ci mogę dać nawet sadzonkę. On się bardzo szybko rozrasta. W ubiegłym roku dostałam małą sadzoneczkę i rozrósł się już może na 80 cm

Na razie mi to pasuje, ale pewnie w przyszłym roku (albo jeszcze i w tym) będę go zmniejszać, więc sadzonek będzie w bród
Aniu, ja też nie wiedziałam że jest ich aż tyle

Ciągle czegoś nowego dowiaduję się na tym forum :P
Dorotko, przetaczników jest mnustwo odmian - kłosowy,niski, goryczkowy, perski, ząbkowany i jeszcze wiele innych.
Pamiętam jak wiosną pokazywałaś swoje. Masz chyba te goryczkowe.
Założyłam temat w bylinach o przetacznikach, więc jeśli możesz to wklej tam ich zdjęcia
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 32&t=44502
Grażynko ja też kiedyś miała 2 przetaczniki. Kwitły mi może ze 3 lata a potem wyginęły. Nie wiem czy przemarzły czy co innego im nie spasowało. Ślimaki są, ale jeszcze nie w wielkich ilościach. Co roku robią sito z języczki i kilki host które mam a w tym zeżarły liście orlików
Beatko, to ciekawy był ten jaśmin sąsiada. Szkoda, że już go nie ma ...
A kwiatów cytryny nigdy nie miałam okazji wąchać.
Bernadetko w moim regionie jeszcze kwitną bzy na całego więc pewnie i u Ciebie też.
Życzę smacznego
Kwitną żylistki
Ping Pom Pom jak zwykle przy samej ziemi ....
Zylistek szorstki
Jedna z ładniejszych róż - Warwick Castle (czy jakoś tak )