Padające draceny

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
anathemasit
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 12 cze 2011, o 11:26
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Padające draceny

Post »

Mam pytania dotyczące moich dracen. Szukałam już o nich mnóstwo informacji i już zglupiałam od ich nadmiaru. Problem dotyczy draceny wonnej (tak mi sie wydaje że to ta) oraz obrzeżonej. Chodzi o to że kupiłam obie poadzone w jednej doniczce i było wszystko ok, do czasu gdy je rozsadziłam na wiosne, ponieważ wonna wypuszczała młode od korzeni. Rozsadziłam więc małe jeszcze wonne od starszej i osobno obrzeżoną. Jednak matka wonnych zaczeła mi gwałtownie schnąć. nie wiem co jest przyczyną, ponieważ podlewalam ją regularnie, nie przesuszałam jej. u mnie w pokoju jest ciepło więc z tym nie ma problemu. Okna mam po zachodniej stronie więc słońce jest ostre. Niestety nie mam jej zdjęcia, bo próbuje dojść do siebie na działce gdzie słońc ma od rana. natomiast jej młode szybko urosły i teraz zaczynają mi schnąc na końcówkach. ja już nie wiem czy to od słońca (stoją teraz w odległości 2 metrow od okna) czy ziemi (starałam sie robić wlasne mieszanki ziemi uniwersalnej i torfu oraz włokna kokosowego) puszczają ciagle mlode, ale nawet ta łodyga nie jest spójna. Co sie tyczy obrzeżonej to również schnie mi na końcowkach ale puszcza tez nowe liście , wiec nie wiem czy to fizjologicznie czy też jej coś jest nie tak .Rowniez dochodzi na dzialce gdzie liście wybarwiają się na ładną czerwień. Dodaje zdjęcia młodych. przepraszam za jakość, ale tymczasowo nei mam aparatu i musiałam telefonem.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Re: Padające draceny

Post »

Na moje oko to nie jest dracena tylko zielistka (Chlorophytum laxum).Ta roślina nie znosi słońca, stanowisko musi mieć ze światłem rozproszonym.
claviceps
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 12 cze 2011, o 21:30
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

anathemasit pisze: nie wiem co jest przyczyną, ponieważ podlewalam ją regularnie, nie przesuszałam jej. u mnie w pokoju jest ciepło więc z tym nie ma problemu.
Jeśli w pokoju jest za mała wilgotność (tyczy się głównie okresu grzewczego), to może być przyczyna zasychania końcówek.
anathemasit
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 12 cze 2011, o 11:26
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

matka wyglądała jak dracena , a na doniczce sklepowej podpisane mix ;/ dzisiaj zrobie zdjecie matce. Ja kaloryfery mam wyłaczone przez cały rok, a spryskuje ją co jakiś czas wodą żeby miała wilgotniej. Stoi teraz dalej od okna, może jeszcze będę opuszczala rolete na południe, to moze jej pomoże coś.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”