Obsługa tunelu,ściółkowanie gleby,obniżenie temperatury,odkażanie itd...
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Zmniejszenie temperatury w tunelu foliowym
Są także listwy ,mocujące folie, stosuję je szczególnie na konstrukcjach foliowych, a na drewno to chyba najlepiej drugim drewnem przymocować ,bo najtaniej ( listwa za 1m =10zł).
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
A co powiecie na założenie na górę foliaka starych firanek od zewnątrz?
Czy to ma sens? Mam dużo tego w spadku po dziadku, jeszcze nie wyrzuciłam , bo prezydaje się np do nakrycia borówki przed ptakami , albo truskawek.To też zacieni, tylko czy nie uszkodzi jakoś foli stapiając z nią ?Albo co innego?
Czy to ma sens? Mam dużo tego w spadku po dziadku, jeszcze nie wyrzuciłam , bo prezydaje się np do nakrycia borówki przed ptakami , albo truskawek.To też zacieni, tylko czy nie uszkodzi jakoś foli stapiając z nią ?Albo co innego?
na pewno taka cena ??ekopom pisze:listwa za 1m =10zł

chyba bym przybił byle listewka nawet ta co są w castoramie pod panele , tam nie powinny występować duże siły na tą folie , ale zszywki to n pewno przelecą przez folie , no chyba , że coś pod nie podłożysz

jeśli więdną ci pomidory , to tak , ma to sens , a jeśli nie więdną to hmm , może ze względów estetycznychaniaop pisze:Czy to ma sens?

nie ważne z której strony , ważne , żeby Ci folie trzymałyBelinek pisze:Ale listewki na zewnątrz ?
Paweł _____________________________________________________________________________
Kobiety z natury są Aniołami, ale kiedy skrzydła opadną przychodzi im latać na miotle....
Kobiety z natury są Aniołami, ale kiedy skrzydła opadną przychodzi im latać na miotle....
- sajmon0609
- 200p
- Od: 1 mar 2009, o 15:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja od góry mam przybite listewki na łączeniach , dlatego taka mocna konstrukcja bo foliak jest ustawiony północ południe a od południa u nas za tymi górkami jest brama morawska, jak jest burza wiatr osiąga dość dużą prędkość i bałem się że to pofrunie, ale ostatnio był taki wiatr i nic się nie stało.Postaram się znów jakieś zdjęcia cyknąć w środku na temat mojej uprawy mikro towarowej 

tez mam północ południe , tyle , że na konstrukcji stalowej , wieje zazwyczaj z południowego zachódu, zachodu.
ale jak zdążę przed burzą i wiatrem pozamykać to jest ok
ale jak zdążę przed burzą i wiatrem pozamykać to jest ok

Paweł _____________________________________________________________________________
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
weteran mi o takie listwy chodziło http://www.tunele.com.pl/?act=Get&arg1=3&arg2=9
pozdrawiam Ludwik
- AniaAnia
- 50p
- Od: 14 mar 2011, o 22:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
A ja tak dla zabicia czasu lub dla powiększenia liczby postów
Mój tunelik z opisywanymi kilka stron wcześniej zasłonami:

Temperatura z 42 stopni spada do 26! Sprawdza się oczywiście dla takich "maluchów" jak mój, nie skuteczne, a może raczej nie praktyczne dla dużych tuneli

Temperatura z 42 stopni spada do 26! Sprawdza się oczywiście dla takich "maluchów" jak mój, nie skuteczne, a może raczej nie praktyczne dla dużych tuneli

Pozdrawiam,
Ania
Ania
- Rusalka
- 1000p
- Od: 10 sty 2011, o 14:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
nie wiem jakim cudem wam ta temp tak spada!!
Co wy tam tańce indiańskie odwalacie w tych tunelach czy co!!!!!!!

Co wy tam tańce indiańskie odwalacie w tych tunelach czy co!!!!!!!

