Cztery pory roku w moim ogrodzie cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Cztery pory roku w moim ogrodzie cz.2

Post »

Janusz czy można wykopywać już korony cesarskie ? u mnie już liście zżółkły ?

Zakwitły Ci te czosnki które rosną w ogrodzie?, jak byłam miały pąki ,chciałabym zobaczyć zdjęcia , mówiłeś że mają piękne gęste kwiatostany .

Genia
Awatar użytkownika
drozd
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lut 2009, o 21:12

Post »

Witaj Tajeczko. Miło Cię 'gościć' w moim ogrodzie.Tak jak widzisz zapędzony jestem na własne życzenie a do tego jeszcze ta susza. Ciesze się, że jedyna roślinka jaką masz od mnie spisuje się dobrze. Późną jesienią i wiosną uważaj na siewki które się ukarzą w okół rośliny. Utworzą w przyszłości ładną kępkę.
Wysiewając nasiona jodły koreańskiej, które zabrałem u sąsiada po drugiej stronie ulicy tak liczyłem,że moje dwie 40- to letnie jadły pospolite będą miały swój udział ale nie myślałem,że aż w takim stopniu. :(
Wybieracie się do Tadeusza?
Pozdrowienia od Krystyny i oczywiście ode mnie.

Gabi. Nie wszystko i mnie się udaje. Też są porażki ale nie produkuje na skalę towarową więc to co się przyjmie jest dla mnie wystarczające. Wsadzić coś tam- znaczy patyk czy zieloną szczepkę nie jest trudno gorzej ją wyhodować zapewniając ciepło, wilgotność, światło.
Miłość do host nie będzie pierwszą ani ostatnią miłością. Fascynacja jakimiś roślinami przychodzi co pewien czas a jest ich tyleeee........., że kochania będziesz miała do utraty tchu ;:196

Geniu Łodygi jak są już żółte to czas wykopywać. Za długo nie ma co czekać, bo cebule narażone są w ziemi na choroby grzybowe.
Czosnek jeszcze nie zakwitł choć już pąki popękały. W tym roku nie popiszą się ładnym kwiatem, bo jest strasznie sucho.
Znalazłem zdjęcie z ub. roku i tak on wygląda:

Obrazek
Pozdrawiamy. Krystyna i Janusz
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Januszu rzeczywiście ,bardzo piękny czosnek ,szkoda że jest tak sucho .

Jutro wykopię korony dopóki u mnie miękko jest po deszczu .
Genia
Awatar użytkownika
Jagusia
1000p
1000p
Od: 24 lis 2007, o 18:02
Kontakt:

Post »

drozd pisze: Fascynacja jakimiś roślinami przychodzi co pewien czas a jest ich tyleeee........., że kochania będziesz miała do utraty tchu ;:196
Pięknie powiedziane ;:180
Nie traktuj życia serio i tak nie wyjdziesz z niego żywy!
Wątek Jagusi w 2015 r tradycyjnie niezupełnie ogrodowy - zapraszam Wszystkie moje linki
Awatar użytkownika
lemka77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 cze 2009, o 14:52

Post »

Tak też się z tym zgadzam. A już przebywanie na forum grozi różnymi roślinnymi chorobami :;230 Róze, liliowce, hosty, żurawki, irysy, powojniki.....itd, itp. Moża pójść z torbami o ile się człowiek w porę nie opamięta ;:14

