Jak ciąć migdałka?

Drzewa ozdobne
ODPOWIEDZ
Grouse
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 6 cze 2011, o 20:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Jak ciąć migdałka?

Post »

Proszę o radę jak mam ciąć migdałka trójklapowego nieszczepionego. Kupiłam go tydzień temu, posadziłam i własnie się doczytałam, że po posadzeniu należy go przyciąć. Niestety dopiero zaczynam moją przygodę z ogrodnictwem i nie mam pojęcia jak się do tego zabrać, żeby nie zaszkodzić roślinie. Proszę więc o radę taką " jak wół krowie na rowie". Załączam zdjęcia. Jedno w całości a dwa pozostałe tak po połowie. Cały krzew ma obecnie jakieś 120 cm.
I jeszcze jedno pytanie z innej beczki. Topsin do tuj należy stosować jako oprysk czy podlać nim drzewka? Obrazek Obrazek Obrazek
Rayy
200p
200p
Od: 7 kwie 2011, o 21:19

Re: Jak ciąć migdałka?

Post »

Ja w moim przycinam same czubki. Po 3-5cm od góry każdą gałązkę. Wtedy z jednej przyciętej wyrastają dwie nowe.
A tuje Topsinem oczywiście spryskać, dokładnie całe, razem z pniem. Podlewanie nic im nie da. Ale one są chore czy co co je chcesz traktować Topsinem?
x-xm-a
Konto usunięte na prośbę.
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Post »

Tak trochę dziwnie poprowadzony i wygląda jakby był szczepiony, a może zdjęcie przekłamuje. Przeważnie tnie się 1/3 gałęzi ok 1cm powyżej liścia. Tylko co z tym najdłuższym pędem? Jak tak zostawisz to będzie nieforemny krzew. Ja bym go ciachnęła, Tobie pewnie będzie żal
marek69
200p
200p
Od: 8 lip 2008, o 13:39
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Podobnie jak @monika z krzewinki przedstawionej na zdjęciu wyciął bym pęd główny tuż nad tymi dolnymi gałązkami. Swój duży już krzew co roku przycinam na wysokości około 40-50 cm, od czasu do czasu wycinając najstarsze (najgrubsze) pędy oraz wszystkie wiotkie pokładające się. Na wiosnę taki krzew wygląda jak nastroszony jeż oblepiony różowymi kwiatkami.
Pozdrawiam Jarek
x-xm-a

Post »

Marek69 tak też świetnie wygląda wiosną. Im mocniej przytniesz tym pędów mniej ale za to długie, mocne i bardzo dorodne
wyciąłbym pęd główny tuż nad tymi dolnymi gałązkami
Ja tak -młode ok 1/3, grube krótko, ale ok 10cm trzeba zostawić, żeby ruszyły pąki
Obrazek
Jeśli się zdecydujesz ciąć grube to pomaluj ranę Topsin+farba emulsyjna 1:1
Grouse
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Bardzo wam dziękuję. Monika pójdę za Twoją radą i go dziś przytnę, wierzę, że wyjdzie mu to na zdrowie i urodę :D
A tuje chcę spryskać topsinem, bo zaczęły żółknąć tak od środka. Kobieta z CORu stwierdziła, że są przelane i może wdał się grzyb. Podobno topsin nie zaszkodzi a może pomóc.
Grouse
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

A i dziękuję za ten rysunek. Bardzo bardzo się przyda.
x-xm-a

Post »

Bardzo proszę, nie zapomnij o zasmarowaniu ran. Podlewaj co 5/7 dni bardzo porządnie - rzadko i dużo (rzadko nawet w upały). Najlepiej położyć wąż i niech się powoli leje z godzinę.
marek69
200p
200p

Post »

Że też wcześniej nie widziałem tego przykładowego cięcia @moniki. Teraz pewnie jest już za późno i migdałek został przecięty, lecz gdyby co to ja zostawił bym w tym roku te cieńkie gałązki w całości ewentualnie wyciął bym jakieś najsłabsze. Myślę, że przycinając w sposób zademonstrowany przez @monikę straciliśmy wszelkie szanse na kwiatki w przyszłym roku. Ale jest też jeden pożytek z tego cięcia krzew na pewno się wzmocni i powinien w przyszłym roku wypuścić silne pędy na których będą tworzyły się kwiaty. I tak tytułem przypomnienia migdałka należy ciąć tuż po zakończeniu okresu kwitnienia, a profilaktycznie opryskujemy go np Topsinem w chwili pękania pąków kwiatowych.
Pozdrawiam Jarek
x-xm-a

Post »

marek69 pisze:..Myślę, że przycinając w sposób zademonstrowany przez @monikę straciliśmy wszelkie szanse na kwiatki w przyszłym roku..
A możesz uzasadnić? piszę nie z przekory..

Grouse pokaż go za miesiąc, jeśli będziesz mogła
marek69
200p
200p

Post »

Uzasadnić? Nie jestem fachowcem, ale tak na chłopski rozum to myślę, że roślinka wydatkowała już sporo energii na wytworzenie młodych pędów. Przycięcie zbędnych pędów (ten główny pionowy i tych grubszych odchodzących na boki) spowodowało by skierowanie sił witalnych na pozostałe pędy. Obcinając i im stożki wzrostu spowodowaliśmy, że roślina zacznie teraz wypuszczać pędy z oczek śpiących. Wszystko to zajmuje trochę czasu i do końca sezonu wegetacyjnego wytworzą się liczne drobne gałązki, na których szansa pojawienia się pąków kwiatowych jest nikła. Tak myślę. Ale czy mam rację to nie wiem.
Pozdrawiam Jarek
x-xm-a

Post »

Ja nie widzę młodych pędów..tylko chyba ubiegłoroczne. Fakt, ja przycinam wcześniej i już teraz mój ma sporo jeszcze małych młodych zieloniutkich pędów. Grouse kupiła go tydzien temu..Początek czerwca to właściwie początek okresu wegetacyjnego, migdałek Grouse powinien zdążyć wypuścić młode pędy, które zdążą zdrewnieć i przygotować się do zimy...i w przyszłym roku obsypać się kwiatami.
A tak w ogóle migdałki kwitną na zdrowych, przede wszystkim młodych, regularnie przycinanych pędach zeszłorocznych.

Niestety często dopada je monilioza i bardzo zalecany jest oprysk profilaktyczny, o którym napisałeś
Grouse
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Migdałek już wczoraj został przycięty wedle wskazówek Moniki. Za miesiąc wkleję zdjęcia, nie ma sprawy. Ale wam zazdroszczę znajomości uprawy roślin. Ja co kupuję nową roślinkę to ślęczę nad internetem i wyszukuję co lubi, czego nie lubi, jak o nią dbać. Przydałby się taki zbiorczy podręcznik uprawy ozdobnych roślin ogrodowych. :D
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OZDOBNE, pnącza”