Ślimacze wzgórze
- malgocha1960
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 lut 2010, o 18:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Ślimacze wzgórze
Dobrze Lusiu,że w ogóle zakwitły, bo u mnie były pączki i gdzie wyschły.
- Lusia 57
- 1000p
- Od: 8 sty 2011, o 13:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lusiu, bardzo podoba mi się Twój bodziszek, możesz mi powiedziec, jak się nazywa? Jak widziałas, mam teraz sporo miejsca przed domem i chetnie bym sobie takiego posadziła 
Białą piwonie też mam i bardzo się z tego cieszę
A ostrokrzewy powinny sie przyjąć, to wytrzymałe krzaczki. Sama musze sobie jeszcze jednego kupić, bo mam tylko "dziewczynkę" i chcę jej dokupic "chłopaka" do pary, żeby owocowały pieknie

Białą piwonie też mam i bardzo się z tego cieszę

A ostrokrzewy powinny sie przyjąć, to wytrzymałe krzaczki. Sama musze sobie jeszcze jednego kupić, bo mam tylko "dziewczynkę" i chcę jej dokupic "chłopaka" do pary, żeby owocowały pieknie

- malgocha1960
- Od: 8 lut 2010, o 18:15
Ja mam jeden ostrokrzew i kwitł mi w tym roku.O co chodzi z tym chłopakiem i dziewczynką?
Prześliczne łany irysów, bajka.. Fajnie, że piszesz o robaczkach. Ja poznałam już ptaki w swoim ogrodzie, ale z rozpoznawaniem owadów mam jeszcze problemy. Często nie wiem, który jest szkodnikiem, a który nie.
Zachwycił mnie twój błękitny bodziszek. Uwielbiam niebieskie kwiatki. Ten wygląda wspaniale
Mam też bodziszki, ale nie są takie śliczne , jak ten twój. 
Zachwycił mnie twój błękitny bodziszek. Uwielbiam niebieskie kwiatki. Ten wygląda wspaniale

Małgosiu, ostrokrzewy są roslinami dwupiennymi i owoce powstają tylko na egzemplarzach żeńskich. Twój ostrokrzew zakwitł, ale czy owocuje? Bo żeby owocowac, potrzebuje... faceta (ostrokrzewa oczywiście ;) )malgocha1960 pisze:Ja mam jeden ostrokrzew i kwitł mi w tym roku.O co chodzi z tym chłopakiem i dziewczynką?
Tez tego nie wiedziałam, kupiłam w szkółce już owocujący krzeczek i nie miałam pojęcia, że jeśli bedzie rósł sam, to w przyszłym roku czerwonych koralików nie bedzie...

- Lusia 57
- 1000p
Joasiu, Małgosiu i Izo, moje ostrokrzewy miały już korale więc jest wśród nich chociaż jeden chłopak. Ostrokrzewy są roślinami dwupiennymi, występują męskie i żeńskie egzemplarze. Owocują tylko żeńskei i tylko wtedy gdy rośnie wśród nich chociaż jeden krzew męski. Są bardzo wytrzymałe ale co roku przemarzały mi i zamiast rosnąc w górę, traciły siły na odbijanie po zimie i dlatego przesadziłam je. Może tu będzie im lepiej. A co do bodziszka to nie mam pojęcia co to za odmiana. Nie rozsiewa się, rośnie w zwartej kępie. Kępka jest dość wysoka, około 50cm w górę i szeroka. I najważniejsze, nie pokłada się i ma piękne niebieskie kwiaty. Bo mam jeszcze jednego, podobnego, który rozsiewa się sam i kwiaty są na wiotkich łodyżkach. Rośnie mi już prawie wszędzie.
Coś ostatnio nie mam czasu ani serca do tego ogrodu. Tyle rzeczy muszę jeszcze zrobić, liczyłam, że w wakacje może nadrobię. Niestety nici z moich planów.
O widzę, że Joasia już za mnie odpowiedziała.
Coś ostatnio nie mam czasu ani serca do tego ogrodu. Tyle rzeczy muszę jeszcze zrobić, liczyłam, że w wakacje może nadrobię. Niestety nici z moich planów.
O widzę, że Joasia już za mnie odpowiedziała.
- moniczek
- 1000p
- Od: 19 sie 2010, o 17:55
Super zdjęcia.
Bodziszek obsypany niebieskimi kwiatkami ładnie kontrastuje z zielenią trawnika, po prostu piękny jest. 

- pamelka
- Od: 30 gru 2009, o 00:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
A ja pochwalę ostatnie fotki, superaśne
O bodziszku wszyscy pisali
mi się również spodobał 

O bodziszku wszyscy pisali

- Lusia 57
- 1000p
- Lusia 57
- 1000p
Do mojego ogródka w realu prawie nikt nie zagląda, nikomu nie jest po drodze. Leży gdzieś na uboczu dróg. Za to w internecie trochę gości mam. Witaj Igo i Agatko.
Wczoraj pojechałam kosić swoją łąkę. Jeszcze trochę a moja kosiarka nie poradziłaby sobie ze zdrewniałymi łodygami dzikich roślin.
Przed koszeniem zrobiłam maczkom sesje zdjęciową.

Wczoraj pojechałam kosić swoją łąkę. Jeszcze trochę a moja kosiarka nie poradziłaby sobie ze zdrewniałymi łodygami dzikich roślin.
Przed koszeniem zrobiłam maczkom sesje zdjęciową.

- moniczek
- 1000p
- Od: 19 sie 2010, o 17:55
Nie lubię maków, ale kwitnące wyglądają zjawiskowo i mają takie aksamitne płatki.
U mnie koszenie raz na tydzień jest uciążliwe, bo trawa zbyt szybko rośnie. Na częstsze niestety brak czasu...a wymagałaby cięcia raz na 5 dni. Czasami zamiast trawnika mam łączkę. Za to dziś w domu pojawił się nowy sprzęt - podkaszarka (wyrywanie trawy i chwastów przy płocie i pomiędzy kamieniami stało się syzyfową pracą). Mam nadzieję, że w ogrodzie praca z nią będzie łatwiejsza.