Ankowo cz.3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
AAleksandra
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2009, o 10:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ankowo cz.3

Post »

Zielona_Ania pisze:Na robinię zawsze można się gdzieś wybrać w teren
Najbliżej mam do sąsiada. Dobrze , że on nie ma psów tylko stadko kotów :;230
U mnie okolica jakaś dziwna. Nie ma akacji, nie ma bzu czarnego. Trzeba wszystko u siebie w ogródku uprawiać ;:24
Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
Siberia
---
Od: 5 lut 2010, o 10:01
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ja też czekam na pierwsze kwitnienie piwonii :-) Twoje bardzo subtelne są ;:138

Przywrotnik w tym roku zakupiłam, ale okazał się zupełnie suchy w kapersie. Niefart, a trzeba go mieć... nie tylko dla tych kropelek :-)
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28

Post »

Rewelacyjny masz kolor piwonii ;:138
Ja mam białe i intensywnie różowe i nawet się nie umywają do twojej :D
Awatar użytkownika
marzanka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lut 2010, o 22:01

Post »

I nad oczkiem i pod oczkiem wszystkie te widoczki są piękne.A gillenia :shock: cudna
Awatar użytkownika
Zielona_Ania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2010, o 17:40

Post »

Smacznego Dorotko ;:196

Pamelko bardzo jestem zadowolona ze spotkania, byliście dla mnie remedium na stres ;:196

Olu, to faktycznie dziwna okolica, u mnie robinii zatrzęsienie, więcej ich niż brzóz miejscami. Bzu czarnego też pełno, sieje się wszędzie, nie brak surowca. A z bzu to i winko można nastawić z kwiatów ;:136

Siberio przywrotnik jesienią mogę kopnąć - bo spore kępy i jest z czego dzielić ;:196

Comciu, ja lubię wszystkie piwonie, w każdym kolorze i kształcie. A te ratowałam z porzuconych działek, przeznaczonych pod zabudowę, tak mi się odwdzięczyły po kilku latach - zupełna niespodzianka kolorystyczna :)

Marzanko, w zeszłym roku też zamieszczałam zdjęcie tej byliny, ale wtedy nawet nie pamiętałam jej nazwy, na szczęście udało mi się w międzyczasie dotrzeć tej informacji. Mam ją od kilku lat, bardzo powoli przyrasta niestety - ale i tak podziwiam ją za wytrwałość, bo rośnie w mocno nagrzewającym się miejscu i przy suszy cierpi.

Na dobranoc z życzeniami zielonych snów ;:196
ObrazekObrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
marzanka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lut 2010, o 22:01

Post »

A to musiałam gdzieś przegapić bo nie pamiętam :oops: I znowu kropelkowe mnie ujęło ;:180
Siberia
---

Post »

Piękne ujęcia dojrzałego ogrodu :-)
Ja na pewno będę miała zielono-owocowe sny, bo odkryłam w ogrodzie winogronka i arbuzika :;230

Przywrotnik, jak możesz kopnąć, to kopnij :-) Będę dozgonnie wdzięczna :-) Oby jak najdłużej :;230
Awatar użytkownika
ankha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 kwie 2009, o 17:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Aneczko ;:196 niesamowite te kwiatuszki gillenii, uwielbiam takie cuda, no i kropelki, podziękuj ;:196
Tyle jeszcze do przyswojenia... a i tak głupia umrę
spis wątków -Ankha
Mikroogródek - aktualny
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Andzia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 maja 2009, o 07:56

Post »

Aniu u Ciebie zawsze można nacieszyć oczy zielenią ...
A ja wpadłam zameldować, że burak liściowy powschodził :heja :heja Jeszcze raz Ci dziękuję! ;:196 ;:196
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam, Anna
regulamin Andziu
Awatar użytkownika
katik
1000p
1000p
Od: 2 sty 2011, o 16:14

Post »

Piękne te czarne kurki , ja uwielbiam oglądać kurki w ogródkach , moi sąsiedzi mają i bardzo lubię się im przyglądać jak spacerują miedzy kwiatkami :wit , a ja swoich przepiórek puścić nie mogę :(
Awatar użytkownika
Zielona_Ania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marzanko, a kto by te wszystkie zdjęcia spamiętał :lol:

Siberio, arbuzik już, no no, to niezłe osiągnięcie. Przywrotnik miał też jakieś dzieci wokół, muszę podejrzeć raz jeszcze, były by szybciej :)

Aniu, muszę jeszcze zrobić zdjęcia skalniaczków od Ciebie, bo rosną pięknie, maczek zapąkował znowu ;:196

Aniu- Andziu, cieszę się że burak się spisał, oby tak dalej, a niedługo już będziesz widziała kolor łodyg.

