Ogród Leszka
- lesioc
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 cze 2008, o 10:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Ogród Leszka
Faktycznie w Gliwickim Auchanie powojniki wyglądają fatalnie, ale jak zobaczyłem rośliny w sąsiednim Leroy Merlin, i to 3 dni po otwarcu, to można spokojnie powiedzieć, że w Auchanie nie jest jeszcze wcale tak źle ;). A może niedługo przecenią to jeszcze dokupię Crystal Fountain 

Zapraszam: spis treści ogród
"Fotografia nie jest związana z patrzeniem lecz z czuciem. Jeżeli nie czujesz nic w tym na co patrzysz, nigdy nie uda ci się sprawić,
aby ludzie patrząc na twoje zdjęcia cokolwiek odczuwali." Don McCullin
"Fotografia nie jest związana z patrzeniem lecz z czuciem. Jeżeli nie czujesz nic w tym na co patrzysz, nigdy nie uda ci się sprawić,
- aage
- Od: 7 mar 2008, o 13:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja byłam dzisiaj w Katowickim Auchan i faktycznie porażka, chyba że przecenią to kupię 

- lesioc
Żółwisko własnie wyjechało na wakacje do oczka wodnego 
Chyba od razu spodobał się nowy wystrój, bo zaczęło się od intensywnego zwiedzania.
Zwykle najpierw się chował na 2 dni i aklimatyzował, a to od razu taka śmiałość i ciekawość.

Doszły nowe roślinki i kilka nowych kłód drewna jako miejsc do wygrzewania. Ale o tym kiedy indziej bo zdjeć na razie brak
A w tej chwili zakwitły irsy wodne.

Chyba od razu spodobał się nowy wystrój, bo zaczęło się od intensywnego zwiedzania.
Zwykle najpierw się chował na 2 dni i aklimatyzował, a to od razu taka śmiałość i ciekawość.

Doszły nowe roślinki i kilka nowych kłód drewna jako miejsc do wygrzewania. Ale o tym kiedy indziej bo zdjeć na razie brak
A w tej chwili zakwitły irsy wodne.

- pamelka
- Od: 30 gru 2009, o 00:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
A nie boisz się, że żółwisko gdzieś ucieknie? Ja chyba jednak bym ogrodziła letniskolesioc pisze:Żółwisko własnie wyjechało na wakacje do oczka wodnego
![]()

- lesioc
Jest całe ogrodzone płytami z plexi. Nie widać tago może na zdjeciu specjalnie, bo to jest cieńkie przezroczyste plexi... ale zaraz za zółwiem jest ścianka.
Zresztą to juz bedzie jego 3 sezon w tym oczku.. jak na razie nie uciekł ;)
Tutaj to lepiej widac - zdjecia bardzo stare, zrobione zaraz po założeniu oczka, więc łyso tam było wtedy strasznie. Rośliny dopiero były sadzone później

Zresztą to juz bedzie jego 3 sezon w tym oczku.. jak na razie nie uciekł ;)
Tutaj to lepiej widac - zdjecia bardzo stare, zrobione zaraz po założeniu oczka, więc łyso tam było wtedy strasznie. Rośliny dopiero były sadzone później

- pamelka
- Od: 30 gru 2009, o 00:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Leszku ze zdjęcia faktycznie nie widać
Pełna profeska, więc się nie dziwię, że nie ucieka.

