Rabatki Konstantego część 4
- bishop
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 4 cze 2008, o 22:54
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Rabatki Konstantego część 4
Czyżby ten zegar był pomysłem na wykorzystanie gliny?
Sama ulepiłaś?
Sama ulepiłaś?
Pozdrawiam - Krzysiek
Mój czasopożeracz
Mój czasopożeracz
- EwkaEs
- Od: 9 lip 2008, o 20:28
Ambo,Bishop,wyszukany w ogrodnictwie,wyprzedażowy. Chyba ze sztucznego kamienia.
Elsi-tak,mogę,ale bez wskazówki,trzeba ją wygiąć z grubego drutu lub wyciąć z blachy.
Zeniu-zwykły,gliniany?Bywają na Targach Sztuki Ludowej.Widziałam w Castoramie stylizowaną amforę,ale nie na każdy skalniak pasuje.Na giełdzie widziałam raz,był to garnek- stary i opalony od wkładania do kuchni i drutowany na dodatek,dałam znać koleżance z Muzeum Etnograficznego.Prawdę mówiąc łatwiej o takie dzbany i misy na Słowacji .
EwkaPaw-to dzielo miłej niemieckiej dziewczyny jak mawiał Hans Kloss.Ja mam tylko oko do wyszukiwania na rozmiar a to firanek do starego budownictwa do wysokich okien,na kwadratowy blat stolika itp.Chyba czas zrobic sobie taką tabliczke jak u Ciebie-Jestem w ogrodzie.
Arturze Tulipanie-zapraszam na skalniak do Podwórkowego.
Wczoraj udało mi się trochę okopać,wypielić malutkie chwasty,przesadzić pod mur trzy sadzonki pięcioklapowca.
Elsi-tak,mogę,ale bez wskazówki,trzeba ją wygiąć z grubego drutu lub wyciąć z blachy.
Zeniu-zwykły,gliniany?Bywają na Targach Sztuki Ludowej.Widziałam w Castoramie stylizowaną amforę,ale nie na każdy skalniak pasuje.Na giełdzie widziałam raz,był to garnek- stary i opalony od wkładania do kuchni i drutowany na dodatek,dałam znać koleżance z Muzeum Etnograficznego.Prawdę mówiąc łatwiej o takie dzbany i misy na Słowacji .
EwkaPaw-to dzielo miłej niemieckiej dziewczyny jak mawiał Hans Kloss.Ja mam tylko oko do wyszukiwania na rozmiar a to firanek do starego budownictwa do wysokich okien,na kwadratowy blat stolika itp.Chyba czas zrobic sobie taką tabliczke jak u Ciebie-Jestem w ogrodzie.
Arturze Tulipanie-zapraszam na skalniak do Podwórkowego.
Wczoraj udało mi się trochę okopać,wypielić malutkie chwasty,przesadzić pod mur trzy sadzonki pięcioklapowca.
- Ave
- Od: 9 kwie 2008, o 12:11
Ale fajny kązik urządziłas Ewus
... a jakby tak go jeszcze "powiększyć" malowidłem na ścianie...
albo jakies pnącza tam posadzić... może by własciciel kamienicy sie zgodził ? 

Ewuś dobrze że zaznaczyłaś "malutkie chwasty"EwkaEs pisze: ...Wczoraj udało mi się trochę okopać,wypielić malutkie chwasty,przesadzić pod mur trzy sadzonki pięcioklapowca.

- Aza
- Od: 10 lut 2008, o 18:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ewo , a byłaś o 18 na świącie ogrodów w Ogrodzie Botanicznym? Wczoraj kiedy tam bylam widziałam plakaty i zapowiedzi, ale dziś miałam lekcje. W Botanicznym nie ma szaleństwa, ale kończa irysy, kwitną róże i lilie wodne. Dawno , dawno temu bardziej mnie zachwycał, kiedy uczyłam siętam do egzaminów. Teraz porównuję go z Powsinem, a on jest sporo większy.
OLGA od malamutów
Wątki Azy
Wątki Azy
- TAJGA 2008
- 1000p
- Od: 5 sie 2008, o 09:44

Zakątek ze skalniakiem i ławeczką urokliwy, aż chce sie przysiąść i podziwiać Podwórkowy.
- EwkaEs
Od rana upał i duszno,przedburzowo.W Podwórkowym zagościła jaszczurka.Sprawdzala jakby jej bylo na skalniaku,w mietach,na ławeczce,ale zbyt to lakomy kasek dla zbieraczy zlomu i na stałe traszka będzie jednak w mieszkaniu.Zakwitła druga z piwonii od Jadzi-Jakuch-bladoróżowa.

