Moje spełnione marzenie - tu.ja cz.5

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
ada.kj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2008, o 12:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Moje spełnione marzenie - tu.ja cz.5

Post »

Justynko. Pozwolisz, ze powiem o swoich wrażeniach na temat tej pergolki - też kupiłam na all, bywają również takie co roku w Lidlu. Do róż boję się, że jest jednak za słaba, chociaż też w tym celu je kupowałam. Ja swoje wzmocniłam jeszcze prętami zbrojeniowymi, ale dziewczyny piszą, że po kilku latach puszczają śruby, które tą konstrukcję trzymają. Wg mnie one są dobre na lekkie pnącza typu powojniki.
Co my wiemy to tylko kropelka. Czego nie wiemy to cały ocean.
Pozdrawiam cieplutko Ada vel Krysia
Księżycowe rabatki u Adki adolinki
Awatar użytkownika
Ketmia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 cze 2006, o 10:57
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

To cieszę się, że nie kupiłam tej pergolki. Będę potrzebować do winorośli. Zupełnie by mi się nie sprawdziła.

Śliczna różyczka. Moje dopiero w pąkach. Pozdrawiam :)
pozdrawiam, Ela
Mój zielony zakątek
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18

Post »

Witajcie!
Ula roślina o która pytasz to czosnek skalny (chyba). Dostałam 2 lata temu mały kawałek i dopiero w tym roku zaczął przyrastać. Rodzina czosnków jest bardzo duża i różnorodna. Mam kilka różnych gatunków. Nawet niedźwiedzi. Jutro zbiorę nasiona.
Ewuś czy ten czosnek już kwitł u Ciebie? Mój jakoś nie kwapi się do kwitnienia. Chociaż ma tak dekoracyjne listki, że w zasadzie nie musi...Targi są 18-19 czerwca. Ja tradycyjnie jadę w sobotę ok. 10-tej. Masz mój telefon? Trzymam kciuki byś zawitała w Starym Polu. Może uda nam się spotkać. Lada moment zakwitnie u mnie kolejny liliowy maluszek :roll:
Witaj Justyno! Miło, że zawitałaś. Odnośnie pergoli mam podobne zdanie jak Krysia. Ja swoją kupiłam w Leclercu z wyprzedaży za 10 zł. Ona jest składana z pustych rurek. Niezbyt stabilna. Chociaż wkrótce miną 4 lata jak u mnie stoi. Nie wiem jakie są na aukcjach, ale podobne są w każdym chyba supermarkecie i kosztują w granicach 20-30 zł. Za takie pieniądze nie można oczekiwać cudów. Niestety rdza "przeżarła" już pręty wbite w ziemię i M czymś je wzmocnił. Jedna strona usztywniona została kawałkiem siatki zbrojeniowej. Jak widać na zdjęciu przy pergoli rosną powojniki, a z drugiej strony
Widzę Krysiu, że mamy podobne zdanie o tej pergoli. Dla powojników musiałam zrobić na niej dodatkowe poprzeczki. Cieszę się, że zaglądasz. U Ciebie już lato i sezon różany ;:196
Elu na winorośl ta pergola na pewno się nie nadaje. Musisz pomyśleć o czymś solidniejszym. U mnie różyczki gruntowe też dopiero w pąkach. I już teraz wygląda na to, że po raz kolejny jako pierwsza zakwitnie biała miniatura z Biedronki.

Zaczyna kwitnienie Westerplatte - mój pierwszy powojnik:
Obrazek

Obrazek, Obrazek, Obrazek, Obrazek
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Izuś powojnik prześliczny, bardzo lubię takie intensywne w kolorze prawie aksamitne :D
Inkarwillę masz wielki krzaczor, jak długo jest u Ciebie :?:
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Izo, super komponujesz rośliny ;:63 Np. to zestawienie przetacznika siwego, dąbrówki i jeszcze jedna roślina jest rewelacyjne. A biały pierwiosnek z żurawką, czy to Siebolda? Ma postrzępione płatki :?: :shock: Jest wyjątkowy :!:
Pięknie zakwitł mi od Ciebie kosaciec trawiasty :heja I żółto-bordowy irys chyba od Ciebie, bo widzę go również na Twoich zdjęciach.
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Iza, nie masz pojęcia, jak się ucieszyłam ,widząc termin targów :heja Byłam przekonana, że odbędą się tydzień wcześniej, a M w tym czasie będzie bardzo zajęty. Oby później nic ważnego już się nie stało :D Ten czosnek skalny kupiłam we wtorek, więc mam go całe 3 dni, ale kupiłam już z pąkami ;:138 Pokażę, gdy zakwitnie :D
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18

Post »

Witam weekendowo!
Temperatury są już wakacyjne. W związku z tym letnie kwiaty szykują się do kwitnienia. Niestety martwi mnie susza. Nie dość, że nie pada, to codziennie wieje i wysusza wszystko do cna. Tradycyjnie już na działce jest problem z wodą i podlewaniem :evil: Mimo to różyczki obsypane pąkami ( nawet jesienne nasadzenia), zaczynają kwitnąć irysy holenderskie, na liliowcach przybywa pędów kwiatowych, dzwonki i goździki też gotowe do startu :wink: - będzie pięknie...