- aage
- Od: 7 mar 2008, o 13:01
Fajnie ma się ten żółw u Ciebie 

- Judi
- 200p
- Od: 7 cze 2011, o 23:36
Witaj Leszku od jakiegoś czasu czytuję i podglądam Twój ogród i storczyki - jednym słowem masz rękę do kwiatów, a zresztą do wszystkiego, bo altanka i pergole są super 

Moje storczyki - http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 29&t=47876" onclick="window.open(this.href);return false;
- Judi
- 200p
- Od: 7 cze 2011, o 23:36
Mam też pytanie do Ciebie.
Jak wielki jest Twój żółw? i czy nie obawiasz się o niego, że coś go zaatakuje np. kot? Bo ja mam żółwia lecz obawiam się o jego życie i nigdy go jeszcze nie zostawiałam bez opieki na podwórku. Jego skorupa ma 9cm długości
Jak wielki jest Twój żółw? i czy nie obawiasz się o niego, że coś go zaatakuje np. kot? Bo ja mam żółwia lecz obawiam się o jego życie i nigdy go jeszcze nie zostawiałam bez opieki na podwórku. Jego skorupa ma 9cm długości
Moje storczyki - http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 29&t=47876" onclick="window.open(this.href);return false;
Leszku altana majstersztyk
jak obrośnie pnączami to ja się tam wprowadzam
Zdjęcia powojników jak zawsze boskie i tyle odmian
Zrób proszę zdjęcia aktualne oczka

Zdjęcia powojników jak zawsze boskie i tyle odmian

- lesioc
Witaj Judi, dziękuje i zapraszam ponownie 
Żółw ma już aktualnie kilkanaście centymetrów średnicy skorupy, ale wypuszczałem go nawet jak był mniejszy od Twojego. W sąsiedztwie jest kilka kotów które przychodziły i zaglądały do oczka z zółwiem. Ale nie martwiłem się - oczko jest wyposażone w wiele podwodnych schowków gdzie gadzina może się zaczaić - zresztą korzysta z nich bardzo często. Jak tylko zobaczy kota na horyzoncie to znika pod wodą na 2-3h. Do tego czasu każdy kot się zniechęci.
Schowki takie mozna zrobić zatapiajac w wodzie kilka gruszych patyków tak, aby stworzyły taka podporę nieco ponad dnem, a nastepnie stawiamy na tym doniczki z roślinami wodnymi. Ja polecam takie dziko rosnace żółte irysy, można je właśnie teraz znaleźć bez problemu nad każdym dzikszym zbiornikiem wodnym - widać je z daleka. Wystarzcy wykopać kawałek kłącza i wstawić do małej doniczki i zaypać żwirem. Kłacza takie dobrze się czują nawet w niefiltrowaniej wodzie małego oczka (natruralni rosną w mule i błocie przy brzegu akwenu). Bardzo szyko się rozrastaja tworząć szczelne zasłony z korzeni pod które żółw może się schowac. Dodatkowo irysy kwitną - więc ozdabiają oczko, ale również bardzo dobrze przetwarzają azot z wody, więc przy rozrośnietych roślinach w ogole nie musimy filtrować wody bo niemalże sama się oczyszcza ;).

Żółw ma już aktualnie kilkanaście centymetrów średnicy skorupy, ale wypuszczałem go nawet jak był mniejszy od Twojego. W sąsiedztwie jest kilka kotów które przychodziły i zaglądały do oczka z zółwiem. Ale nie martwiłem się - oczko jest wyposażone w wiele podwodnych schowków gdzie gadzina może się zaczaić - zresztą korzysta z nich bardzo często. Jak tylko zobaczy kota na horyzoncie to znika pod wodą na 2-3h. Do tego czasu każdy kot się zniechęci.
Schowki takie mozna zrobić zatapiajac w wodzie kilka gruszych patyków tak, aby stworzyły taka podporę nieco ponad dnem, a nastepnie stawiamy na tym doniczki z roślinami wodnymi. Ja polecam takie dziko rosnace żółte irysy, można je właśnie teraz znaleźć bez problemu nad każdym dzikszym zbiornikiem wodnym - widać je z daleka. Wystarzcy wykopać kawałek kłącza i wstawić do małej doniczki i zaypać żwirem. Kłacza takie dobrze się czują nawet w niefiltrowaniej wodzie małego oczka (natruralni rosną w mule i błocie przy brzegu akwenu). Bardzo szyko się rozrastaja tworząć szczelne zasłony z korzeni pod które żółw może się schowac. Dodatkowo irysy kwitną - więc ozdabiają oczko, ale również bardzo dobrze przetwarzają azot z wody, więc przy rozrośnietych roślinach w ogole nie musimy filtrować wody bo niemalże sama się oczyszcza ;).

