Kencja - można jej jeszcze jakoś pomóc?

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
poducha
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 11 cze 2011, o 12:22
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Kencja - można jej jeszcze jakoś pomóc?

Post »

Witam
Problem dotyczy mojej 13-letniej Kencji. W okresie Bożego Narodzenia musiała ustąpić miejsca choince i wylądowała w miejscu gdzie mogła być narażona na przeciąg. Po świętach wróciła na miejsce, ale zaczęła usychać. Mniej więcej w marcu przesadziłam ją do "palmowej" doniczki, dostała "palmową" ziemię, ale nic to nie pomogło. Uschła.... poza jednym młodym liściem, który pojawił się jeszcze jak miała trochę liści, ale się nie rozwinął. I tak już stoi te parę miesięcy taki zielony "kikut" i nie wiem co z nim zrobić... Żal mi ją wyrzucić, bo mam sentyment do tej palmy, ale nie wiem czy jest jeszcze szansa, żeby odżyła, a w takim stanie jak teraz jest wątpliwą ozdobą...
Można jej jakoś pomóc?
x--A-4
Konto usunięte na prośbę.
Od: 27 mar 2008, o 19:00

Re: Kencja - można jej jeszcze jakoś pomóc?

Post »

Postawić gdzieś na boku, gdzie nie będzie przeszkadzać i szpecić.
Kencja rośnie wolno, więc trzeba być cierpliwym.
W dobrych warunkach za rok - dwa wróci do normy.

Nie spodziewaj się intensywnej regeneracji w 2-3 miesiące.
Myślę, że warto spróbować.
poducha
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 11 cze 2011, o 12:22

Re: Kencja - można jej jeszcze jakoś pomóc?

Post »

Dziękuję za odpowiedź. :)
No to dam jej jeszcze szansę. Obok postawiłam doniczkę z draceną w trakcie odmładzania więc razem wyglądają jakby była w tym jakąś grubsza idea :wink:
I jeszcze jedno pytanie - jak tak teraz się przyglądam to zeschnięte resztki liści i ten młody liść też pokryte są takimi drobniutkimi brązowymi "kreseczkami", które można zdrapać paznokciem - czy to jest jakiś szkodnik (jaja) albo choroba, która mogła ją wykończyć?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”