Ogródek chatte - cz. 10, wiosna 2011

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
basjak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 wrz 2009, o 13:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogródek chatte - cz. 10, wiosna 2011

Post »

I to się nazywa żywy płot :D Iza, wygląda prześlicznie i jak mówisz, jeszcze pachnie :)
Chyba mam tę samą różową :roll: w każdym razie bardzo podobną, też w pełni kwitnienia, z upojnym zapachem.
Pozdrawiam mile - Basia
Balinki
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52

Post »

Jeszcze pokażę Wam piwonię o niezwykłym kolorze i zapachu.
Na pierwszych dwóch zdjęciach kolor prawdziwy, na dalszych troszkę zmieniony (komórka)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

A na koniec rosa canina

Obrazek
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Basiu, jest kilka podobnych róż o silnym zapachu, dlatego mojej nie udało sie dotąd zidentyfikować. To jest stara odmiana, silnie pachnąca. Ma bardzo pełne kwiaty, pod którymi uginają sie jej wiotkie pędy. Ale zapach jest cudowny i bardzo mocny :D
Awatar użytkownika
basjak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 wrz 2009, o 13:34

Post »

Iza, ja również mam taka staruszkę :) dostałam od sąsiadki. U niej rozrastała się przyziemnymi rozłogami, a że mnie zachwycała, więc wykopała mi juz spory krzaczek. Mam ją trzeci rok, sporo urosła i wciąż cieszy :D Kwitnie tylko raz, ale obficie.
Pozdrawiam mile - Basia
Balinki
Awatar użytkownika
oliwka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 13:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Imponujące te Twoje dzikuski :)
Ciekawe czemu na caninie nie widzę chrząszczy ogrodnicy niszczylistki :twisted: , bo u mnie aż brązowo od niej. :evil:
No i moja multiflora jakaś niepachnąca chyba jest :?

A tak w ogóle to wybacz, że tu wpadam o takiej dzikiej godzinie, ale jak spać nie mogę, to zaraz wchodzę na forum :lol:
Pozdrawiam Walentyna
aktualny
spis treści
Awatar użytkownika
mag
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2008, o 09:41

Post »

Izuś, a to różowe pachnidło powtarza kwitnienie? Mówisz, że multiflora pachnie :shock: ... moja ni ciut ciut :(
Aaaaa zapomniałabym, sprawdziłam przetacznik dokładnie taki jak na fotce ;:224
Pozdrawiam cieplutko. Magda
Spis treści.Wizytówka.
Awatar użytkownika
trzynastka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 paź 2009, o 18:42
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Izo zarówno róże te zwykłe jak i pnące masz cudowne, zazdroszczę zapachu bo moja pnąca mikro pachnie :) ogólnie jest tak wielka że jesienią muszęją odmłodzić i ściąć o połowę już cierpię z tego powodu :( ale zarasta mi drogę do domu ...moja różowa zaczyna akurat już pączki rozwijać :)
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Jeszcze raz dzisiaj przejrzałam na spokojnie te wylewającą sie macierzankę . Sliczne widoczki a generał jak zawsze piękny i ujmujący swoim kolorem . Niestety drzewo za moim ogródkiem w tym roku tak podrosło a na nim mszyc zatręsienie no i gąsiennic takich małych brązowych . Wszystko siedzi na moich różach :twisted: a wszystkie kwiaty i liście aż sie kleją od spadzi . Szkoda ,ze pszczoły tego nie wykorzystują tylko mrówy są w swoim żywiole i mnożą sie na potęgę . Piękny ten błękitny irysek a piwonie podobne do moich ;:196
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
an-ka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sty 2009, o 21:10

Post »

Rany co za widoczki.Kanina jakwielkie drzewo.Róże piękne i pachnące.Wczoraj padłam na kolana a właściwie to już czołgałam się,żeby oznajmić Ci ,że Heidi Klum pachnie!!!!!Kolor mió -cud ,dokładnie jak w katalogu.U mnie 2 kwitną a trzecia jakaś marnawa-ale mam nadzieję,że dogoni swoje koleżanki. ;:196
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Basiu, to może rzeczywiście mamy tę samą odmianę? Ja też dostałam od sąsiadki odrost :lol:
Zachwycały mnie jej kwiaty, ale jeszcze wtedy nie wiedziałam, jak ona potrafi pachnieć!
Szkoda, że nie powtarza kwitnienia ... Ale i tak warto ją mieć :D

