Truskawki amatorska uprawa - cz.1
- grazka100
- 500p
- Od: 25 paź 2010, o 10:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: truskawki amatorska uprawa i .
majs - jak miło, dziękuję za dobre słowo 

- grazka100
- 500p
- Od: 25 paź 2010, o 10:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Giecikowa
Mąż wyjechał w niedzielę. Moje truskaweczki są podlewane przez sąsiadów. Do działki mam 12 km. Chyba dzisiaj wieczorową porą pojadę spojrzeć, czy tylko podlewają, czy też zjadają
Dobrych plonów życzę, słodkich smacznych truskawek

Mąż wyjechał w niedzielę. Moje truskaweczki są podlewane przez sąsiadów. Do działki mam 12 km. Chyba dzisiaj wieczorową porą pojadę spojrzeć, czy tylko podlewają, czy też zjadają

Dobrych plonów życzę, słodkich smacznych truskawek

- majs
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 kwie 2011, o 22:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Pewnie maja co podjadać w takiej temperaturze dojrzewają z dnia na dzień.
brak polskich znaków
- SandraABC
- 1000p
- Od: 28 kwie 2011, o 23:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
A ja mam pytanie... otóż truskawki odziedziczyłam razem z ogródkiem a jako,że się nie znam zupełnie to nie robiłam z nimi nic. Przez wiosnę poszły strasznie w górę ,ale owoce mają malutkie (ciągła susza też im nie sprzyja...) Są zaniedbane i rosną strasznie gęsto ale rozsadzać je będę dopiero po tym sezonie...
Krzaki są już 2 rok w tym samym miejscu, odmian nie znam poza tym ,że jedne były przywożone z Niemiec a drugie z Holandii ( wczesne i późne)
Pytanie mam następujące : czy po skończeniu owocowania mogę je ''skosić'' do ziemi czy tylko poobcinać większe liście? bo o rozsadzeniu ich to wiem na pewno że trzeba tym bardziej ,że ''odrosty'' wchodzą już na inne grządki...
Tak marnie prezentowały się dzisiaj ...

Krzaki są już 2 rok w tym samym miejscu, odmian nie znam poza tym ,że jedne były przywożone z Niemiec a drugie z Holandii ( wczesne i późne)
Pytanie mam następujące : czy po skończeniu owocowania mogę je ''skosić'' do ziemi czy tylko poobcinać większe liście? bo o rozsadzeniu ich to wiem na pewno że trzeba tym bardziej ,że ''odrosty'' wchodzą już na inne grządki...
Tak marnie prezentowały się dzisiaj ...

Proponuje zakup kwalifikowanej rozsady.
Pozdrawiam
- elik_49
- 1000p
- Od: 15 mar 2009, o 20:51
Sandra truskawek :
- nie rozsadza się, nowe sadzonki pozyskuje się z pędów i to najlepiej z pierwszorocznych sadzonek.
- nie kosi się i to aż do ziemi tylko ścina liście tak aby młodych wyrastających ze środka krzaczka nie uszkodzić.
- nie rozsadza się, nowe sadzonki pozyskuje się z pędów i to najlepiej z pierwszorocznych sadzonek.
- nie kosi się i to aż do ziemi tylko ścina liście tak aby młodych wyrastających ze środka krzaczka nie uszkodzić.
pozdrawiam Ela * Moje zielone różności
- majs
sandraABC tak właśnie wyglądają przesuszone truskawki w upalne dni.
Sadzonki powinno się pozyskiwać z młodych truskawek(rocznych).
Nie rozsadza się truskawek a tym bardziej już takich leciwych.
Obetnij odrosty, te wychodzące poza rzędy, resztę zostaw.
Obetnij liście ale nie do ziemi, zrob tak jak pisała elik_49., i daj krzaczkom :jeść:
Male owoce -brak wody w okresie dojrzewania, brak wiosennego nawożenia, wiek sadzonek.
Sadzonki powinno się pozyskiwać z młodych truskawek(rocznych).
Nie rozsadza się truskawek a tym bardziej już takich leciwych.
Obetnij odrosty, te wychodzące poza rzędy, resztę zostaw.
Obetnij liście ale nie do ziemi, zrob tak jak pisała elik_49., i daj krzaczkom :jeść:
Male owoce -brak wody w okresie dojrzewania, brak wiosennego nawożenia, wiek sadzonek.
brak polskich znaków
- elik_49
- 1000p
Ja swoje truskawki troszkę podlewałam bo pewnie tez były takie zwiędnięte, to moje sadzone w sierpniu a tak owocują w tym roku już ładnie wypuszczają pędy i z nich będę brała sadzonki do powiększenia uprawy. 

- SandraABC
- 1000p
- Od: 28 kwie 2011, o 23:38
Dziękuje za rady
W takim razie w przyszłym roku szykuje się rewolucja 

- majs
elik_49 Ladnie wyglądają te truskawy,czy pozawijane liście to od upalow czy maczniaka? Podlewane truskawki odpłacają się dużymi owocami. Szkoda, ze nie ma słomy,bez niej będą troszkę brudne owoce, więcej miejsca dla chwastów i szybciej odparuje wilgoć z ziemi.
brak polskich znaków
- elik_49
- 1000p
Nie zauważyłam na nich mączniaka ale powiem szczerze że dokładnie nie oglądam liści, dziękuję za podpowiedź majs i na pewno będzie lustracja i to bardzo dokładna, bo sadzonki nie były pryskane żadnym środkiem.
Sądzę, że liście takie są od gorąca, u mnie przez kilka dni w dzień dochodzi do 35* i więcej, a na nie cały czas operuje słońce. Miałam trociny którymi miałam je podsypać, ale zawahałam się, poza tym dodatkowo ukorzeniam w ziemi przyszłe sadzonki wypuszczone na pędach, wtedy wysadzam je już ładnie wyrośnięte.
Sandra już teraz myśl nad miejscem dla nich, w sierpniu bierz się za sadzenie do podłoża odpowiednio przygotowanego, gwarantuje ci sukces w uprawie.
Sądzę, że liście takie są od gorąca, u mnie przez kilka dni w dzień dochodzi do 35* i więcej, a na nie cały czas operuje słońce. Miałam trociny którymi miałam je podsypać, ale zawahałam się, poza tym dodatkowo ukorzeniam w ziemi przyszłe sadzonki wypuszczone na pędach, wtedy wysadzam je już ładnie wyrośnięte.
Sandra już teraz myśl nad miejscem dla nich, w sierpniu bierz się za sadzenie do podłoża odpowiednio przygotowanego, gwarantuje ci sukces w uprawie.
- majs
W słomie tez się ukorzenia, trociny nie schną tak szybko jak słoma, owoce leżące na mokrym podłożu mogą zacząć gnić.
A to moje truskaweczki.
Hanoye

Sonata

A to moje truskaweczki.
Hanoye

Sonata

brak polskich znaków
- elik_49
- 1000p
Nie wyświetlają mi się fotki
, nie bardzo miałabym skąd wziąć słomę więc musi zostać tak jak jest.