Oczko i skalniak Macieja.

Oczka wodne, stawy kąpielowe, strumienie, kaskady, skalniaki, rośliny wodne, itp
Awatar użytkownika
mmaciejrock2
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 26 maja 2011, o 16:52
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Re: Skalniaki w moim ogródku.

Post »

O którą tojeść chodzi?? wszystko na tym pierwszym skalniaku rośnie tam znakomicie.
Ten drugi skalniak jest nowo utworzony, tzn jakieś dwa miesiące, jeszcze nie jest skończony.
Pawel Woynowski
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 24 sty 2007, o 11:59
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Tojeść rozesłaną, tę płożącą roślinę kwitnącą na żółto, na tym nowym skalniaku, rosnącą nad tym największym kamieniem na górze skalniaka. Widoczną na 5 ostatnich zdjęciach.
Pozdrawiam, Paweł Woynowski
"MIKRO JEZIORO"- Projektowanie i budowa założeń wodnych w ogrodach, konserwacja i doradztwo.
"PORADNIK" - Oczko Wodne
Awatar użytkownika
mmaciejrock2
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Kontakt:

Post »

Aha, rozumiem. To jest nowy skalniak, tak jak pisałem, dwumiesięczny.
Czyli radzisz przesadzić to koło oczka, tak jak posadziłem dzisiaj roślinki (nowy post w moim temacie o oczku) :?:
Pawel Woynowski
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Kontakt:

Post »

Oczywiście i to nawet w tych miejscach gdzie masz te małe kamyczki nad folią a pod tymi większymi kamieniami większymi kamieniami.
A tak przy okazji może chcesz połączyć oba wątki miał byś je w jednym miejscu, myślę że było by ciekawiej?
"MIKRO JEZIORO"- Projektowanie i budowa założeń wodnych w ogrodach, konserwacja i doradztwo.
"PORADNIK" - Oczko Wodne
Awatar użytkownika
mmaciejrock2
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Kontakt:

Post »

Połączyć?? tzn wprowadzić elementy skalniaka do oczka, czy oczko na skalniaku? ;>
Pawel Woynowski
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Kontakt:

Post »

Posty dotyczące oczka były by na starcie tego nowego wątku na początku, bo były wcześniej pisane. A już później będą się mieszać w zależności od tego o czym się będzie rozmawiać.
Tytuł dla tego nowego wątku zaproponował bym może taki: Oczko i skalniak Macieja.

A tak by to wyglądało. To na próbę, jeśli Ci się nie spodoba to wrócimy do tego co było wcześniej.

aha i jeszcze jedno proszę abyś wstawiając zdjęcia wstawiał miniaturki z odnośnikiem do pełnego rozmiaru. Te które już wstawiłeś zmienię sam, ale chodzi mi o następne. Tu w tej sekcji tak robimy - ttp://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=27&t=19020
"PORADNIK" - Oczko Wodne
Awatar użytkownika
mmaciejrock2
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Kontakt:

Re: Oczko i skalniak Macieja.

Post »

Idąc za radami posadziłem kwiaty na brzegu oczka, efekt jest super, ale jak wiadomo żeby to zaczęło wyglądać naprawde ładnie musi minąć 2-3 lata :)

Obrazek Obrazek

Jeden kwiat lilii już przekwitł pytanie, co z nim robić :?: Obciąć? Zostawić?

Dobrze rozumuje? to są jajka ropuch?

Obrazek Obrazek
Pawel Woynowski
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Kontakt:

Post »

Super to będzie za minimum 5 lat, jak się te rośliny rozrosną. Ale fakt, już zaczyna mieć wygląd. :)

Tak te wstęgi z czarnymi kulkami to skrzek ropuchy szarej (Bufo bufo), w efekcie zostanie z niego jedynie kilka ropuszek, które rozejdą się po ogrodzie i będą zajmowały się ochroną roślin. a że to zwierze o nocnym trybie życia zastępuje śpiące wtedy ptaki owadożerne. Masowo zjada szkodniki, takie jak owady i ślimaki. Ponadto jest jednym z nielicznych zwierząt pożerających stonkę ziemniaczaną.

