Obsługa tunelu,ściółkowanie gleby,obniżenie temperatury,odkażanie itd...

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 3 cze 2010, o 17:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Zmniejszenie temperatury w tunelu foliowym

Post »

Są także listwy ,mocujące folie, stosuję je szczególnie na konstrukcjach foliowych, a na drewno to chyba najlepiej drugim drewnem przymocować ,bo najtaniej ( listwa za 1m =10zł).
aniaop
200p
200p
Od: 17 maja 2007, o 16:26
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

A co powiecie na założenie na górę foliaka starych firanek od zewnątrz?
Czy to ma sens? Mam dużo tego w spadku po dziadku, jeszcze nie wyrzuciłam , bo prezydaje się np do nakrycia borówki przed ptakami , albo truskawek.To też zacieni, tylko czy nie uszkodzi jakoś foli stapiając z nią ?Albo co innego?
Awatar użytkownika
weteran
500p
500p
Od: 5 sty 2010, o 21:45

Post »

ekopom pisze:listwa za 1m =10zł
na pewno taka cena ?? :)
chyba bym przybił byle listewka nawet ta co są w castoramie pod panele , tam nie powinny występować duże siły na tą folie , ale zszywki to n pewno przelecą przez folie , no chyba , że coś pod nie podłożysz :)
aniaop pisze:Czy to ma sens?
jeśli więdną ci pomidory , to tak , ma to sens , a jeśli nie więdną to hmm , może ze względów estetycznych :)
Belinek pisze:Ale listewki na zewnątrz ?
nie ważne z której strony , ważne , żeby Ci folie trzymały
Paweł _____________________________________________________________________________
Kobiety z natury są Aniołami, ale kiedy skrzydła opadną przychodzi im latać na miotle....
Awatar użytkownika
sajmon0609
200p
200p
Od: 1 mar 2009, o 15:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ja od góry mam przybite listewki na łączeniach , dlatego taka mocna konstrukcja bo foliak jest ustawiony północ południe a od południa u nas za tymi górkami jest brama morawska, jak jest burza wiatr osiąga dość dużą prędkość i bałem się że to pofrunie, ale ostatnio był taki wiatr i nic się nie stało.Postaram się znów jakieś zdjęcia cyknąć w środku na temat mojej uprawy mikro towarowej :D
Awatar użytkownika
weteran
500p
500p

Post »

tez mam północ południe , tyle , że na konstrukcji stalowej , wieje zazwyczaj z południowego zachódu, zachodu.
ale jak zdążę przed burzą i wiatrem pozamykać to jest ok :D
Paweł _____________________________________________________________________________
Kobiety z natury są Aniołami, ale kiedy skrzydła opadną przychodzi im latać na miotle....
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 3 cze 2010, o 17:32

Post »

weteran mi o takie listwy chodziło http://www.tunele.com.pl/?act=Get&arg1=3&arg2=9
Awatar użytkownika
AniaAnia
50p
50p
Od: 14 mar 2011, o 22:36

Post »

A ja tak dla zabicia czasu lub dla powiększenia liczby postów :heja Mój tunelik z opisywanymi kilka stron wcześniej zasłonami:

Obrazek

Temperatura z 42 stopni spada do 26! Sprawdza się oczywiście dla takich "maluchów" jak mój, nie skuteczne, a może raczej nie praktyczne dla dużych tuneli :)
Pozdrawiam,
Ania
Awatar użytkownika
Rusalka
1000p
1000p
Od: 10 sty 2011, o 14:24
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

nie wiem jakim cudem wam ta temp tak spada!!
Co wy tam tańce indiańskie odwalacie w tych tunelach czy co!!!!!!! :roll: :roll: :roll:
Coś dziwnie piszę? Tak Ci się zdaje?
To mój T9 i pod jego władzą pozostaję ;-)
Awatar użytkownika
AniaAnia
50p
50p

Post »

Hyhyhh.. czasem i tak bywa Aniu! :) Z moją małą Przeszkadzajką "Ja Też Chcę" ścigamy się i przeganiamy po tunelu, więc można to uznać za jakieś tańce :roll: :roll:
Pozdrawiam,
Ania
Awatar użytkownika
weteran
500p
500p

Post »

ekopom pisze:weteran mi o takie listwy chodziło
no to jest wyższa szkoła jazdy :)
obawiam się , że drożej wyszłyby listwy niż cały namiot :D no bez folii :;230
Awatar użytkownika
Belinek
100p
100p
Od: 1 cze 2011, o 20:56

Post »

