Ogródkowe rozmaitości cz.5

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
daffodil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 23:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogródkowe rozmaitości cz.5

Post »

Nelu dziękuję za poradę. Dzisiaj leje, to może jutro pójdę szukać skrzypu. Napisałaś, że jak grzyb się pojawi to pryskać. U mnie to nie jest jeszcze plaga, tylko na pojedynczych trój-listkach. Spod dwóch krzaczków urwałam może z sześć zżółkniętych listków. Przepraszam, że Cię takimi "pierdołami' męczę ale nie mam skali porównawczej co to jest stan przed - a co stan chorobowy u naszych różyczek, kiedy już się powinno chemią...
Oj ja ciemna masa ;:14 ... o wszystko muszę pytać :oops:
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Nelu cudne chwile spędziłam w Twoim ogrodzie, przysiadłam na krzesełku i nawąchałam się różanych aromatów.
Nie wiem która piękniejsza, chyba każda ma swój niespotykany urok ale Twój ogród jako całość zachwyca. ;:138
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52

Post »

Neli, płaska łyżka stołowa sody na 1 l wody.

Ta rutewka jest przecudna! ;:226 Ona sama tak sie trzyma w pionie, czy jakoś ją podwiązujesz?
Zdjęcia róż mi się nie otwierają :roll:
Awatar użytkownika
Alionuszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 cze 2009, o 23:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Flammentanz , jej rozmiar i piękne kwiaty robią wrażenie...ja jetsem nią zachwycona...a tyle razy przed kwitnieniem ...mówię wycinam...bo raz kwitnie i miejsca mi sporo zajmuje... :wink:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Blaze Superior
..okaże się ,czy nie samo Blaze...jeżeli nie będzie powtarzać...

Obrazek

Obrazek

i w całej okazałości na tyłach ...
Obrazek
Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

NELA chyba jednak Magenta żyje bo dzisiaj zobaczyłam jej kwiatek na razie siedzi w doniczce i czeka na docelowe miejsce . Teraz musze jej odpowiednie wybrać . Tylko ciekawe tam była kartka Magenta to w takim razie jaka róża wypadła . Teraz jestem w kropce . Pięknie kolorowo na tyłach i na przodach
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Alionuszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tosiu boltonia stoi jak świeca,potem trzeba będzie ją trochę podwiązywać ,gdy osiągnie 2 m...W końcu trafila w bardzo dobre ogrodnicze ręce,musiała się przyjąć... ;:196
Asiu nie masz sie co frasować ,pytaj ile chcesz ...sama się wciąż uczę... :D Takie listki pożółkłe u nasady krzaku...to normalne,wciąż pada,i przy ziemi nie mają przewietrzania ...to chorują...Nie ma sie o co martwić,tylko trzeba je odrywać ,aby nie zarażały pozostałych liści :uszy
Skrzypem możesz pryskać profilaktycznie,gdy jeszcze nie ma żadnych oznak chorób... :D
A chemią możesz opryskiwać ,gdy większość liści będzie miało plamy...Przynajmniej ja bym tak zrobiła...
Majka dzięki za takie pochwały pod adresem buszu... ;:196 który wciąż musi być pod ścisłą kontrolą...
Izka gdy będzie trzeba spróbuję tę metodę z sodą...
Gdy zdjęcia się nie otwierają można kliknąć na odśwież...jest szansa ,że zdjęcia się otworzą... :D
Jadziu Magenta u mnie na razie walczy o promyki słońca wśród bylin ,które urosły zbyt duże... :roll:
Twoja żyje... to tylko się cieszyć...oby teraz poszła jak burza...mój patyczek Felicii wsadzony jesienią ...żyje ...owszem ,ale tak rachityczna gałązka,że boję się aby ją wiatr nie złamał... :wink:
Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
Awatar użytkownika
camellia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 mar 2010, o 16:00
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Nelu nawet nie wiesz, ile bym dała za taki ogromny krzew Flammentanz ;:167 Dla mnie to jedna z najcudowniejszych róż. Absolutnie przenigdy jej nie wycinaj, to skarb. Co z tego, że kwitnie raz ale za to jak... która jeszcze róża tak potrafi?
Awatar użytkownika
basjak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 wrz 2009, o 13:34

Post »