Tajgo-zapraszam częściej!
Olgo-nie poza ogrodem w Muzeum Mehoffera nie,mam tam jeszcze przyjść po nasiona,edycja specjalna.
Tija-trochę mi ten bluszcz zniszczono podczas tynkowania elewacji sasiadującej pracowni,ale nie celowo,on dość szybko odbija.Chciałabym,żeby owijał się na lipie i na klonie.Złocisty na czereśni po trzech próbach sobie darowałam,był wykopywany przez czterołapego uporczywie,rwany na kawalki,roznoszony. teraz w tym miejscu leżą pnie a za nimi rosnie tojeść i na razie wykopywana nie jest.
Ewo-Ave-nie mam nawet co pytać,tuż przed Wielkanocą sąsiad naciskany przez placówke oświatową z którą także graniczy odnowił porządnie elewacje pracowni,sądzac z koloru-żółtawy jaki w Galicji miały rządowe obiekty się dostosował do szkoły,może i miał takie zalecenie konserwatorskie.Winobluszcz sadzę przy tylnej scianie kamienicy obok,a i wzdłuż murku poniżej siatki.Wolalabym inną odmianę,może uda mi się pozyskać sadzonki,a ten pięcioklapowy był tu od zawsze czyli ponad 100 lat.

Tajgo-zapraszam częściej!

Olgo-nie poza ogrodem w Muzeum Mehoffera nie,mam tam jeszcze przyjść po nasiona,edycja specjalna.
Tija-trochę mi ten bluszcz zniszczono podczas tynkowania elewacji sasiadującej pracowni,ale nie celowo,on dość szybko odbija.Chciałabym,żeby owijał się na lipie i na klonie.Złocisty na czereśni po trzech próbach sobie darowałam,był wykopywany przez czterołapego uporczywie,rwany na kawalki,roznoszony. teraz w tym miejscu leżą pnie a za nimi rosnie tojeść i na razie wykopywana nie jest.
Ewo-Ave-nie mam nawet co pytać,tuż przed Wielkanocą sąsiad naciskany przez placówke oświatową z którą także graniczy odnowił porządnie elewacje pracowni,sądzac z koloru-żółtawy jaki w Galicji miały rządowe obiekty się dostosował do szkoły,może i miał takie zalecenie konserwatorskie.Winobluszcz sadzę przy tylnej scianie kamienicy obok,a i wzdłuż murku poniżej siatki.Wolalabym inną odmianę,może uda mi się pozyskać sadzonki,a ten pięcioklapowy był tu od zawsze czyli ponad 100 lat.

Ewuniu, skalniaczek urokliwy a obiadek z deserkiem mile nastraja - chyba jutro zrobię pierogi ;)
- EwkaEs
W Rabatkach upalnie.Sucho.Zapowiadanej burzy właściwie nie było.Na skalniak dotarly kolejne wapienie,ale jeszcze potrzeby są.Piwonia pieknie się rozwinęła.Fioletowy szczawik od Evluk nadgonił zaleglości.Z sentymentu do zeszłorocznych goxdzików brodatych od Bishopa kupiłam kiedyś jedną sadzonke,już kwitnie.Truskawki zaokienne weszly w okres owocowania,pycha.
Zeniu-poogladalam kupując przęslo plotku i nawóz z guanem ptaków morskich tę ceramikę w Castoramie,jest dzban-amfora leżący i stojący na zioła,oba w cenie po 130 zł,duże,powiedzialabym przeskalowane wobec arealu naszych ogródków.
Izabelo-dzis pod wieczór wysle mietę variegata.
Olgo z Ogrodu Azy-piaskowiec górski na skalniak kupilam,ale niestety nasiona,pertraktuję z pewnym zacisznym rozsadnikiem by te byline tam wysiac,bo jeszcze w czerwcu można.

Zeniu-poogladalam kupując przęslo plotku i nawóz z guanem ptaków morskich tę ceramikę w Castoramie,jest dzban-amfora leżący i stojący na zioła,oba w cenie po 130 zł,duże,powiedzialabym przeskalowane wobec arealu naszych ogródków.
Izabelo-dzis pod wieczór wysle mietę variegata.
Olgo z Ogrodu Azy-piaskowiec górski na skalniak kupilam,ale niestety nasiona,pertraktuję z pewnym zacisznym rozsadnikiem by te byline tam wysiac,bo jeszcze w czerwcu można.

