Żeńskie powinny mieć zgrubienie na łodyżce z kwiatu, a męskie nie mają tego zgrubienia, poza tym z dynią nic nie musisz robićPelasia pisze:Cz dyni trzeba coś obrywać,przerywać,ogławiać? Moje dyńki w skrzyniach zrobily się jakaś gęste.Justynka już kwitnie ,ma sporo kwiatkow.Tylko nie wiem jakie to ,męskie czy żeńskie
Asia
Dynia - wszystko o odmianach i uprawie cz.1
- patasko
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 26 maja 2011, o 23:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Dynia - wszystko o odmianach
-
frant

- Od: 21 mar 2010, o 23:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Loeb , na tym drugim zdjęciu to raczej szara pleśń , widoczny charakterystyczny nalot grzybni na zamarłej tkance . Na dolnych liściach faktycznie jest w tym roku sporo rozmaitych plam , ale teraz dynie pędzą jak burza , nowe liście są wielkie i zielone
. Gdyby jakaś choroba postępowała , to trzeba interweniować , ale na razie nie ma co się zamartwiać ... U mnie na razie we wzroście prowadzi Marina , ma już ok.1,5m . Oprócz pędu głownego wszystkie dynie mają po kilka pędów bocznych . Bez przycinania . Za kilka tygodni juz się nie odróżni nawet , który to pęd głowny , a który boczny . W porównaniu z ub. rokiem szacuję przyspieszenie wegetacji na ok.2 tyg . Tamten rok był trudny , a skończyło się klęską urodzaju , a ten będzie jeszcze gorszy , czyli lepszy
. P.S. A wczoraj wieczorem nad dyńkami klucz żurawi nisko przeleciał , nie wiem co to może znaczyć 
- Rusalka
- 1000p

- Od: 10 sty 2011, o 14:24
a u mnie 1 się osunęła z kompostownika..
już krzyżyk na nią postawiłam bo zauważyłam że łodyga od korzenia się zgięła..ale ciągle żyje..
już krzyżyk na nią postawiłam bo zauważyłam że łodyga od korzenia się zgięła..ale ciągle żyje..
Coś dziwnie piszę? Tak Ci się zdaje?
To mój T9 i pod jego władzą pozostaję ;-)
To mój T9 i pod jego władzą pozostaję ;-)
-
Pelasia

- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
O to dobrzeloeb pisze:Nic nie robisz z dynią. Rośnie jak chce.
Dobrze że dyńki są takie niestresujące
Asia
-
Pelasia

- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Kontakt:
A żurawie lubią dynie...może jak będą wracać jesienią wstąpią pojeśćfrant pisze:Loeb , na tym drugim zdjęciu to raczej szara pleśń , widoczny charakterystyczny nalot grzybni na zamarłej tkance . Na dolnych liściach faktycznie jest w tym roku sporo rozmaitych plam , ale teraz dynie pędzą jak burza , nowe liście są wielkie i zielone. Gdyby jakaś choroba postępowała , to trzeba interweniować , ale na razie nie ma co się zamartwiać ... U mnie na razie we wzroście prowadzi Marina , ma już ok.1,5m . Oprócz pędu głownego wszystkie dynie mają po kilka pędów bocznych . Bez przycinania . Za kilka tygodni już się nie odróżni nawet , który to pęd głowny , a który boczny . W porównaniu z ub. rokiem szacuję przyspieszenie wegetacji na ok.2 tyg . Tamten rok był trudny , a skończyło się klęską urodzaju , a ten będzie jeszcze gorszy , czyli lepszy
. P.S. A wczoraj wieczorem nad dyńkami klucz żurawi nisko przeleciał , nie wiem co to może znaczyć
- Hekate
- 200p

- Od: 23 lip 2009, o 16:15
- Kontakt:
U mnie melonowa ruszyła z kopyta i juz chce wyłazić z obłożonego agrowłókniną kompostownika, gorzej że w pokrzywy, nie pociesza mnie nawet fakt ze parzą na zdrowie
Za to piżmowa niespecjalnie się rusza, dziś podlałam ją troche pokrzywówką, mam nadzieje że się ocknie
Za to piżmowa niespecjalnie się rusza, dziś podlałam ją troche pokrzywówką, mam nadzieje że się ocknie
Ania
Piękne macie okazy
, a Ja dopiero dziś wysadziłam
z własnej rozsady "Dynie zwykłą makaronową" ok 8szt (skleroza
).
Jeszcze jej nigdy nie uprawiałam ani nie jadłam, ale zachęciłam się tu zeszłorocznymi pochwałami
Jeszcze jej nigdy nie uprawiałam ani nie jadłam, ale zachęciłam się tu zeszłorocznymi pochwałami
"jeśli chcesz być szczęśliwy przez całe życie - zostań ogrodnikiem "
Ogrodniczka na tymczasowym urlopie Anpio7 !!!
Apetycznie u Anpio7
Ogrodniczka na tymczasowym urlopie Anpio7 !!!
Apetycznie u Anpio7
-
loeb