Coś dziwnie piszę? Tak Ci się zdaje?
To mój T9 i pod jego władzą pozostaję ;-)
To mój T9 i pod jego władzą pozostaję ;-)
- AniaAnia
- 50p
Hyhyhh.. czasem i tak bywa Aniu!
Z moją małą Przeszkadzajką "Ja Też Chcę" ścigamy się i przeganiamy po tunelu, więc można to uznać za jakieś tańce

Pozdrawiam,
Ania
Ania
no to jest wyższa szkoła jazdyekopom pisze:weteran mi o takie listwy chodziło

obawiam się , że drożej wyszłyby listwy niż cały namiot

- Belinek
- 100p
- Od: 1 cze 2011, o 20:56
Ania!.. spytam Cię ale wiem że, i tak tego nie jesteś w stanie odpowiedzieć. Jeśli chodzi o pytanie to ile kosztował Cię ten foliak? Myślę , że jest to zbyt słaby materiał na większy tunel. Widać jak od słońca zaczął zmieniać kształt tylko te widły jako podpórki w środku uratowały go od zawalenia.
Jesteśmy marionetkami naszej nieświadomości.
Zadziwiające jest to , jak osądzamy bliskich nie zdając sobie sprawy z podłości naszego lekceważenia dopóki ich nam nie zabraknie, Carlos Ruiz Zafón
Zadziwiające jest to , jak osądzamy bliskich nie zdając sobie sprawy z podłości naszego lekceważenia dopóki ich nam nie zabraknie, Carlos Ruiz Zafón
Ja polecam kredowanie opryskiwaczem bez atomizera. Czyli sam strumień rozpuszczonej z wodą kredy. Po tym konieczne jest dokładnie płukanie sprzętu. Można dodać do roztworu troszkę ludwika w celu poprawienia przyczepności do folii. Przykrywanie prześcieradłami i innymi "szmatami" ma wadę: - jak zacznie padać, a nie ściągniemy na czas to może od ciężaru namoczonej tkaniny folia popękać. Przy zraszaniu podczas upałów należy bardzo uważać! Po pierwsze woda musi być odstana - nie gorąca i nie zimna. Po drugie nie każda roślina lubi być zraszana od góry.
- Belinek
- 100p
Witam wszystkich,
Niech mi ktoś doradzi, jak niedrogo zbudować tunel 8x6m z materiału trwałego na kilkanaście lat.
W projekcie chciałbym zastosować podnoszony do góry cały szkielet tunelu.
Niech mi ktoś doradzi, jak niedrogo zbudować tunel 8x6m z materiału trwałego na kilkanaście lat.
W projekcie chciałbym zastosować podnoszony do góry cały szkielet tunelu.
- Belinek
- 100p
tomek176, Może i masz rację, te szmaty to nieschludny widok byłby i ciężar
Dzięki
Dzięki
- AniaAnia
- 50p
Jeśli to było do mnie, bo jest jeszcze kilka Ani na tym forum.. ;) to:Belinek pisze:Ania!.. spytam Cię ale wiem że, i tak tego nie jesteś w stanie odpowiedzieć. Jeśli chodzi o pytanie to ile kosztował Cię ten foliak? Myślę , że jest to zbyt słaby materiał na większy tunel. Widać jak od słońca zaczął zmieniać kształt tylko te widły jako podpórki w środku uratowały go od zawalenia.
Foliak kosztował z przesyłką 450 zł. Kupiłam go bo był tani a ja chciałam tylko spróbować swoich sił w uprawie, więc nie chcieliśmy wydawać zbyt dużo kasy. Stwierdziliśmy, że na ten rok wystarczy a potem się zobaczy. Co mnie bardzo pozytywnie zaskoczyło to bardzo stabilna i mocna konstrukcja tego tunelu! Nie wiem jak to jest z większymi tunelami, ale mój 2x3m nie oparł się potężnym burzom z wiatrem i gradem, które przeszły w ubiegłym tygodniu. Jestem z niego bardzo zadowolona, na pewno posłuży mi jeszcze parę lat.
Nie wiem gdzie widzisz zmiany od słońca..

Dokładnie! Jeśli nie ściągniesz na czas szmat to bardzo nasiąkają i mogłyby pewnie naciągnąć znacznie folię. Nie sądzę, żeby popękała, gdyż wygląda na stabilną i mocną. Ja mam ten komfort, że jestem cały czas w domu, więc jak zaczyna padać deszcz to natychmiast je ściągam, albo nie zakładam ich jak wyjeżdżam z domutomek176 pisze:Przykrywanie prześcieradłami i innymi "szmatami" ma wadę: - jak zacznie padać, a nie ściągniemy na czas to może od ciężaru namoczonej tkaniny folia popękać.

Belinek pisze:..te szmaty to nieschludny widok byłby

Pozdrawiam,
Ania
Ania