Ogród Pod Lasem
- megi1402
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 lis 2010, o 00:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Ogród POD LASEM
Jolu, liściorów z ostatniego zdjęcia nie mam u siebie, ale typuję oman wielki.
Różowo-żółty kwiatek z pierwszego i drugiego zdjęcia poprzedniej serii bardzo oryginalny. Co to jest?
Różowo-żółty kwiatek z pierwszego i drugiego zdjęcia poprzedniej serii bardzo oryginalny. Co to jest?
- pamelka
- Od: 30 gru 2009, o 00:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Dałas po oczach kwitnącymi
a ja pochwalę maczka
Zapytam też czy tniesz kolkwitzię, kiedy?

Zapytam też czy tniesz kolkwitzię, kiedy?
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 9 paź 2010, o 15:40
Tak jest Małgosiu, to oman. A te kwiatuszki różowo żółte, to orliki, takie z długimi ostrogami.
Pamelko, dzięki za maczka, ale to właściwie maczysko, ogromniasty. Usiłowałam zrobić fotkę z rozłożonymi płatkami, ale tu bardzo rzadko jest spokojne powietrze, "obiekty" się ruszają i trudno zrobić ostre zdjęcie. Ale spróbuję jeszcze raz. A kolkwicję przycinałam po kwitnieniu, ale nie jestem pewna czy prawidłowo. Muszę się gdzieś upewnić. Skonsultuję z Adrianną-Gencjaną, bo ona też ma.
Pamelko, dzięki za maczka, ale to właściwie maczysko, ogromniasty. Usiłowałam zrobić fotkę z rozłożonymi płatkami, ale tu bardzo rzadko jest spokojne powietrze, "obiekty" się ruszają i trudno zrobić ostre zdjęcie. Ale spróbuję jeszcze raz. A kolkwicję przycinałam po kwitnieniu, ale nie jestem pewna czy prawidłowo. Muszę się gdzieś upewnić. Skonsultuję z Adrianną-Gencjaną, bo ona też ma.
- pamelka
A ja mam trzy maczki i w ubiegłym roku żadnego kwiatka
Teraz jeden z paczkiem
tez czekam.
Twój cudny i wiem, co znaczy niespokojne powietrze
ile to ja fotek wykasowałam
Próbuj wytrwale 

Twój cudny i wiem, co znaczy niespokojne powietrze

-
- pamelka
Cudne maczki
a incarvilla jeszcze długo będzie kwitła 

-
Pamelko, przypomniało mi się, że jak przygotowywałam miejsce dla maków, taką podwyższoną rabatę, to tam taczkę piasku wmieszałam w glebę. Rosną już z 7-8 lat w tym samym miejscu.
-
- 500p
- Od: 1 lut 2011, o 15:03
- Kontakt:
Witaj Jolu
Piękne te Twoje maczki , a incarvilla
Miłego dnia

Piękne te Twoje maczki , a incarvilla

Miłego dnia
Pozdrawiam, Ulka
- Mój mały kawałek zieleni
- Mój mały kawałek zieleni
-
Pamelko, w sprawie cięcia kolkwicji uzyskałam od Adrianny informację, że wiosną można wycinać przy ziemi starsze pędy. Wychodzi na to, że przycinałam niepotrzebnie.
Uleczko dzięki za maczki. Dziś wczesnym rankiem zrobiłam ostatnie zdjęcie tej dużej grupie, bo już zaczynają płatki opadać, zwłaszcza, że dziś ma być upalnie.
Uleczko dzięki za maczki. Dziś wczesnym rankiem zrobiłam ostatnie zdjęcie tej dużej grupie, bo już zaczynają płatki opadać, zwłaszcza, że dziś ma być upalnie.
-
Jola , ale masz kolorowo w piwoniach . Szkoda tylko , że kwitnienie piwonii tak krótko trwa , ale oko nacieszą .
- Gencjana
- Od: 27 sty 2010, o 22:14
Jolu,
fajnie, że masz w pobliżu forumowiczkę.
Chciałam zmniejszyć moje pęcherznice i mocną przycięłam ,widzę, że
u Ciebie kwitną, a więc moje już nie będą.
Nawet pąków nie mają.

u Ciebie kwitną, a więc moje już nie będą.

- pamelka
Jolu, a ja chyba będę robiła tak, jak Ty
Przytnę po kwitnieniu, żeby się zagęściła.
To dopiero jej pierwszy rok kwitnienia, może dlatego, że nie była cięta
Muszę poszukać szczegółów, ale cięcie będzie z pewnością.
Maki u mnie tez rosną na podniesionej rabacie, ale coś im chyba nie służy.
Piękne krzaki peonii u Ciebie

To dopiero jej pierwszy rok kwitnienia, może dlatego, że nie była cięta

Maki u mnie tez rosną na podniesionej rabacie, ale coś im chyba nie służy.
Piękne krzaki peonii u Ciebie

-
Stachu, Twoje peonie też okazałe, widziałam
Adrianno, ja pęcherznicy nie tnę, tylko wycinam przy ziemi, tak jak Ty kolkwicję, starsze pędy. Przy okazji wycinania takich gałęzi, które robiły za
szlaban, przekonałam się, że z takiego wyciętego pędu można zrobić sadzonki. Użyłam go po pocięciu na kawałki do oznaczenia:tu nie chodzić

i po pewnym czasie zobaczyłam, że patyczki wypuściły listki. Jakby ktoś chciał wyhodować pęcherznicę, to dostarczę patyczki.
Pamelko, maki u mnie też nie każdego roku kwitły tak obficie jak w tym, nie wiem dlaczego. A piwonie, tak, piękne i jak pachną
Dziś od rana wietrzysko takie, że głowę urywa. Wieczorem podlane wiszące doniczki znów mają sucho, idę je napoić, bo dziś znów ma być upalnie.

Adrianno, ja pęcherznicy nie tnę, tylko wycinam przy ziemi, tak jak Ty kolkwicję, starsze pędy. Przy okazji wycinania takich gałęzi, które robiły za
szlaban, przekonałam się, że z takiego wyciętego pędu można zrobić sadzonki. Użyłam go po pocięciu na kawałki do oznaczenia:tu nie chodzić

i po pewnym czasie zobaczyłam, że patyczki wypuściły listki. Jakby ktoś chciał wyhodować pęcherznicę, to dostarczę patyczki.
Pamelko, maki u mnie też nie każdego roku kwitły tak obficie jak w tym, nie wiem dlaczego. A piwonie, tak, piękne i jak pachną

Dziś od rana wietrzysko takie, że głowę urywa. Wieczorem podlane wiszące doniczki znów mają sucho, idę je napoić, bo dziś znów ma być upalnie.
Joluś, dzięki za informacje na temat peonii. Każda informacja o peoniach jest dla mnie bardzo cenna. Twoje ładne, podejrzewam, że to stare odmiany, pewnie mają ładny zapach. Ja mam podobne, ale jak na razie nie zidentyfikowałam.
U nas pada, może deszcz przyniesie wreszcie ulgę, a przy okazji i kwiaty podleje
U nas pada, może deszcz przyniesie wreszcie ulgę, a przy okazji i kwiaty podleje