Widzisz Geniu, ja "kolekcjonuję" gatunki roślin nie ich odmiany i gdyby to było możliwe to miałbym u siebie wyłącznie rośliny w ich pierwotnych botanicznych odmianach.
Odpowiem Ci tajko najpierw na drugie pytanie, jest po prostu łatwiejszeTajka pisze:Co to za piękne kwiaty różowo kwitnące pod rojnikami?
Pierwsze pytanie jest trudniejsze. Na pewno nie podam Ci nazwy odmianowej lecz gatunkową możemy ustalić z 95% prawdopodobieństwem Ten liliowiec na mojej fotce to liliowiec Dumortiera Hemerocallis dumortieri lub też jego mieszaniec z liliowcem Middendorffa Hemerocallis middendorffii lub z liliowcem żółtym Hemerocallis lilioasphodelusTajka pisze:... widzę, że masz takiego samego wczesnego liliowca, jak mój.
Może znasz jego nazwę odmianową, gdyż rośnie u mnie jako bezimienny?
To wiciokrzew Browna Lonicera x browniiskorpion811-51 pisze:... co to na pierwszym zdjęciu obok żółtego z tymi różowymi trąbkami
A to dlaczego. Czyżbyś miała zbyt młode, a może w zeszłym roku Ci poszalałye-genia pisze:U mnie rojniki też jeszcze nie kwitną , w tym roku chyba nie zakwitną .
Wybór masz niewielki, o tej porze mogą kwitnąć jedynie :Tajka pisze:Z liliowcem tak do końca nie wiadomo co u mnie rośnie, to był pierszy liliowiec, ktory kupiłam do ogrodu 10 lat temu.