Efektywne mikroorganizmy EM Cz.1
- robaczek
- 200p
- Od: 19 kwie 2008, o 17:12
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Efektywne mikroorganizmy EM
Używam em-ów 2 sezon oczywiście do kompostowania też i mam b. dużo dżdżownic w ziemi jak i w kompoście. Wprawdzie są to nasze rodzime ale myślę, że to nie ma znaczenia.
No własnie nie wiem, czy nie ma, ponieważ w wątku o ,,kalifornijkach,, znalazłam taka wypowiedź-w książkach też, że nie powinno się mieszać dżdżownic kaliforniskim z rodzimymi, powinno się je zdecydowanie oddzielić, no, ale pytałam o EMY i z tego co napisałeś wynika, że chyba raczej im służą-dziękuję, może ktoś jeszcze ma podobne doświadczenia 

Nasze dżdżownice przerabiają szczątki roślinne na kompost a kalifornijskie na biohumus. Jak ich nie rozdzielisz, to będziesz miał mieszankę biohumusu z kompostem 

-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 25 lut 2010, o 21:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Nasze przerabiają dokładnie na to samo co kalifornijskie [czyli na kupy;)] tylko wolniej, mają inny cykl życiowy i istnieje ryzyko, że się przekrzyżują.
- rafik_ptp
- 100p
- Od: 5 mar 2011, o 09:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Przeczytałem połowę tego wątku do którego "zaciągnęła" mnie karool -Alicja (dzięki wielkie za to

Pozdrawiam
Karool - Alicja

Uprawa warzyw dla jednych jest przyjemnością , dla mnie jest sposobem zarabiania pieniędzy co wcale nie znaczy że nie sprawia mi to dużo przyjemności ;)
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 15 gru 2009, o 11:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Z tego co czytałam to są oryginalne EM-a z tej firmy co piszesz, najlepsze.
- grazka100
- 500p
- Od: 25 paź 2010, o 10:39
Witajcie, poradźcie, Em-y na pomidorki.. ale tylko podlewać, czy można też dolistnie??
Pomidory nie przepadają za moczeniem liści, prawda??
Dziękuję

Dziękuję

- karool
- 200p
- Od: 31 mar 2007, o 12:33
Rafik
Cieszę się ,że temat Cię zainteresował.Ja na początku też podchodziłam sceptycznie,jednak uznałam Emy za alternatywę do chemii w ogrodzie .Po chemię jak to mówią, mogę iść do Biedronki i mam bez urabiania się zielonki jak się patrzy.
Co do wyboru firmy ,to różnica polega na tym,że jedne firmuje Japończyk twórca EMów, drugie Amerykanin ,uczeń Japończyka.
Obie firmy rywalizują w zdobywaniu klienta.W Twoim przypadku -produkcja na dużym areale-podzwoniła bym do firm i wybrała korzystniejszą ofertę.Ja zamawiam w tej drugiej i jestem zadowolona,bo kupuję już namnożone w 20 litrowych pojemnikach ,co wychodzi znacznie taniej niż w internecie,przywozi doradca i przy okazji podpowiada co i jak i ile na co.
Z tego co wiem to mają regionalnych doradców i na pewno w Twoim rejonie też jakiś jest.
pozdrawiam
Alicja

Co do wyboru firmy ,to różnica polega na tym,że jedne firmuje Japończyk twórca EMów, drugie Amerykanin ,uczeń Japończyka.
Obie firmy rywalizują w zdobywaniu klienta.W Twoim przypadku -produkcja na dużym areale-podzwoniła bym do firm i wybrała korzystniejszą ofertę.Ja zamawiam w tej drugiej i jestem zadowolona,bo kupuję już namnożone w 20 litrowych pojemnikach ,co wychodzi znacznie taniej niż w internecie,przywozi doradca i przy okazji podpowiada co i jak i ile na co.
Z tego co wiem to mają regionalnych doradców i na pewno w Twoim rejonie też jakiś jest.
pozdrawiam
Alicja

