Moja kolekcja kaktusów - blabla
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Od: 6 sie 2007, o 06:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Moja kolekcja kaktusów - blabla
A liczysz na to, że wśród losowo pylonych u mnie w kolekcji nasion na różnych L.jajoiana coś takiego by się trafiło?
O ile mnie pamięć nie myli to białe kwiaty L.jajoiana były w którymś z pierwotnych opisów tych roślin. A problem powstał z prostego powodu - rośliny zebrane w naturze z pąkami zostały przesłane do któregoś z uniwersytetów. Krótka podróż spowodowała odbarwienie się pąków i roślinki zaraz po wyjęciu z paczki zakwitły na biało. I tylko ten jeden raz. I tak zostały opisane. I od tego czasu trwa schiza by dorwać oryginalne L.jajoiana z białym kwiatem. Biedni maniacy bieli u lobiwek mieli jazdę więc ogrodnicy poszli po rozum do głowy i wyhodowali stosowne hybrydy. No i maniacy od bieli zostali spacyfikowani. A ja wolę inne kolory niż biel. Jak się jest wielbicielem jasnych kwiatów to trzeba kolekcjonować echinopsy, trichocereusy lub gymnaki.
Jeśli chodzi o jakość nasion od Szweda to jest ok.
O ile mnie pamięć nie myli to białe kwiaty L.jajoiana były w którymś z pierwotnych opisów tych roślin. A problem powstał z prostego powodu - rośliny zebrane w naturze z pąkami zostały przesłane do któregoś z uniwersytetów. Krótka podróż spowodowała odbarwienie się pąków i roślinki zaraz po wyjęciu z paczki zakwitły na biało. I tylko ten jeden raz. I tak zostały opisane. I od tego czasu trwa schiza by dorwać oryginalne L.jajoiana z białym kwiatem. Biedni maniacy bieli u lobiwek mieli jazdę więc ogrodnicy poszli po rozum do głowy i wyhodowali stosowne hybrydy. No i maniacy od bieli zostali spacyfikowani. A ja wolę inne kolory niż biel. Jak się jest wielbicielem jasnych kwiatów to trzeba kolekcjonować echinopsy, trichocereusy lub gymnaki.
Jeśli chodzi o jakość nasion od Szweda to jest ok.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
- echinopsis
- 200p
- Od: 2 mar 2011, o 21:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
no tak się składa że interesują mnie te rodzaje jak ich hybrydy
a biało kwitnącą Lobivie jajoiana Anemone mam w swojej kolekcji
ciekawy byłem czy spośród tak wielu kolorów lobivia jajoiana masz też biało kwitnącą.Ale dzięki za odpowiedz
Pozdrawiam

Pozdrawiam

- blabla
- -Moderator Forum-.
- Kontakt:
Musisz sobie taką jajojankę w naturze znaleźć. Generalnie jest bardzo mało lobiwek, które mają ściśle określoną barwę kwiatu. Większość gatunków jest dostępna we wszystkich barwach tęczy oprócz niebieskiego w zależności od stanowiska czy nawet konkretnego egzemplarza.
Jeśli chodzi o białe jajoianki to przecież nie są one czyste, muszą być przypaprane innym gatunkiem lub nawet rodzajem. Więc nie wiem, czy można nadal je nazywać L.jajoiana.
Jeśli chodzi o białe jajoianki to przecież nie są one czyste, muszą być przypaprane innym gatunkiem lub nawet rodzajem. Więc nie wiem, czy można nadal je nazywać L.jajoiana.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
- echinopsis
- 200p
Akualnie moja Jajoiana "Anemone " ma 17 pąków jak zakwitnie to wrzucę foty
Pozdrawiam

Pozdrawiam

- blabla
- -Moderator Forum-.
- Kontakt:
Dziś udało mi się wpaść do kolekcji na 10 minut. Trochę lobiwek ma kwiaty. Zdjęcia zrobione na szybko, z ręki. Poniżej efekty.

Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
- hen_s
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
Nooo, jestem pod OGROMNYM wrażeniem. 

