Kukurydza cz.1

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
majs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 kwie 2011, o 22:13
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Kukurydza cukrowa

Post »

Przepraszam już więcej nie będę ale każdy przecież kiedyś był nowicjuszem, a własne błędy to najlepszy fachowy poradnik.
A truskawki nawozi się przed kwitnięciem, jak kwitną można jeszcze dolistnie ale troszkę, a później po zbiorach najpóźniej we wrześniu.
Urlop w kraju?
Ja tez chyba we wtorek skocze na kilka.
Dobrej nocy
brak polskich znaków
vanilla81
100p
100p
Od: 10 maja 2011, o 20:09

Post »

Niestety racje mieli wszyscy ktorzy pisali, ze kukurydzy nie powinno sie przesadzac... Te wszystkie przesadzone (nawet bardzo wczesnie) rosna bardzo kiepsko. Niby ok sa, ale dwa razy mniejsze niz te nie przesadzane...
A jak tam kukurydze wysypane z koszyka? Jestem ciekawa jak z nimi...
Jutro wreszcie na urlop znikam... Mam nadzieje, ze po powocie bedzie ok z moimi roslinkami :roll:
Majs- tym razem nie do Pl, to dopiero w lipcu. Niestety zwykle odwiedzam rodzinke raz na pol roku :( Na BN i w wakacje... A za wszystkie serdeczne rady, bardzo dziejuje!!!
Awatar użytkownika
majs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

vanilla81 i te przesadzane są lekko zółte zamiast zielonych?
Próbowałem 2 razy z sadzonkami i podziękowałem, po wsadzeniu stoją w miejscu jak zaklęte, zółte i do bani.
Lepiej wsadzić w grunt i okryć przezroczysta foli idą jak buza.
Leniwego wypoczynku, i już niczego więcej nie wyciągnę :oops: 3maj się i wypoczywaj a roślinki zostaw naturze.
brak polskich znaków
vanilla81
100p
100p

Post »

Ech no widzisz, ja to wszystko zawsze po swojemu zrobie, zeby na wlasnej skorze sprawdzic... No i teraz juz wiem, ze te kukurydze lepiej w spokoju zostawic i tyle. Tak mi sie po prostu wydawalo, ze przesadzenia to nawet nie zauwaza... No fakt, takie jasniejsze sa...
Czyli co, kolb nie beda mialy :( ?

A wszystko co bylo do wyciagniecia z forum, juz chyba masz :lol: Nie przejmuj sie zartowalam tylko, wcale mi to nie przeszkadza!
Awatar użytkownika
majs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

vanilla81 jak dorośnie to będzie miała kolby, tylko musie sie pozbierać po przeprowadzce.
A ja tak sobie chodziłem po forum czytałem niektóre porady"fachowcow szamanow" i przypadkiem natrafiłem na twoje posty.
Ty odpoczniesz i roślinki od Ciebie tez, jak wrócisz z wakacji to nie poznasz ogrodu, oby cały zielskiem nie zarósł.
Jeszcze raz udanych wakacji.
brak polskich znaków
vanilla81
100p
100p

Post »

Az tak bardzo nie zarosnie, bo tylko 9 dni mnie nie bedzie... Ale licze na to, ze jak wroce to juz wyrosniete roslinki będę miala.

Tez sobie lubie poszperac na forum, ale z twoich postow nie da rady sie ponabijac :wink: No coz, doswiadczenie czyni mistrza...
Ja w tym roku po raz pierwszy w zyciu cos zasadzilam. No i chcialabym, zeby fajnie wyszlo, wiec pytam o wszystko.
Ty zreszta na rady szamanow nie mozesz sie zdawac, bo za wielkie ryzyko przy takiej ilosci roslinek ,ktore sadzisz...
Swoja droga, to wczesniej nie sadzilam, ze w Skandynawii jest dostatecznie cieplo na kukurydze cukrowa :) Ale tylko raz bylam -w Malmö wiec sie nie zanam za bardzo.
vanilla81
100p
100p

Post »

Mialam na mysli doswiadczenie w ogrodnictwie, nie w nabijaniu :oops:
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
majs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jeśli tylko będzie ciepło to możesz nie poznać zagonka. Kukurydza ma to do siebie ze stoi w miejscu, bo jej np temperaturka nie odpowiada, ale jak już ruszy to widać zmiany z dnia na dzień.
Tu nie jest aż tak zimno i dużo nadrabia tutaj długi dzień latem szarówka zaczyna się robić o 23ej.
Kto pyta jest głupcem przez 5 minut, kto nie pyta jest głupcem cale życie.
Nauka na własnych błędach jeśli je tylko zrozumiemy to więcej niż niejedna książka z fachowymi poradami.
brak polskich znaków
harlej1
200p
200p
Od: 28 kwie 2008, o 20:29

Post »

harlej1 pisze:z serii "miałem kukurydzę": (a to dopiero początek, bo we Wrocławiu dalej sypie):
Obrazek

Obrazek

Uploaded with ImageShack.us
a jednak przetrwała...
Obrazek

Uploaded with ImageShack.us
Awatar użytkownika
majs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

;:138 jak hartować to za młodu :)
brak polskich znaków
Awatar użytkownika
aśka2006
500p
500p
Od: 18 gru 2007, o 13:23
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jakiś czas temu pisałam, że kukurydza wypadła mi z kosza i się połamała...wyobraźcie sobie, że część dała sobie radę w gruncie i rośnie dzielnie ;:138 . Fakt, że trochę jej pomagałam, podparłam patykami i prostowałam nowe liście, które wychodziły ze środka ale się opłaciło. Dosiana jest trzy razy mniejsza ale za to zbiory mi się w czasie rozciągną. :wit
Aśka
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Kontakt:

Post »

:wit Czy kukurydze może rosną po dwie w gnieździe,czy tylko może być jedna sadzonka.Siałam po dwa nasiona razem ,wszystki powychodziły.
Szkoda mi jej uszczykiwać.Tak ładnie rośnie.Ale jeżeli to nie zbędne to zostawie po jednej kukurydzy.

Asia Obrazek
Awatar użytkownika
MagdaMisia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 mar 2009, o 20:39
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Może rosnąć śmiało po 2 ;)
Awatar użytkownika
majs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

aska2006 ;:138
Pelasia to tez zależy od gatunku i jak się rozkrzewi, jeżeli będzie rosła normalnie to tylko kolby mogą być troszkę mniejsze i czubki bez ziaren, choć nie zawsze.
brak polskich znaków
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Kontakt:

Post »

:wit No to zostawie je,nie będę uszczykiwać..urosły duże.Szkoda by było.Zauważyłam dzisaij na nich mszyce :evil:
Asia
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”