Farbowane storczyki

Pieterek
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 6 lis 2010, o 15:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Farbowane storczyki

Post »

Mój nowy storczyk jest dosłownie przefarbowany. Cała doniczka jest niebieska od jakiejś farby, tak samo jak liście i ogółem cała roślina, jakby ktoś wylał fioletową masę na całą roślinę, która wygląda dość marnie. Cała roślina się klei :C Nie wiem dokładnie co mam zrobić, proszę więc o pomoc. Roślinka ma też 2 małe "dzieci", też zabrudzone, ale wypuszczają nowe zielone liście.
Awatar użytkownika
luczek95
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 22:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: "przefarbowane" dendrobium

Post »

spotkałem się z tym w Castoramie oraz w Obi.
Oprócz dendrobium są też farbowane na niebiesko kwiaty phalaenopsisów.
Kolejny chwyt reklamowy. Falki z farbowanymi kwiatami kosztują z tego co pamiętam niecałe 60 zł :shock: A nawet na etykiecie pisze że są farbowane, bo przyjrzałem się im.
Może przepłukać roślinę i otrzeć liścia gąbką?
- Domowi, zieloni przyjaciele cz.2
Łukasz- nick zakładany dawno temu :)
Pieterek
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Liście wytrzeć gąbką nasiąkniętą wodą (pytam się bo czytałem że można też piwem)? I jak wypłukać roślinę? Sorry ale ja jestem w tej sprawie żółtodziobem, nigdy nie robiłem płukania rośliny. A to dendrobium kosztowało 80 zł, ale wzięło mnie na litość. ;:153
Awatar użytkownika
Petra
200p
200p
Od: 13 cze 2006, o 21:44

Post »

Wydaje mi się że barwnik jest w sokach tego dendrobium więc nie da się go wypłukać, co najwyżej wypłukać z podłoża, póki roślina się nie pozbędzie sama tego barwnika to kolor liści się nie zmieni ale nowe przyrosty powinny być już zielone
Migrenqa
500p
500p
Od: 2 lut 2010, o 19:15

Post »

Witaj, a weź pokaż nam tego biedaka, zobaczymy w jakiej ogólnej jest kondycji i może kogoś natchnie i poradzi Ci coś w związku z tą farbą...
Pozdrawiam Agnieszka
Pieterek
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Chwilowo nie mam dostępu do żadnego aparatu ale niedługo będę miał więc zdjęcia będą za 3dni max. jak już pisałem roślinka ma dwa nowe pędy które w razie czego można oddzielić. te małe też są niebieskie ale wypuszczają nowe jasnozielone liście więc myślę że jeszcze nie jest najgorzej
Awatar użytkownika
luczek95
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 22:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Wydaje mi się że barwnik jest w sokach tego dendrobium
Phaleanopsisy są farbowane poprzez pryskanie. Bo widać ślady na doniczkach i korzeniach, a pączki są niebieskie tylko z zewnątrz z tego co widziałem
- Domowi, zieloni przyjaciele cz.2
Łukasz- nick zakładany dawno temu :)
Pieterek
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

ale jednak możliwe że są też w sokach rosliny nawet te nowe liście mają na koncówkach tak troszeczke niebieskiego
Awatar użytkownika
Petra
200p
200p

Post »

Moim zdaniem są podlewane barwnikiem, mogą być podlewane od góry dlatego są ślady na doniczce, stoją u hodowcy pod wielkimi prysznicami ale barwnik dostaje się do soków rośliny

temu dendrobium nic nie będzie, nie ma potrzeby oddzielać przyrostów, z czasem będą one czysto zielone, to tak jak u falków farbowanych, kolejne kwiaty są już mniej niepieskie i z czasem są czysto białe

widziałam takie dendrobium w Obi dlatego wnioskuję że barwnik dostał się do soków, miałam okazję się mu przyjrzeć
Pieterek
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

ale jeszcze się martwie bo liście są lekko pomarszczone i troszke wiotkie więc pryskam roślinę biochronem Al
Awatar użytkownika
lucynaf
1000p
1000p
Od: 30 sty 2011, o 17:49

Post »

To nie musi być wina barwnika tylko przelania lub zasuszenia, a co za tym idzie, złego stanu korzeni.
Awatar użytkownika
Petra
200p
200p

Post »

przyrosty dendrobium z czasem się marszczą co jest naturalne, sprawdź korzonki, postaw storczyka na tacy z kermazytem, najważniejsze są młode przyrosty mają być jędrne
luczek95 pisze:
Wydaje mi się że barwnik jest w sokach tego dendrobium
Phaleanopsisy są farbowane poprzez pryskanie. Bo widać ślady na doniczkach i korzeniach, a pączki są niebieskie tylko z zewnątrz z tego co widziałem

skoro tak jest to dlaczego kolejne rozwinięte kwiaty też są niebieskie i kolejne nowo powstałe pączusie też i nie raz kolejne nowe pędy kwiatowe mają już mniej niebieskawe kwiaty ale wciąż niebieskie?
Pieterek
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

muszę powiedzieć że jestem pewien że barwnik dostał się do soków rośliny. Nowe Listki nie mają śladów zalania barwnikiem ( urosły po zalaniu ) a i tak mają niebieskie końcówki liści. I chciałbym dodać że młode listki nie są pomarszczone tylko te dorosłe te młode wyglądają bardzo zdrowo tylko są trochę niebieskie
Kate4484
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 25 sie 2011, o 16:46

"Przefarbowane" storczyki - Dendrobium,Phalaenopsis

Post »

W zeszłym roku na imieniny dostałam niebieskiego storczyka. Był przepiękny ale domyśliłam się że jest farbowany. I faktycznie, teraz mam nowe łodyżki ktore kwitną na biało. Ale przez to mam lekki strach przed kupieniem nowego storczyka, bo chciałbym nabyć kwiat który kwitnąłby na czerwono ale chciałbym się upewnić czy czerwone storczyki są naturalne i czy po przekwitnięciu poźniej nadal bedą kwitły na taki sam kolor.
krrononono
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 23 lis 2012, o 22:23
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

niebieskie storczyki

Post »

Witam,
Czy ktoś wie gdzie mógłbym kupić niebieskiego storczyka we Wrocławiu. Chyba, że mogę gdzieś zamówić takiego przez internet? Tylko boj się, że może on się uszkodzić przy wysyłce. Koniecznie musi być niebieski :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „ORCHIDARIUM. Storczyki”