klon jawor Leopoldii i klon pospolity 'Drumondii" *

Rozpoznawanie roślin na podstawie zdjęć.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
donna
200p
200p
Od: 14 sie 2008, o 21:03
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

klon jawor Leopoldii i klon pospolity 'Drumondii" *

Post »

Witam!
Wybrałam się dzisiaj na zakupy - konkretne z kartką w ręku,między innymi chodziło mi o klon jawor Simon Louise Freres oraz buk posp.odmiana Purple Fountain.Sprzedająca wydała mi się mało kompetentna i chyba nie bardzo wiedziała gdzie szukać tych odmian.Po powrocie ze szkółki zaczęłam nabierać wątpliwości czy aby buk to na pewno Purple Fountain a nie Purpurea Pendula ? a klon wydaje mi się strasznie podobny do Leopolda?Czy ktoś pomoże mi jak rozpoznać te odmiany?
Oto zdjęcia:
Obrazek
Obrazek
Pozdrawiam Barbara
Mój Mały Raj-Ogród Donny
x_p-r

Re: Wątpliwe zakupy

Post »

1. To jest to najprawdopodobniej odmiana "Purple Fountain" sądząc z koloru liści i wielkości,strona wewnętrzna stalowozielona,lekko czerwonawa. Odmiana "Pendula" ma liście ciemnoczerwone i też takie po stronie wewnętrznej . Inaczej się też przebarwiaja jesienią. Na "Purple Fountain" wskazuje tez pokrój drzewa który jest trochę widoczny na zdjęciach. Oba buki mam w ogrodzie.
2. Mam też "Leopoldii" i trudno znaleźć dwa jego podobne liście :-). Ogólnie przebarwienia zielone są ciemniejsze niż na zdjęciach tutaj i są większe, ale to nie musi być regułą.

Pozdrawiam,Piotr
Pawel01
200p
200p
Od: 6 cze 2011, o 17:05
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Na pierwszym zdięciu nie widać za bardzo pokroju drzewa najlepiej było by zrobić zdięcie w całej jego okazałości ale mnie też się wydaje że jest to fountai ale drugie drzewo to raczej nie klon Leopoldi a klon Drummondi ale mogę się mylić:)
Awatar użytkownika
greatwave
100p
100p
Od: 24 lis 2010, o 12:13

Post »

to na 100% nie jest Drummondii- on ma tylko obrzeżenie kremowe. Wg mnie to Leopoldii albo Simon który długo stał w cieniu :)
Pawel01
200p
200p
Od: 6 cze 2011, o 17:05
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

ale Leopoldi nie ma bardziej zaokrąglonych brzegów liści?
Awatar użytkownika
greatwave
100p
100p
Od: 24 lis 2010, o 12:13

Post »

nie wiem, moze to nie leopoldii, ale na pewno nie drummondi http://www.zszp.pl/?id=207&rco=Acer%20p ... %27&lang=1
x_p-r

Post »

Rację ma greatwave .
Zdjęcia z mojego ogrodu :
Acer pseudoplatanus (klon jawor) Leopoldii
Obrazek

Acer platanoides (klon pospolity) 'Drumondii"
Obrazek

Pozdrawiam,Piotr
ODPOWIEDZ

Wróć do „Identyfikacja roślin ogrodowych. FOTO”