Truskawki amatorska uprawa - cz.1

Drzewa owocowe
Zablokowany
11krzych

Re: truskawki amatorska uprawa i .

Post »

leniawka pisze:majs, mam jeszcze pytanie,
będę na wiosnę przenosić truskawki na inną działkę, jak to sobie zorganizować? sadzonki są z jesieni zeszłego roku, wykopać je wiosnę i wsadzić na nowe miejsce czy można np z rozłogów szykować nowe sadzonki, a jak tak to kiedy zacząć?Mam dylemat, bo to młode truskaweczki. A może przesadzić te co mam teraz i spróbować naszykować sobie też nowe sadzonki? poradź proszę, miejsca będę mieć sporo, a i amatorów truskawek też. Teraz jest około 80 krzaczków truskawek + jakieś 29 poziomek.
Zrób jedno i drugie. Krzaki trzeba co kilka lat wymieniać, to akurat te przesadzone wyrzucisz a te z rozłogów zostawisz.
W tym roku przesadziłem grządkę truskawek(dwuletnie) w inne miejsce. Nic im sie nie stało. Ładnie owocują, a trochę się bałem.
Awatar użytkownika
grazka100
500p
500p
Od: 25 paź 2010, o 10:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Czekam na moje truskawki z własnego poletka, a te "trafione" to na pewno z powodu oprysków. Producenci powinni sami je zjeść :D :D :D :D
Pozdrawiam serdecznie,

To moje poletko, jeszcze daleko do plonów :D :D

Obrazek

Uploaded with ImageShack.us
Awatar użytkownika
elik_49
1000p
1000p
Od: 15 mar 2009, o 20:51
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Na drugi rok, jeśli oczywiście o nie zadbasz odpowiednio po zbiorze, będziesz miała ogrom owoców.
Ja jak mam dużo pędów to wysadzam je po dwa, trzeba je częściej odmładzać ale już w pierwszym roku sadzonki są bardzo duże i owoców również sporo. Ja sadziłam w ubiegłym roku wiosną, po raz pierwszy w takim terminie truskawki, zawsze robiłam to w sierpniu. Gwarancja że wszystkie się przyjmą 100% i owoców masę.
pozdrawiam Ela * Moje zielone różności
Awatar użytkownika
leniawka
500p
500p
Od: 27 sie 2010, o 11:52

Post »

11krzych napisał(a):Zrób jedno i drugie. Krzaki trzeba co kilka lat wymieniać, to akurat te przesadzone wyrzucisz a te z rozłogów zostawisz.
W tym roku przesadziłem grządkę truskawek(dwuletnie) w inne miejsce. Nic im sie nie stało. Ładnie owocują, a trochę się bałem.[/quote]
dzięki za podpowiedź :wit
a te z rozłogów kiedy zacząć "szykować"? można takie nowe sadzonki przezimować w doniczkach (mam mnóstwo 0,5l doniczek) czy lepiej je zostawić na zimę w gruncie?
pozdrawiam
Iwona
11krzych

Post »

Z warzyw przejdź do drzew i krzewów owocowych. To o co pytasz chyba było w tym wątku: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 34&t=16439, a jak nie to przejrzyj inne wątki o truskawkach.
Było na pewno coś o rozsadzie z rozłogów i o prowadzeniu w systemie trzyletnim.
O ile pamiętam, to ludzie radzili żeby pozostawić w doniczkach i doniczki zakopać w gruncie, ale sama zajrzyj.
Awatar użytkownika
leniawka
500p
500p

Post »

dziękuję 11krzych, wieczorkiem zasiądę z ;:136 i poczytam!!
pozdrawiam
Iwona
Awatar użytkownika
majs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 kwie 2011, o 22:13
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Grazka jak nie przykryjesz tego czarnego "prześcieradła" słoma to truskawkowy będą brudne aż milo, no i mogą zacząć się gotować owoce w upalne dni.
Co do smaku i smrodu owoców, sam stosuje chemie i truskawki nie śmierdzą, powodem może być skórzana zgnilizna owoce porażone ta choroba śmierdzą jak diabli jak smakują nie wiem. Albo panu hodowcy może się wylało troszkę ropki z ciągnika- ochyda.
brak polskich znaków
Awatar użytkownika
majs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

jaraufo Czy nie lepiej po przekopaniu przykryć czarna szmata i wsadzić truskawki, ja osobiscie jestem zwolennikiem sadzenia wiosna lub wczesnym latem, i załączę do tego fotki zrobione tydzien temu,moich krzaczkow sadzonych wiosna ubiegłego roku i znajomego który sadził pod koniec sierpnia ubiegłego roku. Sam zobaczysz różnice.
[IMG=http://img20.imageshack.us/img20/1972/bild0065g.jpg][/IMG]

a to znajomego
[IMG=http://img26.imageshack.us/img26/9436/bild0058w.jpg][/IMG]