pozdrawiam
Alicja
Alicja
Witamgrazka100 pisze:Witajcie, poradźcie, Em-y na pomidorki.. ale tylko podlewać, czy można też dolistnie??![]()
Dziękuję
Na str 2 jest trochę info jak stosować emy na pomidory.
Ja podlewam raz w tygodniu 1l/50l wody. Zdaża się, że jak podlewam no to trochę i krzaczki zlewam a nie tylko bezposrednio podlewam ziemię pod pomidorami. Na razie nic złego nie zaobserwowałam. To tak mi się zdaża raz na 2 tygodnie. U nas jest tak sucho, że woda to nie zdąży zatrzymywać sie na lisciach - szybko wyparowuje.
Możesz zrobiś eksperyment i część pomidorków opryskać i zobaczyć co się bedzie działo.
Waże, żeby najpóźniej w drugim dniu kwitnienia zerwać z łodygi najniżej rosnące liście, aby podczas deszczu grzyby nie ?przeszły? z ziemi na liście. (cytat od Mikrobii)
Pozdrawiam:
Kama
Kama
- karool
- 200p
- Od: 31 mar 2007, o 12:33
Ja stosuję EMy z wodą w okresie wegetacji, głównie do oprysków,zwłaszcza pomidorów ,ogórków,cukinii,patisonów i winogron.
Przy czym ważne,żeby pryskane rośliny były wilgotne.Podobno najlepiej pryskać po deszczu lub w czasie deszczu bo woda jest nośnikiem tych żyjątek.Ponieważ nie ma deszczu a na dzisiaj mam zaplanowane pryskanie EMami pomidorów i winogron to wymyśliłam ,że ktoś
drugi pewnie mój M będzie przede mną pryskał samą wodą a ja moim nowym MX20 polecę EMami.Oczywiście wieczorem bo na słońcu też niedobrze.
Do podlewania stosuję gnojówkę z pokrzyw kiszoną z dodatkiem EM w zamkniętym naczyniu.Jak na razie jestem zachwycona efektami.Pomidorki w gruncie mają już w większości owoce,bakłażany kwitną ,brzoskwinie mają śliczne nowe listki bo staro-nowe wymarzły.Plantatorka ze wsi nie wierzy ,że one są bez chemii i nie poskręcane.
No i śliwki.Od kiedy dostają opryski EMami zajadamy się owocami a wcześniej mszyca zżerała wszystko.
pozdrawiam
Alicja ; ;:106
Przy czym ważne,żeby pryskane rośliny były wilgotne.Podobno najlepiej pryskać po deszczu lub w czasie deszczu bo woda jest nośnikiem tych żyjątek.Ponieważ nie ma deszczu a na dzisiaj mam zaplanowane pryskanie EMami pomidorów i winogron to wymyśliłam ,że ktoś
drugi pewnie mój M będzie przede mną pryskał samą wodą a ja moim nowym MX20 polecę EMami.Oczywiście wieczorem bo na słońcu też niedobrze.
Do podlewania stosuję gnojówkę z pokrzyw kiszoną z dodatkiem EM w zamkniętym naczyniu.Jak na razie jestem zachwycona efektami.Pomidorki w gruncie mają już w większości owoce,bakłażany kwitną ,brzoskwinie mają śliczne nowe listki bo staro-nowe wymarzły.Plantatorka ze wsi nie wierzy ,że one są bez chemii i nie poskręcane.
No i śliwki.Od kiedy dostają opryski EMami zajadamy się owocami a wcześniej mszyca zżerała wszystko.
pozdrawiam
Alicja ; ;:106
pozdrawiam
Alicja
Alicja
- grazka100
- 500p
- Od: 25 paź 2010, o 10:39
Dziękuję Kama20
Przeczytałam str 2
i nie tylko
Przeczytałam str 2

-
- 10p - Początkujący
- Od: 15 lut 2011, o 08:19
Witaj Alicjo,
czy mogłabyś podać przepis na kiszoną gnojówkę z pokrzyw. Z której firmy bierzesz emy?
Pozwól, że tu podziękuję za otrzymane rośliny (nie mogę jeszcze wysyłać prywatnych wiadomości
) - poza hortensją wszystkie się przyjęły i rosną 
czy mogłabyś podać przepis na kiszoną gnojówkę z pokrzyw. Z której firmy bierzesz emy?
Pozwól, że tu podziękuję za otrzymane rośliny (nie mogę jeszcze wysyłać prywatnych wiadomości

- adrian_lasek
- 50p
- Od: 10 wrz 2009, o 21:43
Ja w tym roku zacząłem przygodę z EM-ami, zobaczymy jakie będą tego efekty. Na razie jest wszystko w porządku.
Ja też bardzo prosze o podpowiedź, z której firmy bierzecie EMy-widziałam kilka, wszystkie oryginalne, ale ceny różne i nie wiem, na którą sie zdecydować