Januszu śliczny czosnek - taki okrąglutki :D

Wykopałam wczoraj szachownice i za ciosem poleciałam już po tulipanach. A czy czosnki tez sie wykopuje bo jeden już mi przekwitł i widzę, że liście ma zaschnięte.
Pozdrawiam Ida
Awatar użytkownika
drozd
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Geniu. Będę wykopywał w tym roku to jadąc do Szczecina podrzucę Ci. Szachownice też będę dzisiaj wykopywał te co wcześniej kwitły. Rano zlałem wodą bo była skała Dalej sucho i słonecznie. Cieszą się wczasowicze nad morzem a ja dalej rano podlewam i już weszło mi to w'krew' bo nie wiem co miałbym robić innego o tej porze dnia.
Jagusiu
;:180 :wit
Ido. Nie za wcześnie na tulipany? Czosnki można wykopać jak planuje się dla ich inne miejsce.
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Janusz ja dziś wykopywałam szachownice u mnie mokro ,więcej jak na łopatę , cebule całe mokre były ,no i bardzo miękko wchodziła łopata w ziemie .
Jedną cebulke czerwonej szachownicy załatwiłam mi wnusia na kilka części :;230 uwielbia kopać wyrywać ,nawet śmiejemy się że kosiarka nie będzie potrzebna bo Amelka trawę zrywa .
Genia
Awatar użytkownika
drozd
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wydarłem i swoje szachownice. Nie wiele dało to ranne lanie wody. Wykopywałem takie bryły ziemi że bruk można układać. Zmarnowałem kilka szachownic rozrywając je przy wyważaniu brył ziemi. Wykopałem też tulipany choć liście miały zielone to cebule już dojrzałe.
Moja wnuczka też ma na imię Amelka ale ma już 5 lat i może na wakacje przyjedzie do dziadków.
Zaczynają kwitnąć róże. Kwiaty mają nie wykształcone chyba z powodu tych upałów, bo wszystko mają co im się należy.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Jagusia
1000p
1000p
Od: 24 lis 2007, o 18:02
Kontakt:

Post »

Januszu :D
tak gdzieś w sierpniu poproszę Cię o badylka z tej różyczki dwukolorowej :wink: Będę się uczyła oczkować róże, to akurat bym sobie zaszczepiła tę piękność. Już mam pikówki posadzone. Ciekawe czy do sierpnia mi się uda je dotrzymać - pierwszy raz w życiu coś takiego robię, ale koleżanka z pracy [odchodzi już na emeryturę i wiele lat hodowała róże] zaoferował się że nauczy mnie szczepić.... dobrze by było umieć coś takiego....
Nie traktuj życia serio i tak nie wyjdziesz z niego żywy!
Wątek Jagusi w 2015 r tradycyjnie niezupełnie ogrodowy - zapraszam Wszystkie moje linki
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja to chyba nie doczekam się kwitnięcia większość nie ma pąków , hokus pokus też nie ma pąków , może do jesieni zobaczę jakieś kwity , u Ciebie wyglądają całkiem ładnie .
Genia
Awatar użytkownika
drozd
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tyle co ja czasu poświęciłem w tym roku różom nie mówiąc o specjalnych nawozach, opryskach to kwiaty powinny być jak talerze a są jak te sprzedawane w marketach ściśnięte pierścieniami. Nie widzę innego tłumaczenia- pąki przypieczone przez słońce. Choć wilgoci mają dostateczną ilość pąki i kwiaty w samo południe są zwiędnięte.
Jagusiu. Chętnie podeślę Ci szczepy. Też będę oczkował ale na pniu i inną odmianę.
Awatar użytkownika
gosia07
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 gru 2009, o 20:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Janusz śliczne róże ;:138 Moja pienna już ładnie rozwinięta ale taka nie ujarzmiona a twoje takie dostojne :D
Awatar użytkownika
pamelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 gru 2009, o 00:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

drozd pisze:
Obrazek
Piękne zdjęcie i taka rożnorodność. A mnie dla odmiany zachwyciły trawy ;:180 Nie bedziesz moze dzielił tych najwyższych ;:224 Piękna kępa ;:180
A przed nim czy to Miscanthus sinensis Goldbar? U mnie jakoś malo wię wybarwia po zimie, głównie zielone listki :roll:
tade k
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 5 lis 2010, o 20:56
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Januszu , jak nazywa się ta róża :?:

Obrazek

Bardzo mi się podoba . Będę szukał. Nie znam się na szczepieniu , może Jagusi zostanie jakaś nadwyżka :?: :?: Chętnie pozbawię ją tego kłopotu :;230
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tadku to hokus pokus , znowu się w wymądrzam ;:7 , czekam może do jesieni i u mnie zakwitnie , ale najważniejsze że przezimowała.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”