- amba19
- Od: 11 kwie 2007, o 20:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ewo - czy Smok Wawelski ma młode

Kącik wypoczynkowy świetny! W kwestii ściany - to widziałam kiedyś ( chyba u "Maji w ogrodzie" ) lustra umieszczone na granicy ogrodu. To stwarza wrażenie powiększonej powierzchni ogrodu - ale pewnie konserwator nie byłby zachwycony...
Widzę że obie nabyłyśmy fajne rośliny

- EwkaEs
Ambo-ma!Dalecy krewni.Jaszczur z Tunezji czy Maroka podobno,wiesz,że w truskawkach na oknie też mu dobrze?
-
- Od: 17 sty 2009, o 17:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Sprawdź, czy jaszczur nadal w truskawkach, w sobotę była parada smoków w Krakowie, może dołączył?
Bardzo mi się podoba. Jaszczur.
Muszę ukierunkować swoich wyjeżdżających
,
chociaż marokański tadżin bardzo przydatny
.
Bardzo mi się podoba. Jaszczur.
Muszę ukierunkować swoich wyjeżdżających

chociaż marokański tadżin bardzo przydatny

Pozdrawiam. Elżbieta
Ogród Elżbiety
Ogród Elżbiety
- Aza
Ewo w zeszłym roku miałaś trzykrotki wirgiliskie. czy masz je jeszcze wtym roku, czy już kwitły ja mam od Zbyszka oczywiscie jedna ma juz duże paki, a ja myślałam że to dopiero w jesieni kwitnie i u mnie nie zdąży. Nie wybierasz sie kiedys w góry, z Toba to bym sie nie zamęczyla n awycieczce , wtym roku mam wyraźnie słaba kondycję. Mniszek juz tylko na Kondratowej kwitnie.
OLGA od malamutów
Wątki Azy
Wątki Azy
- EwkaEs
Olu(Ogród Azy)-trzykrotki wirginijskie mam trzeci rok i we wszystkich kolorach(białą,niebieskawą,różową-ze starego ogrodu Ady z Wrocka,fioletową od Chatte),zaczynają kwitnąć jakoś w lipcu,lubią cień.Wytrzymują pod drzewem,między lipą a klonem konkretnie.Podlewam je rzadko.
Jakby Ci nie wyszło z truskawkami,to w eremie takie ode mnie bardzo smaczne,późniejsze się namnożyły i ew.możesz dostać.Nazwy w tej chwili z głowy nie podam,ale mam zapisaną.
Co do Tatr to chętnie,ale obecnie prezentacje referatów z historii architektury(jutro),za tydzień oddanie ćwiczeń,ocena,egzamin pisemny,ustny i wstępny...Dziś uzgadnialiśmy tematy praktyk inwentaryzacyjnych w Krakowie i okolicach,mam bardzo dużą grupę studentów na pierwszą połowę lipca.Wcześniej muszę te rozproszone w terenie obiekty zobaczyć,czy bezpiecznie tam wejść-dwór w ruinie,fortyfikacje,mała architektura na nabrzeżu Wisły),jaki dojazd komunikacją miejską,jakie zagrożenia.Grozi mi też wyjazd do Benkowej Wiszni.Reasumując,jak będę kiedyś wolna ze dwa nie w weekend to dam znać.Co do mniszka -już się pogodził,że w tym roku dostanie tylko dwa słoiki,wczoraj dostarczyłam jeszcze dziki bez(cztery duże słoiki),w tym osobno kwiatki-bardzo smakowały w cukrze z cytryną i limonką.
Priamie-zagłosowałam i będę ponawiać.
Jakby Ci nie wyszło z truskawkami,to w eremie takie ode mnie bardzo smaczne,późniejsze się namnożyły i ew.możesz dostać.Nazwy w tej chwili z głowy nie podam,ale mam zapisaną.
Co do Tatr to chętnie,ale obecnie prezentacje referatów z historii architektury(jutro),za tydzień oddanie ćwiczeń,ocena,egzamin pisemny,ustny i wstępny...Dziś uzgadnialiśmy tematy praktyk inwentaryzacyjnych w Krakowie i okolicach,mam bardzo dużą grupę studentów na pierwszą połowę lipca.Wcześniej muszę te rozproszone w terenie obiekty zobaczyć,czy bezpiecznie tam wejść-dwór w ruinie,fortyfikacje,mała architektura na nabrzeżu Wisły),jaki dojazd komunikacją miejską,jakie zagrożenia.Grozi mi też wyjazd do Benkowej Wiszni.Reasumując,jak będę kiedyś wolna ze dwa nie w weekend to dam znać.Co do mniszka -już się pogodził,że w tym roku dostanie tylko dwa słoiki,wczoraj dostarczyłam jeszcze dziki bez(cztery duże słoiki),w tym osobno kwiatki-bardzo smakowały w cukrze z cytryną i limonką.
Priamie-zagłosowałam i będę ponawiać.
- Aza
Ewo dziękuję, ale wszystkie sadzonki truskawek ożyły i myślą juz o kwitnieniu, zostawię tylko 3 perwsze kwiatkiz różnych gatunkow resztę pourywam. Znowu nie da się plewic , bo pada gęsty deszcz.