Pasuje Ci taka forma Twojej strony?
"PORADNIK" - Oczko Wodne
Awatar użytkownika
mmaciejrock2
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Kontakt:

Post »

Dzisiaj, kolejny etap sadzenia roślin wokół oczka.
Czekam na wodne rośliny, dzwoniłem do Szymona z Hydroflory. Z zamianą Rogatka na Moczarke nie było problemu. Powiedział że rośliny powinny być u mnie czwartek, piątek.

No to super, pewnie nie wiele zobacze z tych ropuch, ale sama świadomość że życie w oczku samo się kręci jest satysfakconująca.

Tak, taka forma stronki jest jak najbardziej okej. :)

------------

Kolejne rośliny posadzone.

Obrazek

Troche obawiam sie o rośliny które sadziłem wczoraj, dzisiaj był straszny upał i troszke podwiędły, mam nadzieje że dadzą rade.

Obrazek

Dzisiaj był moment kulminacyjny jeśli chodzi o kwiaty lilii, bo były aż 4 naraz, jeden już przekwitł i jeszcze jeden wychodzi na powierzchnie :)

Obrazek
Awatar użytkownika
mmaciejrock2
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Kontakt:

Post »

Dzisiaj przyszły rośliny z Hydroflory. Roślinki w super kondycji, zdrowe, jak dla mnie extra, polecam.

ObrazekObrazekObrazekObrazek

Oprócz tych roślin, przyszła jeszcze moczarka kanadyjska, rzęśl bagienna i Pistia stratiotes. Z która mam mały problem, ponieważ zaraz po włożeniu do wody wyglądała tak:

Obrazek

Natomiast po ok sześciu godzinach Wyglądały już tak:

Obrazek

A więc co z tymi Pistiami jest nie tak? I jeszcze jedno pytanie, Gałęzatka kulista, jak wypłynie na wierzch to potem znów ją ściskać żeby poszła pod wode?

A tutaj całokształt :)

Obrazek

P.S. Przepraszam że post pod postem, ale tamtego poprzedniego nie mogłem już edytować.
Awatar użytkownika
mmaciejrock2
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Kontakt:

Post »

Małe kolejne zmiany w oczku.
Ogrodzenie wykonane własnoręcznie i plastikowa obwódka wkopana w ziemie, przeciw chwastom:

ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
magos13
500p
500p
Od: 2 lut 2010, o 18:37

Post »

mmaciejrock2 pisze:Dzisiaj przyszły rośliny z Hydroflory. Roślinki w super kondycji, zdrowe, jak dla mnie extra, polecam.

ObrazekObrazekObrazekObrazek
Podaj proszę co to za roślinki.
Pozdrawiam. Gosia
Awatar użytkownika
mmaciejrock2
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Kontakt:

Post »

1. Gałęzatka kulista (Cladophora)
2. Rzęsa wodna (Lemna)
3. Hiacynt wodny (Eichhoria crassipes)
4. Limnobium gąbczaste (Limnobium spongia)
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Pawel Woynowski
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Kontakt:

Post »

mmaciejrock2 pisze: A więc co z tymi Pistiami jest nie tak? I jeszcze jedno pytanie, Gałęzatka kulista, jak wypłynie na wierzch to potem znów ją ściskać żeby poszła pod wode?
Pistie mogą odchorować transport, to bardzo delikatne roślinki, ale szybko powinny odrosnąć. Ciekaw jestem jak dzisiaj wyglądają?
Gałęzatki nie trzeba ponownie zgniatać, to że wypływają to normalne, produkcja tlenu powoduje że bąbelki zatrzymują się pod włoskami i roślinka wypływa.
"PORADNIK" - Oczko Wodne
Awatar użytkownika
mmaciejrock2
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Kontakt:

Post »

Pistie dziś wyglądają tak:

Obrazek Obrazek

A oczko wygląda tak:

Obrazek

Posadziłem 6 małych doniczek poniższych roślinek, w tej "opasce" z przodu oczka.

Obrazek

Przedwczoraj okazyjnie udało mi sie kupić filtr marki Waterwerks model WWF 3500 + lampa.

Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „OCZKA wodne, kaskady, skalniaki, rośliny wodne”