Cieszę się, że masz tyle kwitnień, na pewno są wielką motywacją do dalszej hodowli tych wspaniałych roślinek.
Moje Gratulacje

Ja to rozumiem ;). Po prostu obawiając się pleśni (w moim otoczeniu jest niezwykle dużo zarodników, czysty piasek po wyprażeniu w 200*C potrafił zapleśnieć po 2 tygodniach od wysiewu) wietrzyłem więc tydzień po szczepieniu tak 1h w odstępach około 24h. Dwa zmarnowałem, bo przesuszyłem z zapominalstwadarekcn42 pisze:O to własnie chodzi Alek, że zaczynamy wietrzyć jak siewka zacznie rosnąć. Tak po około 2 tygodniach od zaszczepienia przyzwyczajamy ją stopniowo do normalnych warunków, ale niezbyt szybko, bo padnie...
Roslinki superbartii9512 pisze:Cisza na moim wątku więc trzeba coś pokazać![]()
Na pierwszy ogień pójdą moje nowości które nabyłem u takiej przemiłej kaktusiarki![]()
1. Rebutia marsoneri alba
2. Loph0phora williamsii
3. Mediolobivia pygmaea
4. Mediolobivia pygmaea var. diersiana
1. Lobivia arachnacantha v.torrecillasensis, otworzyła dziś pąka ale niestety nie zdążyłem zobaczyć jej w pełnym rozkwicie
2. Aylostera heliosa
3. Lobivia wrightiana
4. Rebutia krainziana
A tu szykują się premierowe kwitnięcia![]()
1. Mammillaria (?)
2. Echinopsis candicans
3. Echinopsis subdenudata
Premierowe kwitnienie szykuje się także u G. bruchii i jeszcze jednej niezidentyfikowanej mammillari, a te będą kwitnąć powtórnie: S. frankiana, R. flavistyla i to na razie wszystko
Astro już się wzięło do wzrostu![]()
A tu zaszczepiłem sobie kolejną lofke bo poprzednia źle się zrosła.
Loph0phora fricii VM667
Fotki trochę niewyraźne ale nie mogłem złapać ostrości
Więc jak sugerujesz używać Trichocereusa jako nazwy rodzajowej to takiej będę używałblabla pisze:2. Echinopsis candicans - to rodzaj Trichocereus, sugeruję używać tej nazwy, zwłaszcza jeśli wydzielasz lobiwki z rodzaju Echinopsis.
Jeśli chcesz to mogę dać co odrost na jesień lub przyszłą wiosnę bo widzę że mały odrościk się tam wydostajepawel060 pisze: Aylostera heliosa najbardziej mi się podoba