Pomidory - choroby i szkodniki - cz.3

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
wampir_wawelski
200p
200p
Od: 31 gru 2008, o 14:11
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Pomidory - choroby i szkodniki - cz.3

Post »

podpinam się pod problem powyżej. U mnie też liście się zawijają - jak pisałem wcześniej, przesadziłem z gnojówką, czy to może być efekt przenawożenia?
Awatar użytkownika
Rybka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 lip 2008, o 14:22

Post »

U mnie sie tak zawijaja czarne pomidory. Zlapalam "pomrocznosc" i lalam rowno pokrzywianke pod wszystkie krzaki ;:223
"Bo trzeba się śmiać, wariatkę grać, szczęśliwą być i z życia drwić"
pozdrawiam Beata
ewat
50p
50p
Od: 26 paź 2008, o 20:49

Post »

Witam
Mam problem wyrzuciłam już czwarty pomidor - zaczynają gnić. wydaje mi się że nie jest to sucha powierzchowna zgnilizna. Dziś rano opryskałam krzaki saletrą wapniową, ale nie wiem czy to wystarczy bardzo prosze o rady. Obrazek
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 3 cze 2010, o 17:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Saletra jeszcze bardziej przyśpieszy rozwój szarej pleśni .
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Trzeba najpierw pytać a potem pryskać. Sucha zgnilizna wierzchołkowa, jak sama nazwa wskazuje, pojawia się na wierzchotkach owoców. Musisz zrobić natychmiast trzy a nie wiem czy nawet nie pięć rzeczy :
- opryskać natychmiast Topsinem
- ograniczyć podlewanie
- intensywnie wietrzyć jeżeli to tunel
- usunąć wszystkie owoce z najmniejszymi objawami choroby
- prześwietlić uprawę/ jeżeli są posadzone za gęsto,to nawet usunąć co niektóre krzaki
Może jeszcze coś uratujesz

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
MENA515
500p
500p
Od: 9 mar 2010, o 09:14

Post »

Nie wiem, czy to w tym wątku, Kozula pisała, że takie zwijanie się liści to brak azotu. Ze względu na dużą ilość promieni słonecznych i wysoką temperaturę pomidory mają zwiększone zapotrzebowanie na ten składnik.
Poczytaj cie tutaj :D.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 8&start=84
Edyta R
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 3 cze 2011, o 21:53

Post »

MENA :D 515! Serdecznie dziękuję za pomoc i dzisiaj podlałam obficie gnojówką z pokrzyw i zobaczymy, co będzie się działo
Awatar użytkownika
MENA515
500p
500p
Od: 9 mar 2010, o 09:14

Post »

Ja swoje też :). Znowu. Chyba mam złe proporcje pokrzyw do wody, bo dość często je ostatnio zasilam...Al;e i upał jest niemiłosierny. Poza tym nie podlewam dużo na raz więc,może rzeczywiście zjadają szybko :). Niektóre mają już po 3 grona z pomidorkami :)
Awatar użytkownika
AniaAnia
50p
50p
Od: 14 mar 2011, o 22:36

Post »

Witajcie!

Robiłam dziś przegląd swoich pomidorów w tunelu, w gruncie i tych na balkonie. Wyrywałam wilki, podwiązywałam itp. No i zauważyłam na jednych krzaku w gruncie, w odmianie Bawole Serce małe czarne plamki na małych pomidorkach. Wyglądają one tak:

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Tylko te trzy pomidorki są "chore", pozostałe w gronie i na krzaku, i na innych krzakach są w porządku.

Obrazek

Czy lepiej je oberwać, to w sumie tylko 3 pomidorki, lepiej niech się nie zarazi reszta.. Czy czymś popryskać..
Pozdrawiam,
Ania
pancia111
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 6 cze 2011, o 12:01

Post »

Obrazek

Oto zdjęcie mojego pomidorka. Na wszystkich pomidorach na młodych liściach pojawiły się jasnozielone plamy. Co to jest i jak temu zaradzić?
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

Wpadnie Kozula to Ci wyjaśni.
Dla mnie sprawa wygląda poważnie. Miałem w ub roku pomidor karłowy Maliniak. Pierwszy i ostatni raz. Non stop miałem właśnie na nim takie plamy i to nie tylko na najmłodszych liściach.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
elik_49
1000p
1000p
Od: 15 mar 2009, o 20:51

Post »

AniaAnia oberwij te zawiązki chorych owoców i obserwuj czy nie będzie się pojawiać na innych krzakach. Takie brązowe plamy na owocach to oznaka zgnilizny wierzchołkowej.

Sucha wierzchołkowa zgnilizna owoców pomidora ? nieinfekcyjna choroba roślinna występująca głównie w uprawie szklarniowej na skutek niedoboru wapnia w glebie czego przyczyną jest zakłócenie równowagi między składnikami pokarmowymi w glebie. Magnez i potas obecne w glebie oraz nadmierna wilgotność gleby utrudniają pobieranie wapnia przez rośliny.

Objawy: na owocach pomidora przez cały okres wegetacji pojawiają się brązowe plamy, które biorą swój początek na wierzchołkach owoców, bardzo szybko się powiększają obejmując coraz większą powierzchnię. W miejscu plamy tkanka się zapada. Widoczna jest wyraźna różnica między chorą i zdrową tkanką.

Ja bym podsypała wapnem troszkę , to na pewno nie zaszkodzi.
pozdrawiam Ela * Moje zielone różności
pancia111
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 6 cze 2011, o 12:01

Post »

Dodam jeszcze, że te plamy pojawiły się kilka tygodni temu i jakoś nic specjalnego się z tym nie dzieje, nie brązowieją itp.
Edyta R
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 3 cze 2011, o 21:53

Post »

Moje pomidorki "baranie rogi' powoli się rozprostowują, ale do prostoty jeszcze im daleko. Za to zawiązały się ładnie - tylko znów zaraz pod szypułką pękają. Może gnojówka z pokrzyw im pomoże. Zastanawiam się, czy nie opryskać gnojówką ze skrzypu?
Awatar użytkownika
yareka
50p
50p
Od: 26 lip 2010, o 15:47

Post »

Witam,
to mój pierwszy post tutaj i pierwsze własne pomidory, do tego pod folią.
Od kilku dni pojawiają się głównie na dolnych liściach trzech krzaków takie plamki, obrywam te liście ale pojawiają się nowe plamki. Nie wiem czy dobrze kombinuje i to może być alternarioza i trzeba te pomidory czymś leczyć ??
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”