Neluśka, kolor Burgunda zniewalający, aparat nie przekłamał? Jeśli chodzi o Flamen, podzielam w 100% zdanie poprzedniczki. Tylko spróbuj ;:14
A tak w ogóle, to chyba musi być teraz pięknie u Ciebie :D a jak z aromatami? U mnie zauważyłam dziwny brak zapachów :roll: wszystkie kwiaty o intensywnym zapachu, które zwykle wyczuwało się z daleka, pachną tylko, jak wetknę w nie nos :roll: nawet maciejka.
Pozdrawiam mile - Basia
Balinki
Awatar użytkownika
Alionuszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Asiu trzeba poczekać parę dobrych lat,aby taki olbrzym wyrósł...zostawię...no cóż ,zawsze po kwitnieniu rezygnuję z wycinki... :wink: Masz rację nie ma takiej róży ,która kwitłaby ta długo i w takiej ilości... ;:196
Basiu taki ma kolor naprawdę...Nieraz myśli takie przychodzą ,co tu zmienić...aby luźniej było... :;230
Wszystko rozkwita...przemykam tylko z aparatem ,i uwieczniam...gorzej z wybieraniem co wklejać na forum...wszystkich się nie da... :wink: Zapraszam na oglądanie bezpośrednie... ;:108
Zapachy są różne,zależnie w jakim miejscu stanę pod koniec działki pojemnik z naturalną odżywką...także aromaty mieszają się np. z Rose de Resht...przewaga odżywki... :lol:
Maciejkę mam w doniczce...kupowałam chyba w Łosiowie,przecudnie pachnie wieczorem ...postanowiłam wysiać ją w następnym roku do skrzynek w większej ilości...mam ją właściwie pierwszy raz ...w glebie jakoś tak się wyciągała i zjadana była... :wink:

dalej różyce
Morgengrus zaczyna się otwierać i znowu jak co roku wywołuje u mnie szybsze bicie ;:167

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
Awatar użytkownika
danutab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 gru 2008, o 23:02

Post »

Nelu wcale mnie nie dziwi że twoje serce mocniej bije na widok Morgengrus bo jest urokliwa, ja nie mogę tego zrozumieć gdzie wy z Anką mieścicie te pnące róże, przecież wasze ogrody są mini a róże maxi.
Pozdrawiam Danuta aktualne
Moje linki
Awatar użytkownika
asia0809
1000p
1000p
Od: 27 lut 2007, o 00:34

Post »

danutab pisze:ja nie mogę tego zrozumieć gdzie wy z Anką mieścicie te pnące róże, przecież wasze ogrody są mini a róże maxi.
Danusiu, to właśnie najlepszy sposób na organizację małej przestrzeni. Wymyślili to ametykanie budując drapacze chmur a Nela z Anią robią to samo :D

Nelu, spacer po Twoim królestwie dobrze mi zrobił, od razu mi weselej w ten zachmurzony dzień a Morgegrus i na mnie podziałał jak filiżanka mocnej kawy.
Awatar użytkownika
Hanka 1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2008, o 20:03

Post »

Alionuszka pisze:Flammentanz , jej rozmiar i piękne kwiaty robią wrażenie...ja jetsem nią zachwycona...a tyle razy przed kwitnieniem ...mówię wycinam...bo raz kwitnie i miejsca mi sporo zajmuje
Nelu co Ty ?.....Raz kwitnie ale jak -Klękajcie narody-Moja w tym roku trochę podmarzła mimo to już nie wiem gdzie kierować jej pędy aby się nie połamały od ciężaru kwiatów.Flamantanz uważam za najpiękniejszą z pnących i raczej wytrzymałą na suszę i mróz
kochajmy ludzi, tak szybko odchodzą...
oaza spokoju Hanki
ciasta domowe Hanki
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

NELA teraz zajechać i obejrzeć te cuda w realu to dopiero frajda ,ten zapach lepiej sie nie podniecam ;:180 ;:196 Kiedy ja sie doczekam takich wielgachnych krzaczorów ;:224
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Alionuszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Danuś dobrze to ujęłaś... :;230 można powiedzieć ,że logiczne ...w górze zajmuje miejsce a nie rozpycha się na boki :wink: Ania ma dwa razy większy ogród...dlatego jeszxcze ma wiele trawy...moja to już tyci kawałek zajmuje...Morgengrus ze swoim skręconym środkiem w kształcie stożka mnie powala... :roll: wariatka ...no nie... :;230 a pąków ma jeszcze mnóstwo...
Asiu cieszę się ,że i na Ciebie tak działa... ;:196 Amerykańska metoda na zagospodarowanie...trafiłaś w dziesiątkę...Postępowe jesteśmy... ;:224
Haniu z tej Flammentanz to niezła wielka sztuka...mróz ją nie chce ściąć,przynajmniej byłoby naturalne przetrzebienie...a tak żal mi ją zmniejszać...ale muszę ,koło niej rośnie Parade...stłamsi ją jak jej trochę nie ukrócę...po kwitnieniu ...rzecz jasna :wink:

Jadziu
ileż to roboty ,wsiadać i jechać ... :D Pod mankiet koleżanki ...zapraszam ;:196
A krzaczory też u Ciebie urosną ...RU tak pięknie Ci poszła...za rok dwa już będziesz jej pędy owijać o kolumnę :uszy

Kolejne moje obrazki

Obrazek

Obrazek Rhapsody in Blue

Obrazek

Obrazek

Obrazek clematis bylinowy durandi

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
Awatar użytkownika
an-ka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sty 2009, o 21:10

Post »

Oj ten Durandi,łał ta Morgengrus,jejciu jakie wszystko buchające życiem.Uwielbiam się przeciskać przez ten gąszcz i wdychać aromaty.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”