dziwne. Mam na działce krzak rabarbaru o który w ogóle nie dbam, a rośnie co roku jak oszalały. Inne roślinki są atakowane przez szkodniki, a ten nic. I co najgorsze to wszystko wyrzucam, ani ciasta ani kompotu :x
Witam, miałem na swoim rabarbarze i nadal mam pełno dziurek na liściach. co to może oznaczać? nie zauważyłem ślimaków tylko pełno mrówek wokół, czy to oznacza, że te dziurki robiły mszyce? wyjąłem go z ziemi otrząsnąłem i wsadziłem z powrotem, dziś był klapnięty, ale mam nadzieje, że się odrodzi bo dopiero w kwietniu go sadziłem. proszę o odpowiedź na temat tych dziur, czy czymś je popsikać? pozdrawiam
wysiałam rabarbar na wiosnę tego roku (koniec kwietnia) do ziemi. M poradził mi, żebym posiała go pod jabłonką bo u jego dziadka tak rósł i dobrze mu tam było. Na dzień dzisiejszy rabarbar ma po dwa malutkie listeczki i nie więcej niż 3 cm wysokości. Czy dobrze zrobiłam siejąc na wiosne do gleby i na dodatek w zacienionym miejscu? Dodam, że jest tego rabarbaru kilka roślinek obok siebie
Witam,
przeczytałam w poradniku ogrodniczy, że marzec jest miesiącem kiedy można zacząć pędzić rabarbar.
Co to znaczy? Należy go okryć agrowłókniną? Czy może jeszcze coś innego?
Pędzenie to przyśpieszanie wegetacji - w tym przypadku chodzi o okrycie rabarbaru żeby w cieple wypuścił wcześniej liście; będą dużo szybciej niż normalnie i będą delikatniejsze.
Nie wiem, czy pod włókniną to się uda, i jak a powinna być - czarna czy biała. Wiem że robiono coś takiego pod szkłem (jakby mini szlarenka czy foliaczek nakładany na roślinę). Rośłina musi mieć sporo miejsca, żeby liscie miały jak się rozwijać.
Tylko po co ?
Jesteś z moich okolic a w sobotę widziałam że mój rabarbar całkiem ładnie się rozwinął i rośnie.
Oczywiście bez żadnej agro czy przykrywania.
A ja mam do was pytanko. Czy używał ktoś nawóz link zmoderowano. Comcia do rabarbaru?? Jaki efekt?? Warto? Kiedy najlepiej użyć ten konkretny środek?? Z góry dzięki i przepraszam za wtrącenie się w nie swój temat......