- Od: 25 lut 2010, o 21:44
Frant, ja się nie martwię ciekawa byłam, jeszcze z 1 taki dziś wypatrzyłam, jutro oberwę. U mnie przoduje marmolada[Marmelatta], rozpełza się jak Kraken po dnie oceanu.. i pomyśleć, że miałam tylko 1 nasionko, po próbach posadzenia tego w zeszłym roku kiedy to 1 zgniło a drugą siewkę ostrzygł do gleby jakiś ptaszek..
A skoro już przy ptaszkach.. wiesz: żuraw czy bocian, dynia czy kapusta..;) Takie czasy, symbolika się zmienia, grunt że wymowa proroctwa zostaje ..;)
A skoro już przy ptaszkach.. wiesz: żuraw czy bocian, dynia czy kapusta..;) Takie czasy, symbolika się zmienia, grunt że wymowa proroctwa zostaje ..;)
- NITKA
- 1000p

- Od: 29 sie 2010, o 11:30
Moje dyńki chyba już przywykły do upałów i mają się dobrze.
Mam zapytanie takie, czy ten mały owocek, to już jest dyńka, czy tylko taki zalążek i jak nie został zapylony, to odpadnie?

Mam zapytanie takie, czy ten mały owocek, to już jest dyńka, czy tylko taki zalążek i jak nie został zapylony, to odpadnie?

pozdrawiam, Anita
-
loeb

- Od: 25 lut 2010, o 21:44
Ciężko powiedzieć na takim maleństwie.
-
x-suzana
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 15 gru 2009, o 11:41
Ja stawiam na to , że to już dyńka. 
- Tula

- Od: 7 lut 2009, o 15:00
Byłam dzisiaj na działce, dyńki ruszyły ! Rosną ! A już się martwiłam, bo stały jak zaczarowane ze dwa tygodnie i ta ich zieleń jakaś taka niezielona była. Ale ruszyły i kolorku nabierają
Rośnie też ta, którą posadziłam przy drodze koło domu. Fajnie jest !
Poziomki uzyskujemy przez przewracanie pionków.
- esony1

- Od: 27 lis 2010, o 20:09
a ja stawiam że ten maluch odpadnie bo jest za żółty.
pozdrawiam
Edyta
Edyta
-
frant

- Od: 21 mar 2010, o 23:24
Żółty jak żółty , na tym etapie niektóre tak mają ( Hokkaido , Justynka ) a ciemnieją wraz ze wzrostem ... Ale zawiązek , który "zaskoczył" , rośnie natychmiast , i odrzuca kielich kwiatowy na etapie gdy ma średnicę sporo wyższą od łodygi . Ale przeciez nie ma co się martwić , dynie wytwarzają wiele kwiatów , a wystarcza nam tylko kilka zawiązanych . Przyjdzie czas - będą owoceesony1 pisze:a ja stawiam że ten maluch odpadnie bo jest za żółty.
- wampir_wawelski
- 200p

- Od: 31 gru 2008, o 14:11
Witam,
moja żona pierwszy raz w tym roku wysiała i potem posadziła 3 sadzonki dyni. Te już kilkukrotnie kwitły ale nic nie ma, jak to wygląda, czy roślina może mieć kłopot z zapyleniem czy jak? właśnie dzisiaj obserwowałem jak dynie mają już chyba 4 kwiatka z rzędu.
Pozdrawiam
moja żona pierwszy raz w tym roku wysiała i potem posadziła 3 sadzonki dyni. Te już kilkukrotnie kwitły ale nic nie ma, jak to wygląda, czy roślina może mieć kłopot z zapyleniem czy jak? właśnie dzisiaj obserwowałem jak dynie mają już chyba 4 kwiatka z rzędu.
Pozdrawiam