Ania!.. spytam Cię ale wiem że, i tak tego nie jesteś w stanie odpowiedzieć. Jeśli chodzi o pytanie to ile kosztował Cię ten foliak? Myślę , że jest to zbyt słaby materiał na większy tunel. Widać jak od słońca zaczął zmieniać kształt tylko te widły jako podpórki w środku uratowały go od zawalenia.
Jesteśmy marionetkami naszej nieświadomości.
Zadziwiające jest to , jak osądzamy bliskich nie zdając sobie sprawy z podłości naszego lekceważenia dopóki ich nam nie zabraknie, Carlos Ruiz Zafón
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
tomek176
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 28 lip 2008, o 21:10

Post »

Ja polecam kredowanie opryskiwaczem bez atomizera. Czyli sam strumień rozpuszczonej z wodą kredy. Po tym konieczne jest dokładnie płukanie sprzętu. Można dodać do roztworu troszkę ludwika w celu poprawienia przyczepności do folii. Przykrywanie prześcieradłami i innymi "szmatami" ma wadę: - jak zacznie padać, a nie ściągniemy na czas to może od ciężaru namoczonej tkaniny folia popękać. Przy zraszaniu podczas upałów należy bardzo uważać! Po pierwsze woda musi być odstana - nie gorąca i nie zimna. Po drugie nie każda roślina lubi być zraszana od góry.
Awatar użytkownika
Belinek
100p
100p

Post »

Witam wszystkich,
Niech mi ktoś doradzi, jak niedrogo zbudować tunel 8x6m z materiału trwałego na kilkanaście lat.

W projekcie chciałbym zastosować podnoszony do góry cały szkielet tunelu.
Zadziwiające jest to , jak osądzamy bliskich nie zdając sobie sprawy z podłości naszego lekceważenia dopóki ich nam nie zabraknie, Carlos Ruiz Zafón
Awatar użytkownika
Belinek
100p
100p

Post »

tomek176, Może i masz rację, te szmaty to nieschludny widok byłby i ciężar
Dzięki
Awatar użytkownika
AniaAnia
50p
50p

Post »

Belinek pisze:Ania!.. spytam Cię ale wiem że, i tak tego nie jesteś w stanie odpowiedzieć. Jeśli chodzi o pytanie to ile kosztował Cię ten foliak? Myślę , że jest to zbyt słaby materiał na większy tunel. Widać jak od słońca zaczął zmieniać kształt tylko te widły jako podpórki w środku uratowały go od zawalenia.
Jeśli to było do mnie, bo jest jeszcze kilka Ani na tym forum.. ;) to:

Foliak kosztował z przesyłką 450 zł. Kupiłam go bo był tani a ja chciałam tylko spróbować swoich sił w uprawie, więc nie chcieliśmy wydawać zbyt dużo kasy. Stwierdziliśmy, że na ten rok wystarczy a potem się zobaczy. Co mnie bardzo pozytywnie zaskoczyło to bardzo stabilna i mocna konstrukcja tego tunelu! Nie wiem jak to jest z większymi tunelami, ale mój 2x3m nie oparł się potężnym burzom z wiatrem i gradem, które przeszły w ubiegłym tygodniu. Jestem z niego bardzo zadowolona, na pewno posłuży mi jeszcze parę lat.
Nie wiem gdzie widzisz zmiany od słońca.. :? Jeśli chodzi Ci o lekko krzywe rurki na drzwiach, to są one po prostu poprzesuwane w ten sposób, jak za mocniej oprzesz się o rurkę to może się przesunąć niżej. I nie wiem też o jakich widłach jako podpórki mówisz.. :? :? Że niby one miały go uratować od zawalenia? :shock: Jakiego zawalenia? :? :?
tomek176 pisze:Przykrywanie prześcieradłami i innymi "szmatami" ma wadę: - jak zacznie padać, a nie ściągniemy na czas to może od ciężaru namoczonej tkaniny folia popękać.
Dokładnie! Jeśli nie ściągniesz na czas szmat to bardzo nasiąkają i mogłyby pewnie naciągnąć znacznie folię. Nie sądzę, żeby popękała, gdyż wygląda na stabilną i mocną. Ja mam ten komfort, że jestem cały czas w domu, więc jak zaczyna padać deszcz to natychmiast je ściągam, albo nie zakładam ich jak wyjeżdżam z domu :)
Belinek pisze:..te szmaty to nieschludny widok byłby
:;230 :;230 No tu to się uśmiałam nieźle. Czy to jakieś konkursy piękności tuneli ogrodowych? :;230 :;230
Pozdrawiam,
Ania
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”