Nie wiem czemu chcesz czekać do jesieni mniej zielska wyrośnie pod czarnym niż w zbożu
Jeśli wysadzisz wszystko w jednym roku to za 4 latka będziesz miał tylko same staruszki. Polecam kilka odmian wczesne i późne, różnica w czasie dojrzewania i smaku owocow.
brak polskich znaków
Awatar użytkownika
majs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

leniawka Smialo przeniesiesz plantacje tak jak pisał kolega 11krzych, jezeli rozłogi teraz zaczniesz chodowac w donicach i nie dopuścisz do owocowania to wsadzając je w roku następnym będą już pienie owocować.
brak polskich znaków
Awatar użytkownika
przemo1413
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 mar 2011, o 16:34
Kontakt:

Post »

Może nie potrzebnie się wtrącam ale ;:14 Po co już teraz hodować truskawki w doniczkach które mają owocować w następnym roku . Ja co roku w sierpniu ( przed 15 ) sadzę truskawki doniczkowe i na drugi rok mam już pełny zbiór . Sadzonki zaczynam robić jakiś tydzień po ostatnim zbiorze owoców . Więc według mnie na razie nie ma sensu na razie robić sadzonek doniczkowych bo jest jeszcze dużo czasu . Teraz trzeba zająć się zbiorem owoców ;:138
Moje kaktusy:)Cz.1Cz.2
Moje lilie :)
Awatar użytkownika
majs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jak się ma co zbierać.
Naszej koleżance ktoś zalecił obcięcie kwiatków w sadzonkach sadzonych jesienią, wiec teraz ma full wysyp ale odrostów, albo będzie czekać do sierpnia i zarośnie zielskiem, albo zrobi porządek z rozłogami i będzie miała czysty zagon. Co do sadzenia na koniec lata to polecam zajrzeć na mój wcześniejszy post, wiec skoro trafia się taka okazie wsadzenia teraz to ja bym z niej skorzystał.
brak polskich znaków
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
elik_49
1000p
1000p
Od: 15 mar 2009, o 20:51

Post »

To chyba nie tak było, owszem zalecano usunięcie kwiatów sadzonek wysadzanych wiosną, przynajmniej ja o takim czymś czytałam, czasami czytając pobieżnie źle się zrozumie. ja u swoich nie obrywałam kwiatów, było niewiele owoców i wypuściło tez sporo pędów, na potrzeby ogródkowe wystarczająco dużo.
pozdrawiam Ela * Moje zielone różności
Awatar użytkownika
majs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja tez obcinam kwiaty na truskawkach sadzonych wiosna, nie wiem kto tak zalecał może zazdrosny sąsiad, stało się i już proszono o rade to napisałem, co ja bym zrobił w takim wypadku.
Po to jest to forum, żeby każdy mógł się wypowiedzieć z 10 porad trzeba tylko wybrać ta najlepsza.
brak polskich znaków
ostatnia szansa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lis 2009, o 18:14

Post »

Od trzech lat co roku wysadzam nowe truskawki w pierwszym tygodniu września. Sadzonki pozyskuję z moich ubiegłorocznych nasadzeń, starsze staram sie na bieżąco pozbawiać wąsów. Interesuje mnie w jaki sposób najlepiej przygotowywać sobie sadzonki. W ubiegłych latach truskawki były sadzone na czarnej włókninie i pozwoliłam jednemu z dwóch rzędów wypuścić wąsy poza włókninę, pozostałe wąsy obcinałam.
Ostatnio sadzone nie mają włókniny i juz wypuszczają wąsy na wszystkie strony. Chciałaby w sposób kontrolowany przygotować sobie sadzonki, nie chcę lasu sadzonek, jak to w praktyce robicie u siebie?
I jeszcze: w jakim rozstawie najlepiej sadzić truskawki, czy sadzić pojedyńcze sadzonki czy więcej w jednym miejscu?

Co roku dosadzam 2 rzędy truskawek i najstarsze owocują mi juz trzeci raz. Mam zamiar zostawić je jeszcze na rok, a potem usunąć. Myślę, że jest to dobry sposób na utrzymanie ciągłości zbiorów, a ziemi mam jeszcze ze 30metrów do przesuwania sie z rządkami.
Moje nowe imię Szansa :)
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
Awatar użytkownika
leniawka
500p
500p

Post »

majs pisze:Jak się ma co zbierać.
Naszej koleżance ktoś zalecił obcięcie kwiatków w sadzonkach sadzonych jesienią, wiec teraz ma full wysyp ale odrostów, albo będzie czekać do sierpnia i zarośnie zielskiem, albo zrobi porządek z rozłogami i będzie miała czysty zagon. Co do sadzenia na koniec lata to polecam zajrzeć na mój wcześniejszy post, wiec skoro trafia się taka okazie wsadzenia teraz to ja bym z niej skorzystał.
dokładnie tak :evil: słuchać starszych się należy, ale potem trzeba rady zweryfikować.... albo uczyć się na błędach :oops:
poczekam jeszcze z dwa tygodnie i zacznę szykować sadzonki na przyszły sezon,
nurtuje mnie tylko jeszcze jedno, skoro sporo kwiatów jest na sadzonkach, na których nie zdążyłam oberwać pierwszych kwiatków, to dlaczego te z oberwanymi już więcej nie kwitną? tak ma być, że na nich już tylko rozłogi?
pozdrawiam
Iwona
Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”