Mam takie pytanko do doświadczonych kaktusiarzy. Zastanawiam się jakie kaktusy będą dobrze rosły w moich warunkach? Zależy mi żeby ładnie kwitły.
Mieszkam w bloku. Parapet, gdzie są moje kaktusy, jest przy oknie południowo-zachodnim, ale tak bardziej na zachód wychodzi. Balkon również jest po tej stronie i nie jest osłonięty przez żadne drzewa.
Zimować mogę w mieszkaniu, w pokoju, który nie jest ogrzewany, albo ogrzewany minimalnie. Nie wiem jaka jest tam temperatura, gdyż jeszcze tam moje kaktusy nie zimowały, a to w mieszkaniu babci. Myślę jednak, że max 15 C. Mogę również zimować w nieogrzewanym pomieszczeniu, ale tam temperatury są bardzo bliskie 0C i taka temp utrzymuje się bardzo długo. Możliwe są tam też małe przymrozki.
Zaczęłam zbierać Gymnocalycium mam już ich 11 gatunków, mam też podobną ilość kaktusów z gatunku Mammillaria. Te kaktusy ładnie u mnie rosną. Chciałabym również zakupić kilka kaktusów z gatunków Echinopsis, Lobivia, Parodia, Rebutia i Sulcorebutia. Czy te kaktusy będą rosnąć w moich warunkach i ewentualnie jakie jeszcze kaktusy będą u mnie rosły i ładnie kwitły
Bardzo proszę Was o rady w jakim kierunku rozszerzać moją kolekcję.