Tak ma być. Moje mają 50 cm trzy piętra kwiatów. Po szóstym piętrze łby pourywam i niech idą w kilogramy a nie metry.czarna_dco pisze:Mój bób rośnie całkiem zdrowy, ale ma jakieś 30 cm wzrostu i już kwitnie. czy to nie za mała wysokość? mam dość słabą glebę w ogródku może to dlatego?
Bób cz.1
Re: Bób
- czarna_dco
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 24 mar 2011, o 14:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dziękuję wam za podpowiedź. Właśnie wczoraj przyuważyłam czarną mszycę na moim bobie:/ Robie gnojówkę z pokrzyw, mam nadzieję, że to coś pomoże. A jeśli nie, to co radzicie?
-
- 200p
- Od: 23 sty 2011, o 17:00
U mnie tez bób jakies 30cm wzrostu i duzo kwiatów, bardziej mnie martwi że nie widze żadnych owadów zapylających. Wczesniej uzywalem mydla potasowego aby pozbyc sie mszyc, moze to ma z tym cos wspolnego?..
-
- 100p
- Od: 21 kwie 2010, o 21:02
Bób jest rośliną samopylną.
Natomiast problem z owadami istnieje nie od dziś i jest poważny. Owady masowo giną na skutek chociażby totalnych insektycydów, dlatego bardzo zachęcam do stosowania naturalnych i biologicznych środków ochrony roślin. A jeżeli już chemia to przynajmniej środki selektywne.
Natomiast problem z owadami istnieje nie od dziś i jest poważny. Owady masowo giną na skutek chociażby totalnych insektycydów, dlatego bardzo zachęcam do stosowania naturalnych i biologicznych środków ochrony roślin. A jeżeli już chemia to przynajmniej środki selektywne.
Dokładnie.Bób jest rośliną samopylną.Groser pisze:Bób jest rośliną samopylną.
Ale dlaczego niekiedy da się słyszeć głosy, że z powodu wymierania trzmieli (tzrmiel zapyla bób, pszczoła nie - jakieś różnice w konstrukcji aparatu gębowego) może spaść plonowanie bobu?
Może to jest tak jak z pomidorami ? Też samopylne, ale potrząsanie lub betoxon w uprawach szklarniowych trzeba zastosować?
- patasko
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 maja 2011, o 23:48
Ja posiadam bób karmazyn o czerwonych ziarnach. Ma już pół metra i zaczyna kwitnąć, posiałem go w sąsiedztwie bobiku. Moje pytanie brzmi, kiedy można zrywać pierwsze strąki?
- gajeczka
- 200p
- Od: 1 cze 2011, o 22:11
A ja bób posadziłam po raz pierwszy w tamtym roku, z kupionych nasion. Było go sporo i na koniec już zostały strąki nieoberwane, które ładnie dojrzały. Zebrałam nasionka, jeszcze je podsuszyłam na balkonie i w tym roku wysadziłam. U mnie dopiero zabiera się za kwitnienie, ale jest bardzo ładny, bujny, przypadkowo posadziłam go znacznie wcześniej niż rok temu, wybrałam na niego miejsce obok mięty pieprzowej i chyba połączenie tych dwóch warunków sprawiło, że na razie na nim ani jednej mszycy. W tamtym roku gryzły czubki roślin na długo przed kwiatami.
Z przyjemnością oglądam Wasze piękne roślinki i czekam na takie strąki u mnie
Z przyjemnością oglądam Wasze piękne roślinki i czekam na takie strąki u mnie

U mnie wczoraj zauważyłam mszycę na jednej roślinie, ale dosłownie cała oblepiona była. Popryskałam coca colą ( gdzieś tu na forum czytałam o tym pryskaniu ).
I faktycznie po kilku godzinach sprawdziłam i było jej już bardzo mało. Dzisiaj mnie nie było ,ale zaraz sprawdzę, czy całkiem ta cola zadziałała.
I faktycznie po kilku godzinach sprawdziłam i było jej już bardzo mało. Dzisiaj mnie nie było ,ale zaraz sprawdzę, czy całkiem ta cola zadziałała.
Wyczytałem, że bób po wydaniu szóstego piętra kwiatów można (a nawet należy) ogłowić, co pomaga zwalczyć mszyce (bo siedzą głównie w tych czubkach) i pozwala roślinie skupić się na wzroście masy istniejących strąków.
I ja tak w tym roku zrobię. No może siedem pięter zostawię, bo to moje pierwsze jakieś takie niewydarzone.
I ja tak w tym roku zrobię. No może siedem pięter zostawię, bo to moje pierwsze jakieś takie niewydarzone.
Też po powierzchownym reasearchu nie znalazłem dowodów na to, żeby bób nie był samopylny ale taki post znalazłem na początku tego wątku.Groser pisze:Samopylność poradzi sobie bez owadów ale badania potwierdzają że zapylanie przez owady i powstałe na ten skutek zapylenie krzyzowe przynosi lepsze efekty.
przemek1136 pisze:..... Producenci odmian nie podają też w jaki sposób zapylana jest dana odmiana. (ta informacja być może miałaby znaczenie przy ustalaniu kierunków rzędów). Część odmian jest samopylna a część obcopylna (większość odmian wielkonasiennych jest obcopylna).
No to jak to jest ? W sumie to jest to mi obojętne, bo jakieś bąki koło moich 2m2 bobu latają, ale zwyczajnie jestem ciekaw.
Mam pytanie. Na moich kwiatach bobu, niemal wszystkich, u nasady są takie dziurki, jakby nadgryzienia. Co to jest? Pytanie takie było zadane na jednej z pierwszych stron tematu, ale nie doczekało się odpowiedzi. Tymczasem mnie na tej odpowiedzi zależy niezmiernie, tak więc proszę o nią pokornie...
W moim mieście ogród musi być pod zpecjalnym nadzorem - pogoda w górach płata figle! 
Moje miasto - http://www.szklarska.net.pl

Moje miasto - http://www.szklarska.net.pl
- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
To może być strąkowiec bobowy- poczytaj o nim
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie