Truskawki amatorska uprawa - cz.1
Re: truskawki amatorska uprawa i .
Jest czas kwitnienia, jest czas owocowania i jest czas puszczania rozłogów.
To jest tak jak każda roślina, gdyby zerwać kwiaty z czereśni, to też nie zakwitnie jeszcze raz. Jakkolwiek w przypadku truskawek mogą jeszcze na koniec sezonu zakwitnąć i zdążyć wydać drugi plon.
To jest tak jak każda roślina, gdyby zerwać kwiaty z czereśni, to też nie zakwitnie jeszcze raz. Jakkolwiek w przypadku truskawek mogą jeszcze na koniec sezonu zakwitnąć i zdążyć wydać drugi plon.
- majs
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 kwie 2011, o 22:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
leniawka tak jak pisałem i pisał mój imiennik Krzych mogą jeszcze raz zakwitnąć pod koniec lata, ludziska którzy zajmują się tylko sadzonkami pozbywają się kwiatków czemu to chyba już sama widzisz. Tutaj ludzie do tuneli sadza przeważnie tylko sadzonki z donic sadzone rok wcześniej, są to plantacje towarowe, wiec musi być to opłacalne.
ostatnia szansa ja sadze w odstępie 25cm w rzędzie 60cm pomiędzy rzędami(fotka w moim poscie wyżej) , inni maja 100 cm pomiędzy rzędami. sadze tylko jedna sadzonkę, usuwam rozłogi tylko z międzyrzędzi, tym pomiędzy sadzonkami pozwalam rosnąc, ograniczając w ten sposób miejsce dla chwastów. Co do rozłogów to ja ich nie zbieram, Reglone i po kłopocie, a sposób kontrolowany to chyba tylko doniczki i nożyce, są ludziska na forum co zbierają sadzonki może oni się wypowiedzą.
PS Ci od pomidorów to maja dopiero problemy
ostatnia szansa ja sadze w odstępie 25cm w rzędzie 60cm pomiędzy rzędami(fotka w moim poscie wyżej) , inni maja 100 cm pomiędzy rzędami. sadze tylko jedna sadzonkę, usuwam rozłogi tylko z międzyrzędzi, tym pomiędzy sadzonkami pozwalam rosnąc, ograniczając w ten sposób miejsce dla chwastów. Co do rozłogów to ja ich nie zbieram, Reglone i po kłopocie, a sposób kontrolowany to chyba tylko doniczki i nożyce, są ludziska na forum co zbierają sadzonki może oni się wypowiedzą.
PS Ci od pomidorów to maja dopiero problemy

brak polskich znaków
- leniawka
- 500p
- Od: 27 sie 2010, o 11:52
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
majs i krzych11
dziękuję za pomoc
biorę się więc za miniprodukcję nowych sadzonek, a co dalej będzie, to czas pokaże

biorę się więc za miniprodukcję nowych sadzonek, a co dalej będzie, to czas pokaże
pozdrawiam
Iwona
Iwona
- majs
leniawka Powodzonka, i pamiętaj nie dopuść do owocowania tych w donicach, najpierw przygotuj ziemie z jakimś nawozem(może być naturalny), i nic nie podkładaj pod sadzonki typu kompost,obornik to można tylko zmieszać z ziemia. sadz tylko duże odrosty dbaj o wilgoć w doniczkach, nie topiąc ich zarazem. mam nadzieje,ze się pochwalisz za rok zbiorami
Jak sie boisz przesuszenia ziemi w donicach to nie wypełniaj ich do końca ziemia zostaw troszkę(0,5 cm) miejsca na gorze a wierzchnia warstwe zrob z piasku lub trocin to doskonale trzyma wilgoć

Jak sie boisz przesuszenia ziemi w donicach to nie wypełniaj ich do końca ziemia zostaw troszkę(0,5 cm) miejsca na gorze a wierzchnia warstwe zrob z piasku lub trocin to doskonale trzyma wilgoć
brak polskich znaków
-
- 200p
- Od: 15 lut 2008, o 18:55
Nie dosyć, że się okazał facetem to jeszcze Krzysztofem........... 
Pozdrawiam!
Na moich 12 z 20 krzaczków pełno owoców..... Już nie mogę się doczekać, mniam mniam. Reszta mam nadzieję, że się ruszy na przyszły sezon

Pozdrawiam!
Na moich 12 z 20 krzaczków pełno owoców..... Już nie mogę się doczekać, mniam mniam. Reszta mam nadzieję, że się ruszy na przyszły sezon

- majs
brak polskich znaków
- majs
WitamDiamencika coś nie tak z imieniem
powiem mamie zobaczysz
a czemu pozostałe nie owocują?
Pozdrawiam

a czemu pozostałe nie owocują?
Pozdrawiam
brak polskich znaków
U mnie bez problemów i zbędnych pielęgnacji
i już zaczynam truskawkobranie
amciu amciu 

-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 15 gru 2009, o 11:41
Jacku, a co to za odmiana tak wcześnie?
Majs, proszę też napisz nazwę odmiany tej z owocami.
Majs, proszę też napisz nazwę odmiany tej z owocami.
Sadziłem 4 odmiany Elkat, Dukat, Honey, Pegasus a więc taka zbieranina
co czerwone to do koszyka
Mam dojście do sporej ilości odmian ale nie mam gdzie sadzić
Niestety granice działki skutecznie mnie blokują. Ale dla siebie do porannej kawy wystarczy 

- ARABELLA
- Od: 4 mar 2009, o 16:05
Jacku,a można by w sierpniu zakupić sadzonki truskawek? Mógłbyś udostępnić namiary na sadzonki ?
Ja akurat biorę od szwagra który ma tego kilka hektarów
ma kilkanaście odmian rozłożonych w czasie z owocowaniem, sadzonki pewnie ma, tylko zawsze narzeka na brak czasu
Ale zapytam, jakie ma odmiany , termin owocowania, no i oczywiście o smak.

- MENA515
- 500p
- Od: 9 mar 2010, o 09:14
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Oj, tak_fox_ pisze:Ale zapytam, jakie ma odmiany , termin owocowania, no i oczywiście o smak.

Ja dzisiaj kupiłam na ryneczku po 6,50zł/kg. Wybrałam nieduże...i może nie były znawożone, ale kwaśne strasznie, nawet te bardzo dojrzałe

- ARABELLA
- Od: 4 mar 2009, o 16:05
Będę ci bardzo wdzięczna 

- elik_49
- 1000p
- Od: 15 mar 2009, o 20:51
Przez moment myślałam że to fotka moich truskawek dzisiaj zebranych
.
U mnie już też owocują i dzisiaj był taki większy zbiór, a co do ich słodkości to jak dla mnie troszkę kwaśne chociaż słoneczka ostatnio nie brakuje, popularny Honej chyba taki jest, Elsanta jakby troszkę słodsza. Mam też Polkę, miała to być odmiana średnio późna, owocująca dopiero końcem czerwca i podobno bardzo słodka, sądząc po owocach dojrzeję szybciej.

U mnie już też owocują i dzisiaj był taki większy zbiór, a co do ich słodkości to jak dla mnie troszkę kwaśne chociaż słoneczka ostatnio nie brakuje, popularny Honej chyba taki jest, Elsanta jakby troszkę słodsza. Mam też Polkę, miała to być odmiana średnio późna, owocująca dopiero końcem czerwca i podobno bardzo słodka, sądząc po owocach dojrzeję szybciej.
pozdrawiam Ela * Moje zielone różności