Kasiu, jak rozumiem przepiórki w wolierze? Muszę koniecznie zajrzeć do wątku, tylko teraz z czasem krucho :oops: Pozdrawiam miłośniczkę drobiu ;:196

Muszę pochwalić pogodę, mimo wysokich temperatur dość często pada deszcz i rośliny mają korzystne warunki wzrostu. A słyszę o suszy w nie tak odległych okolicach, zawsze było odwrotnie.
W ogrodzie użytkowym królują truskawki, jest ich zatrzęsienie, nie pamiętam takich ładnych krzaczków.
Chcę się podzielić radością z cennego podarku, jaki otrzymałam od znajomych, którzy robili porządki w swojej biblioteczce- otóż, znalazłam tam cennik nasion z 1927 roku, krakowskiej firmy Freege. Nie jest kompletny, ale dla mnie to istny skarb :D , zawiera nazwy odmian i wskazówki uprawy, a nawet jest kilka stron z ówczesnymi narzędziami. Do moich "badań" tematu warzywnego jak znalazł :D
Obrazek

Tymczasem, w ogródku:
Wylądowało znów niebieskie ufo :lol:
Obrazek
Takie niebieskości wolę, no ale ufo też ma swoje zalety ;:224
ObrazekObrazek
Zakwitła róża kupowana jesienią u pana Tapira
Obrazek
A także cztery takie różyce, kupione po całe 3złote jako niespodzianki :)
Obrazek
Pączki na psiance stuliszolistnej, która wydaje mi się po bliższym poznaniu (auć), czymś pośrednim między ostem i opuncją :lol:
Obrazek
Awatar użytkownika
ankha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 kwie 2009, o 17:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ufo ma dwie niewątpliwe zalety - bezpośrednią - ochładza i pośrednią - daje dużo odstanej, ciepłej wody do podlewania warzywek ;:138 :;230 A u mnie wylądowała trupia główka :uszy jest pięękna :D Znalezisko rewelacja, sama z przyjemnością przeczytałam (wodząc nosem po monitorze, ale się udało)
Aneczko ;:196
Tyle jeszcze do przyswojenia... a i tak głupia umrę
spis wątków -Ankha
Mikroogródek - aktualny
Awatar użytkownika
gosia22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 sty 2009, o 09:51

Post »

aniu u ciebie zielono, zielono ... Cennik nasion to skarb ! bardzo mi się podoba opis rzeżuchy (nawet sama nazwa strasznie ciężka ortograficznie ! hihi)
Siberia
---

Post »

Bajeranckie to wydawnictwo warzywne :-)
Szczególnie cenna informacja o ilości kilogramów nasion na morgę :;230 Buraków - 8 kg!!! :-)

Ja przerwę buraki, żeby miały odstęp 25 cm, to mi zostanie ich z 20 sztuk :;230
Dołujące :;230

A więc słusznie podejrzewałam, że można siać marchew i szpinak rzutowo, a nie tylko w rzędach :-)

Pokażesz jeszcze kiedyś jakąś stronę? ;:196
Awatar użytkownika
Zielona_Ania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu, w zeszłym roku nie byłam zachwycona na widok tego basenu, jednak możliwość wchlupnięcia się do orzeźwiającej wody w skwarny dzień szybko wybił mi z głowy dalsze dąsanie się i ufo zaakceptowałam :) Trupiej główki zazdroszczę (jakkolwiek to brzmi :lol: )

Gosiu, żałuję tylko że nie zachował się w stanie kompletnym, brakuje 22 stron.

Siberio, no właśnie fajne są takie informacje, pokazują nam co się przez te dziesięciolecia zmieniło, jak jednostki miar, a co pozostało niezmienne, jak terminy siewu :D Będę pewnie wracać do tego katalogu, bo warto. Przyglądam się też narzędziom tam pokazanym i zaczynam polować na szprycę do skrapiania oraz widły do buraków.

A skoro tak ładnie prosisz, to oto kolejna dawka katalogowej wiedzy.
Zadziwia też część poświęcona roślinom ozdobnym, czy wiecie że ta firma polecała aż 40 odmian wielkokwiatowego groszku pachnącego angielskiego? A także rośliny o tak egzotycznych nazwach jak Lophospermum (Dwukwiat), Eucharidium (Nieszpetka), Colinsia (Przymilatka), Cajophora (Postrasz), Abronia (Okrasna), czy Maurandia (Strojpłot).
Skany fragmentu katalogu:
Obrazek

Obrazek

A w ogródku:
Róża od pana Tapira całkiem rozwinięta :)
Obrazek
Zawiązał owoce pomidor Banana Legs
Obrazek
W pełni kwitnienia - dzwonek brzoskwiniolisnty, rozświetla skraj cienistego zakątka
Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”