Walentynko, dzikuski imponujące, bo stare! :lol:
Nie wiem, czemu na mojej caninie nie ma chrząszczy, ale wystarczy tego co jest ;)
Jak multiflora może nie pachnieć? ... Moje rosną jakieś 10m od domu, a jak rano otwieram drzwi, to czuję ich zapach :D Może spróbuj wąchać w słoneczny poranek?
Wpadaj kochana o dowolnej porze! Ja i tak zazwyczaj zaglądam na forum dopiero wieczorem :D

Madziu, niestety, różowa nie powtarza kwitnienia. Otwiera jeszcze później jakieś 2-3 kwiatki i na tym koniec :?
Przetacznik jest unikalny! Tylko jeden? ... To chuchaj i dmuchaj na niego, może się rozmnoży :D
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Celinko, niestety nie wszystkie róże pachną, a że ja należę do "wąchaczy", to staram się wybierać te, które pachną. Niepachnące też mam, ale to najczęściej z przypadku, albo ... dla szczególnych walorów kwiatu, które rekompensują brak zapachu :D
Nie płacz nad cięciem róży, przecież wypuści nowe pędy i będzie jeszcze ładniejsza ;:196

Jadziu, generał jest wspaniały! Szkoda, że przekwitając, traci ten niesamowity kolor!
Bo jest niesamowity, prawda? :D
Współczuję Ci Jadzieńko, a powodu tego zainfekowanego drzewa :( Najgorsze, że w takiej sytuacji niewiele można zrobić. Jedynie pryskać i pryskać róże ...
A Twoje piwonie tez mają taki odmienny zapach? Bo piwonie zazwyczaj pachną podobnie , a ta ciemnoróżowa ma zupełnie inny, niepiwoniowy zapach :D Chyba jeszcze piękniejszy zapach ma biała, której na razie nie mam :? ale która wróci do mnie :tan
A iryska chcesz? ;:109

Aniu, canina rośnie podobnie jak multiflora, jeśli dać jej wolne pole, ale jak znajdzie coś, po czym może się piąć, to robi się pnąca :D Jak antypki były drzewami, to pięła się po nich kilka metrów w górę! Teraz są przycięte na żywopłot, ale i tak trochę na nie włazi :lol:
Dziękuję Ci Anulko za poświęcenie ;:196 Cieszę się strasznie, że Heidi pachnie! :tan
Mój pączek zaczyna się otwierać, ale jeszcze nie pachnie. Co dzień klękam i sprawdzam :;230
A i kolor chyba będzie właściwy :tan

Asiu, czekałaś? ;:109
Warto było? ;)
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Na Gertrudę to ja też choruję.
Ale nie miałam szczęścia dotąd jej trafić.
Bo albo za póżno, albo za wcześnie. :?
A twoja kusi jeszcze bardziej..... :lol:
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Grażynko, jak nie trafisz, to zrobimy sadzonki. Tak czy siak, będziesz miała! :D
Awatar użytkownika
mag
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2008, o 09:41

Post »

Kiciu, przetaczników było baaardzo dużo, ale tak mikroskopijne i posiane wszystkie na kupie, że większość się zmarnowała :oops: Na razie ten jeden ma taki kolorek, drugi, który otworzył kwiatki jest o ton ciemniejszy. Może to kwestia podłoża... dzwonki brzoskwiniolistne też z czasem zrobiły się bardziej lila niż niebieskie :heja
Pozdrawiam cieplutko. Magda
Spis treści.Wizytówka.
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Grażynko, jeszcze spróbujemy najpierw poszukać Ci "gotowej" Gertrudy, a sadzonki i tak zrobię, na wszelki wypadek :D

Madziu, nie wydaje mi się, żeby zależało to od podłoża, bo u mnie ziemia wszędzie taka sama :roll: Nie wiem naprawdę co jest przyczyną, ale czasem dzieja się takie dziwne rzeczy. Np. miałam fioletową głowienkę. Rozrosła się i z czasem wysiała się. Z siewek wyrosła jedna ... rózowa głowienka :D Podobnie dzieje się z orlikami. Cuda, cuda ... :lol:
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”