- lesioc
Zaopomniał bym jeszcze o jednym - oczywiście niezbędne jest również zrobienie deseczki lub konara do wygrzewania. Koniecznie z możliwoscią zeskoczenia z niego wprost do wody (!) - wtedy żółw czuje się tam bezpiecznie. Dodatkowo potrzebne jest jakieś niezbyt strome podejście, aby łatwo się na niego wychodziło żółwiowi
U mnie to wygląda tak

Więcej o budowie takich wybiegów dowiesz się z naszego forum o żółwiach na które serdecznie zapraszam.
Tutaj wąteki o wybiegach zewnętrznych: http://www.zolwie.net/forum/viewforum.php?f=28
Tutaj znajdziesz wątek z moim akwaterrarium do żółwia na zimę: http://www.zolwie.net/forum/viewtopic.php?t=8674
U mnie to wygląda tak

Więcej o budowie takich wybiegów dowiesz się z naszego forum o żółwiach na które serdecznie zapraszam.
Tutaj wąteki o wybiegach zewnętrznych: http://www.zolwie.net/forum/viewforum.php?f=28
Tutaj znajdziesz wątek z moim akwaterrarium do żółwia na zimę: http://www.zolwie.net/forum/viewtopic.php?t=8674
- lesioc
Zapraszammme33 pisze:Leszku altana majstersztykjak obrośnie pnączami to ja się tam wprowadzam
![]()
Zdjęcia powojników jak zawsze boskie i tyle odmian![]()

Postaram się zrobić zdjęcia oczka w tym tygodniu...
NIestety nie jest to do końca takie oczko jakbym chciał dla tuptusia. Przede wszystkim jest zbyt małe.
Ciągle myśle nad możliwością przebudowy i powiększenia, więc jak mi jakis pomysł strzeli do głowy to możliwe, że niedługo bedzie zupełnie nowe oczko

----------------------------------------------------------------------------

Zabrakło mi pomysłu czym mozna by od dołu obsadzić te granitowe miejsca na roślny gdzie wysadziłem pnącza. Chodzi np. o to miejsce gdzie teraz widać te 3 malutkie sadzonki hosty
Chciałbym tam coś ładnego wkomponować, te hosty chyba nie do końca będą mi tam pasowały - wysadziłem tam na próbe bo mi kilka zostało, ale hosty jakoś mi się nie do końca widzą. Albo przynajmniej nie te co tam mam (ciemno zielona z białą obwódką liścia). Chodzi o niskie wieloletnie rośliny z dużymi liśćmi które ładnie zasłoniły by tą kore, a jednocześnie nie płytki system korzeniowy aby nie przeszkadzać glicynii.
Pomożecie? Doradzcie coś proszę.
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 31 paź 2008, o 08:53
Piękna altana, a do obsadzenia... może żurawki
Pozdrawiam
Mietka

Pozdrawiam
Mietka
Już nie mogę się doczekać jak wisterie obrosną altankę, ale będzie dopiero cudo
Moja propozycja na te miejsca: może coś takiego jak Santolina, tylko nie wiem czy ona w naszym klimacie jest gęsta, wygląda to jak obłoczek i kwiaty ma - żółte kulki na pręcikach, albo to co u mnie na skalniaku Rogownica kutnerowata też tworzy obłoczek ale kwitnie na biało

Moja propozycja na te miejsca: może coś takiego jak Santolina, tylko nie wiem czy ona w naszym klimacie jest gęsta, wygląda to jak obłoczek i kwiaty ma - żółte kulki na pręcikach, albo to co u mnie na skalniaku Rogownica kutnerowata też tworzy obłoczek ale kwitnie na biało

Pozdrawiam, Emka
Ogród
Ogród