- nolina
- Od: 20 mar 2010, o 21:37
Łał jestem pod WIELKIM wrażeniem...uczta dla oczu

Rzeczywiście "trochę" ;) Rewelacyjnie to wszystko wygląda! Aż szkoda wyłączać stronę, można cały czas oglądaćblabla pisze:Trochę lobiwek ma kwiaty.

-
- 500p
- Od: 25 sie 2010, o 15:23
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
"trochę" - to jak wygląda "wiele" - chciałabym kiedyś móc zobaczyć taką ucztę dla oczu na żywo, piękne...
- echinopsis
- 200p
Tomku bardzo ładne kwitnienia
Mam pytanie co to za gatunek Fotka dróga w trzecim rzędzie żółta lobivia z przebarwieniami na płatkach?
Pozdrawiam

Mam pytanie co to za gatunek Fotka dróga w trzecim rzędzie żółta lobivia z przebarwieniami na płatkach?
Pozdrawiam

- blabla
- -Moderator Forum-.
- Kontakt:
Lobivia marsoneri f. rubescans WR37. Te roślinki mają wyjątkowo zmienne kwiaty. Każdy egzemplarz ma kwiatek innego koloru.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
- NINa
- 200p
- Od: 15 maja 2008, o 22:32
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Przepiękny zbiór. Co to za odmiana? http://img193.imageshack.us/img193/6025/p0112135.jpg
Czym nawozisz i jak często? A tak w ogóle, masz w szklarni jakiś system zraszający czy koneweczką? Nie masz problemów ze ślimakami - pomrowami w szczególności?
Mnie łaziły po tych nawet bardzo ociernionych kaktusach i wyżerały mi Rebutie oraz Echinocereusy. Z Lobiviami nie było raczej problemu. Teraz zamówiłam zamykaną szklarenkę i taką dobrze obudowaną od dołu, ale też z folii i na zimę niestety trzeba będzie znowu przerzucać kaktusy do piwnicy.
Czym nawozisz i jak często? A tak w ogóle, masz w szklarni jakiś system zraszający czy koneweczką? Nie masz problemów ze ślimakami - pomrowami w szczególności?
Mnie łaziły po tych nawet bardzo ociernionych kaktusach i wyżerały mi Rebutie oraz Echinocereusy. Z Lobiviami nie było raczej problemu. Teraz zamówiłam zamykaną szklarenkę i taką dobrze obudowaną od dołu, ale też z folii i na zimę niestety trzeba będzie znowu przerzucać kaktusy do piwnicy.
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Kontakt:
Roślinka z fotki to Lobivia pugionacantha v. culpinensis JK 410, druga fotka jest tutaj: http://www.lobivia.pl/foto/Lobivia_pugi ... JK_410.jpg. Rośliny nawożę co drugie podlanie, czyli jakieś 3-4x w roku. Kaktusów nie trzymam w szklarni tylko w tunelu foliowym. Podlewam je ręcznie, każdą doniczkę oddzielnie z ręcznego spryskiwacza. Podlanie całości zajmuje mi około 3 godzin. Naturalnie mam problemy ze ślimakami. Zżerają mi od czasu do czasu jakieś kwiatki i nadgryzają roślinki. Na razie usuwam ślimaki ręcznie. Jeśli zaczną mi zbyt mocno demolować kolekcję zacznę z nimi walczyć chemią.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
- moritius
- Od: 30 sie 2010, o 12:15
A nie lepiej - zamiast rozmaitych anty-ślimakowe oprysków - zastosować środki naturalne, tzn rośliny, których zapach odstrasza te małe potworki? ;)
Z ciekawości zapytam - która lobiwka jest twoją ulubioną rośliną? ;)
Z ciekawości zapytam - która lobiwka jest twoją ulubioną rośliną? ;)
Pozdrawiam, Aleksander
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Kontakt:
W Argentynie podobają mi się najbardziej Lobivia famatimensis i cały krąg L.haematantha. Z boliwijskiich najwięcej sentymentu mam do L.pugionacantha a w szczególności L.p.v.cornuta i bardzo blisko z nią spokrewnionej L.variispina, Z Peru najfajniejsza jest L.wrightiana.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek