parapetowce Ani

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
andzia0801
200p
200p
Od: 10 sty 2011, o 23:23
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: parapetowce Ani

Post »

wydaje mi się, że walkę wygraliśmy, sprawdzam co kilka dni, przecieram liście i nic nie widać na waciku, więc przędziorki unicestwione. Wielkie szczęście, że nie przeniosły się na sąsiadów ;)

Ja uwielbiam to Dendrobuium, jest ze mną kilka lat i nigdy mnie nie zawiodło, to ja je zawiodłam nie sprawdzając stanu liście bardziej regularnie. Dlatego tak bardzo podkreślam, że doglądanie, oglądanie i sprawdzanie roślin jest konieczne. Niby czasem przeradza się w obsesję, ale dzięki temu mamy pewność, że z roślinami jest wszystko ok. Ja swoje doglądam i obserwuję codziennie :)
mój wątek "wazonowce w keramzycie": http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=40124" onclick="window.open(this.href);return false;
kasia74
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2010, o 23:15

Post »

:wit Aniu

Czy możesz zdradzić jakim środkiem pryskałaś aby pozbyć się przędziorków, U mnie zauważyłam na jednym parapecie jakieś pojedyncze sztuki -na razie, przemyłam listki wodą z ludwikiem ale nie wiem na ile to pomoże. A trzeba by pozbyć się tego dziadostwa definitywnie. ;:14
pozdrawiam

Kasia
Awatar użytkownika
andzia0801
200p
200p

Post »

Zastosowałam mydliny z alkoholem, tym przetarłam każdy liść z obu stron, dość mokrym wacikiem, zostawiłam na kilka godzin po czym przetarłam już czystą wodą, żeby zmyć mydliny.
Mojemu dendrobium zostało dosłownie 8 liści na 5 psb więc wygląda biednie. Na dodatek większość z tych liści pozostała taka szaro srebrna i teraz żółknie. Na pewno odpadną dwa liście w najbliższym czasie.
Ale kwitnie i puszcza "dzieciaczka", dlatego wiem, że żyje i że jest na dobrej drodze :)
mój wątek "wazonowce w keramzycie": http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=40124" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
andzia0801
200p
200p

Post »

Witam,
cd z życia parapetowców :)
Dendrobium "bezkorzenne", skończyło kwitnienie i wypuściło maluszka :)
Obrazek

Kuracjusze z sanatorium ;) (pierwszy raz pokazane na końcu str 6 mojego wątku) puszczają kolejne liście i korzenie. Jeden z nich (silniejszy) ma już sporego drugiego listka puszczonego u mnie, czyli od 27 marca (zdj 1 i 2). Ten słabszy za to, ma zalążek drugiego listka i ciekawostkę, rozgałęziający się korzeń powietrzny :) (zdj 3, 4, i 5)
1. Obrazek
2. Obrazek
3. Obrazek
4. Obrazek
5. Obrazek

Zdjęcia porównawcze kolejnego "wazonowca" (och jak ja kocham te korzonki ;))
11.05
Obrazek
29.05
Obrazek

A tu paru jeszcze innych moich ulubieńców puszczających młode liście i korzenie
Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Rosną wszystkie pięknie ;:108
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
kasia74
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2010, o 23:15

Post »

Piękne nowe korzonki ;:138
Kasia01
200p
200p
Od: 22 cze 2010, o 19:16

Post »

Ah jak cieszą takie korzonki. Fajnie, że uprawa w keramzycie przynosi Ci tyle korzyści :)
Pozdrawiam,
Kasia =)
Moje storczyki: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 29&t=36981" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
andzia0801
200p
200p

Post »

Mam miniaturkę przerzuconą ze sphagnum w keramzyt (pod koniec str 5 mojego wątku jest zdjęcie).
Ja od razu wiedziałam, że nie dogadam się z tym podłożem, a w keramzycie idzie mi bardzo dobrze, więc "mini" też siedzi w wazonie ;) Od czasu jak do mnie trafił, puścił już liścia no i masę korzeni.
Teraz cierpliwie czekam na nowy pęd kwiatowy, bo ten stary, z którym go kupiłam, usycha :(
Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
andzia0801
200p
200p

Post »

rysia13 - Zapraszam serdecznie ;)
na zachętę zdjęcie :)
Obrazek
Awatar użytkownika
trzynastka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 paź 2009, o 18:42

Post »

Wspaniale Ci zakwitło dendrobium , widać że mu służy :)
Awatar użytkownika
ewarost
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 gru 2010, o 18:21
Kontakt:

Post »

Aniu coraz bardziej podoba mi się twoja keramzytowa hodowla :D tym bardziej że moje dwa falki z reanimacji wsadzone do keramzytu radzą sobie świetnie ;:108 Podziwiam twoje dendrobium ... dobrze że taki uparciuch i kwitnieniem potwierdza swoją wolę życia ;:138 ;:138 ;:138
Rajsko,wiejsko,sielsko...II
Rajsko, wiejsko, sielsko...
Chwytaj chwilę, bo tak naprawdę to istnieje tylko ona. Ewa
Awatar użytkownika
Klaudia89
200p
200p
Od: 16 maja 2011, o 12:59

Post »

Witaj, gratuluję niesamowitego sposobu hodowli. Dobrze, że wczoraj dokupiłam sobie paczkę keramzytu i mogę od razu 'spapugować' :D dendrobium jest piękne i optymistyczne ;:138 Ja stosuję inną, ale podobną metodę, ale to już opiszę wtedy jak się przełamię do założenia własnego wątku :oops:
Chociaż widać, że Twoje pociechy mają się świetnie w wazonach, martwi mnie jedynie jedna rzecz. Czy te piękne, długie korzonki, kierujące się (tak jak natura im każe) ku dołowi, nie topią się i tym samym nie gniją w wodzie ?
Szczęśliwie zarażona od 12.05.2011 :)
Mój storczykowy wątek
Awatar użytkownika
Iryseq
200p
200p
Od: 15 maja 2011, o 13:12

Post »

Wydaje mi się, że kilka może zacząć gnić. Tak jest też w naturze. Naturalna selekcja. Nie ma czym się martwić niech storczyk rośnie jak chce i łądnie Ci kwitnie :) ;:3
Awatar użytkownika
Klaudia89
200p
200p
Od: 16 maja 2011, o 12:59

Post »

Zgnilizna wiadomo nie jest dobra :roll:
Może jedynym sposobem jest układanie przerośniętych korzonków wokół góry doniczki :roll:
Szczęśliwie zarażona od 12.05.2011 :)
Mój storczykowy wątek
Awatar użytkownika
andzia0801
200p
200p

Post »

Witam,
Jeśli chodzi o korzonki, to jest tak, że większość z nich idzie ku górze, albo wokoło. Na razie zaobserwowałam na jednym uparciuchu idącym w dół, że kiedy osiągnął poziom wody, to zatrzymał wzrost, a potem skręcił do środka ;) Myślę, że korzenie same sobie dadzą radę. I jeszcze jedno, o zgniliznę wcale nie jest tak łatwo w moich wazonach jakby się to mogło wydawać. Na początku bardzo się tego bałam, że jak któryś ze starych korzeni nie poczuje klimatu wazonowo-keramzytowego (po poprzednim podłożu z kory), to może zacząć gnić. A tu stała się w paru przypadkach, rzecz taka, że one się lekko zasuszyły i powypuszczały boczne rogałęzienia. Korzenie moich Phalaenopsisów w keramzycie, są naprawdę czymś zaskakującym. Dlatego tak bardzo je lubię fotografować ;)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”