Agness ten powojnik zadziwił mnie w zeszłym roku swoimi kwiatami. Ciekawa jestem jak będzie przebiegało tegoroczne kwitnienie. On ma wyjątkowo głęboki kolor i jest taki aksamitny. Jednak porównując do innych moje powojniki mają więcej liści niż kwiatów - nie wiem dlaczego... :( Wczoraj kupiłam sobie kolejny powojnik. Po raz pierwszy - niebieski :tan . Skusiłam się na Multi Blue. Ta różowa inkarwilla kwitnie u mnie 3 raz.
Jacku - dziękuję! Czasem uda się stworzyć ładny zestaw. Ta trzecia roślina to aster alpejski. Bardzo się cieszę, że rośliny ode mnie ładnie Ci rosną i kwitną. Dobrze zgadujesz - ten pierwiosnek to Siebolda. Mnie też zachwycił! To nowy nabytek - z majowych targów.
Ewo - trzymam kciuki za Twój wypad do Starego Pola i nasze spotkanie! Dzisiaj przyuważyłam malutki pączek na tym skalnym czosnku. Mam szanse zobaczyć jego kwiaty na własne oczy :tan

Wczoraj przy okazji byłam w braniewskiej szkółce. Jak tylko zajechaliśmy to od razu pożałowałam, że nie zabrałam aparatu. Tam wciąż pięknie kwitną rododendrony i azalie. Do domu wróciłam bogatsza o 4 rośliny. Kupiłam azalię wielkokwiatową Gibraltar, powojnik Multi Blue, jakiś maczek i krzew podejrzany na Forum - itea.
Obrazek

Zakwitła kolejna "miniaturowa" lilia. Ledwo ją dojrzałam ukrytą za liśćmi liliowca. Niestety to kolejna już pomyłka odmianowa po tulipanach, narcyzach i szafirkach. Miał to być Menton, ale nie jest :(
Obrazek

U mnie wciąż jeszcze irysowo:
Obrazek, Obrazek, Obrazek, Obrazek
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Nie przysięgnę, że będę na wycieczce, ale się wybieram :D Mój czosnek skalny też pączuczki ma mikre, może tak już ma :;230
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
Miiriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 maja 2007, o 00:17

Post »

Izuniu - Piękne zakupy :)
Itei nie znam - zaraz poczytam o niej :)
Multi Blue - szukam i szukam .. bezskutecznie :(
Gibraltar - mam i jestem bardzo zadowolona :)

Masz śliczne iryski :)
A oglądając fotki zachwyciłam się barwinkiem , który zakwitła na biało ... :;230 :;230 :;230
Pozostawić ciepły ślad na czyjejś ręce... - Bernadetta
Zapraszam pod Krzywą Jabłoń: Miiriam ; Rok 2012 ; Rok 2013
Awatar użytkownika
ElzbietaaG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2008, o 14:57

Post »

Irysy zachwycają kolorami, szczególnie ten ostatni błękitny ma niesamowity odcień ;:111
x-ja
---
Od: 11 wrz 2008, o 19:15

Post »

Fajne irysy i ciekawe zakupy ;:138 u mnie też straszna susza ale ja mam o tyle lepiej że woda pod nosem i bez ograniczeń więc roślinki podlewam codziennie a co drugi zlewam solidnie ale i tak na deszcz czekam jak na zbawienie :roll:
Miłego popołudnia ;:196
Awatar użytkownika
ada.kj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2008, o 12:03

Post »

Przepiękny kolor tego błękitnego iryska. Ciekawam jak Ci przezimuje pierwiosnek siebolda. Mój kupiony w ubiegłym roku nie przeżył zimy.
Co my wiemy to tylko kropelka. Czego nie wiemy to cały ocean.
Pozdrawiam cieplutko Ada vel Krysia
Księżycowe rabatki u Adki adolinki
Awatar użytkownika
Rozeta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 paź 2010, o 20:02

Post »

Izuś, wykopujesz Incarwileę na zimę, czy zostawiasz w gruncie? Pytam, bo zakupiłam ją wiosną w Biedronce i jestem nią zachwycona... ;:224 . A nie chciałabym jej zaszkodzić... ;:24 .
Pozdrawiam kolorowo
Monika
Róże ...ach, te róże ...
Awatar użytkownika
HalinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 paź 2008, o 11:27

Post »

Izuniu ;:167 nacieszyłam oczy Twoimi pięknościami ogrodowymi :wit
Czosnek poskręcany - super wygląda :D
Cieplutko pozdrawiam, Halina ;:194
W moim ogródeczku :wink: HalinaK-linki :D
Awatar użytkownika
jolami
500p
500p
Od: 12 lip 2008, o 23:53

Post »

U mnie też susza :( ...czekam na deszcz....
Kolor iryska błękitnego i mnie przypadł do gustu. Pięknie zakwitła inkarvilla ..,moja też się rozszalała w tym roku. I wciąż niezmiennie podoba mi się Twoja leśna rabata ;:108
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”