Rzodkiewka biała. ( (Raphanus sativus)
- Marek-BB
- 500p
- Od: 23 mar 2010, o 12:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Biała rzodkiewka.
Czy tę rzodkiew "Mantanghong"/"RedHeart" można posiac w miejscu gdzie rosnoł czosnek. Tak szukam miejsca u siebie i wpadło mi do głowy że przecież końcem lipca będę zbierał czosnek z grządki, a termin siewu tej rzodkwi to właśnie lipiec/sierpień. Pytam ponieważ różne rośliny po różnych mogą rosnąc lub nie.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:

-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 8 maja 2011, o 15:06
Posiałam po raz pierwszy zółtą i fioletową rzodkiewkę. Żółta faktycznie ma szorstką skórę i nic ciekawego ale ta fioletowa "Malaga" całkiem smaczna no i kolorek fajnie się prezentuje w sałatkach.
- kasia82
- 500p
- Od: 25 lut 2012, o 09:36
odświeżam wątek
pyszne warzywo a tak mało o nim piszą (ze śmietanką i majonezem na słodko mniam) - czy ktoś wysiał na wiosnę rzodkiew Sopel lodu, kupiłam odmianę którą można wysiewać rzekomo wiosną na zbiór letni i latem na zbiór jesienny, posiałam ją na redlinie w połowie kwietnia na razie rzodkiewka ma długość 20cm (musiałam przerwać- za gęsto posiałam) i grubość połowy palca, czy ktoś ją uprawiał do jakiej wielkości u was rosła?

Pozdrawiam
- Comcia
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
Ja miałam tą rzodkiewkę, faktycznie rosła duża, nie mierzyłam, za szybo "wyszła". 

- kasia82
- 500p
Comcia siałaś wiosną? czy latem? ja też nie mierzyłam na oko z 20cm miała trochę dłuższa od dłoni
Pozdrawiam
- Comcia
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
Niestety nie pamiętam kiedy siałam, raczej wiosną, w połowie czerwca koleżanka była u mnie i się nią zachwycała i zajadała.
Ja też siałam ją wiosną. Rosła tak na ok. 20 cm, grubość palca, choć wiadomo, były też i inne rozmiary
W zeszłym roku siałam też latem - rosła tak samo, bezproblemowo 

Pozdrawiam! Tereska 

RZODKIEWKA Sopel Lodu
do uprawy w polu, okrągła, żółta
Odmiana późna, przeznaczona do uprawy w polu w okresie jesiennym. Zgrubienie korzeniowe silnie wydłużone (10-12 cm),wrzecionowate, barwy białej. Miąższ biały, szklisty, ostry w smaku,wykazuje małą skłonność do parcenia.
Liczba nasion: 120-150 szt. w gramie
Norma wysiewu: 15-20 kg/1ha
Termin wysadzania: 2 dekada VII-1 dekada VIII
Rozstawa: 3x10 cm
Wegetacja: 40-50 dni
Termin zbioru: 3 dekada VIII-3 dekada IX

do uprawy w polu, okrągła, żółta
Odmiana późna, przeznaczona do uprawy w polu w okresie jesiennym. Zgrubienie korzeniowe silnie wydłużone (10-12 cm),wrzecionowate, barwy białej. Miąższ biały, szklisty, ostry w smaku,wykazuje małą skłonność do parcenia.
Liczba nasion: 120-150 szt. w gramie
Norma wysiewu: 15-20 kg/1ha
Termin wysadzania: 2 dekada VII-1 dekada VIII
Rozstawa: 3x10 cm
Wegetacja: 40-50 dni
Termin zbioru: 3 dekada VIII-3 dekada IX

- kasia82
- 500p
janhel41 ta którą wysiałam może nazywa się tak samo ale ma inny termin wysiewu, patrz foto (lewy dolny róg)
http://www.agrogate.pl/index.php?page=s ... t&Itemid=9
http://www.agrogate.pl/index.php?page=s ... t&Itemid=9
Pozdrawiam
Jaka jest różnica między rzodkiewką a rzodkwią?
- Marek-BB
- 500p
- Kontakt:
Myślałem że rzodkiew jest duża, a rzodkiewka mała. Sopel lodu na tym zdjęciu powyżej jednak nazwa się rzodkiewka zatem moje myślenie na pewno jest błędne.
Przy okazji jak jakiś specjalista zacznie się brać za odpisywanie na to pytanie dopytam: czym się różni od rzodkiewek czy rzodkwi chrzan, albo rzepa?
Chrzan jak dla mnie to po prostu rzodkiewka tylko baaardzo intensywny i mniej nieciekawy w kształcie.
Przy okazji jak jakiś specjalista zacznie się brać za odpisywanie na to pytanie dopytam: czym się różni od rzodkiewek czy rzodkwi chrzan, albo rzepa?
Chrzan jak dla mnie to po prostu rzodkiewka tylko baaardzo intensywny i mniej nieciekawy w kształcie.
- Agulka11
- Od: 23 mar 2011, o 18:58
Sopel lodu to rzodkiewka, a z białych rzodkwi (letnich) znam Agatę i Minowase. Obie sieję co roku i są dużo większe niż typowa rzodkiewka Sopel lodu. Jedyną różnicą zauważalną przeze mnie jest smak - rzodkiew jest zdecydowanie ostrzejsza - dlatego ją najpierw solę i odstawiam na kilka minut, a poźniej zalewam śmietaną
Róźnice jeśli chodzi o witaminy czy mikroelementy można znaleźć w necie

Róźnice jeśli chodzi o witaminy czy mikroelementy można znaleźć w necie

Pozdrawiam
Forumowiczka - Aga
Forumowiczka - Aga
Chrzan jak dla mnie to zupełnie inny smak i wygląd.
- Marek-BB
- 500p
- Kontakt:
Wygląd zupełnie inny - też tak napisałem a smak po prostu duzo bardziej intensywny. Rodzina chyba ta sama. Nie wiem... tak gdzieś ktoś napisał i dało mi to do myślenia bo chyba to nie głupe spostrzeżenie...