Wszystko o pomidorach 6 cz. (13.03.11 - )
Re: Wszystko o pomidorach 6 cz. (13.03.11 - )
Gnojówka 1 litr na 10 litrów wody ,a nawozy są różne są takie specjalnie przeznaczone do pomidorów ,Ania kozula polecała Fruktus 12-12-36 albo jakiś uniwersalny do warzyw sprzedawcy wiedzą i na pewno doradzą.
- kozula
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 sie 2008, o 20:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Weteran, taka myśl mi się zlęgła minionej zimy, aby trochę poukładać wiadomości o pomidorach. Niestety, czynny ogrodnik dodatkowo w czasie restrukturyzacji, może sobie planować, a każdy następny dzień i tak ,,jedzie''bez planu. Może kolejnej zimy uda się nam wspólnymi siłami pogrupować wiadomości i stworzyć coś w rodzaju podręcznika dla amatorów.
Pozdrawiam, kozula.
Pozdrawiam, kozula.
-
- 200p
- Od: 14 lut 2011, o 20:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Bo to może dziewuchy są..albo dziewiannyAle jakoś dziewnie one wyglądają

A poważnie,to warto chyba tak jak w przypadku megagrona pozostawiać ze dwa liśie z pędów bocznych,to w sprawie masy zielonej,a co do kwiatków ,to chyba i tak zostawia się niewiele,jeśli chce się mieć duże owoce.
Gdyby rzeźnie miały ściany ze szkła, wszyscy byliby wegetarianami
Skąd ja to znam ??
Przyznam Ci się , że ja już zacząłem to robić , ale nie ma czasu skończyć , wiesz jak to jest , "głupiego robota kocha "
ale ja ją trochę chyba mniej 
W każdym bądź razie jeszcze trochę i pośle Ci do recenzji i uzupełnienia i będzie można zrobić jakieś zbiorowe konsultacje zrobić czego jeszcze brakuje

Przyznam Ci się , że ja już zacząłem to robić , ale nie ma czasu skończyć , wiesz jak to jest , "głupiego robota kocha "

W każdym bądź razie jeszcze trochę i pośle Ci do recenzji i uzupełnienia i będzie można zrobić jakieś zbiorowe konsultacje zrobić czego jeszcze brakuje

Paweł _____________________________________________________________________________
Kobiety z natury są Aniołami, ale kiedy skrzydła opadną przychodzi im latać na miotle....
Kobiety z natury są Aniołami, ale kiedy skrzydła opadną przychodzi im latać na miotle....
-
- 200p
- Od: 14 lut 2011, o 20:37
Rezerwuję sobie rozdział:"Jak nie nawozić pomidorów w tunelu"pośle Ci do recenzji i uzupełnienia

Gdyby rzeźnie miały ściany ze szkła, wszyscy byliby wegetarianami
Re: Pomidory w tunelu - amotorsko
ogrodnik77 chyba powoli kończą potas 
suzana a co zrobiłyście Pomodorkowi ??

suzana a co zrobiłyście Pomodorkowi ??
Paweł _____________________________________________________________________________
"czego nie robić" i może jakieś "mity i ludowe przypowieści" to następna książka będzie 

-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 15 gru 2009, o 11:41
Na szczęście, ja nie zrobiłam nic negatywnego.
- Rybka
- Od: 30 lip 2008, o 14:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja tez nie, i brakuje mi go na forum, wiele sie od niego nauczylam
Fakt, ze ma troszke niewyparzony jezyk ale do wszystkiego trzeba podchodzic z humorem.

"Bo trzeba się śmiać, wariatkę grać, szczęśliwą być i z życia drwić"
pozdrawiam Beata
pozdrawiam Beata
- GunnarSK
- Od: 1 paź 2009, o 17:10
Myślałem, że będzie nie najgorzej po ulewie, a na działce się okazało, że tam żadnej ulewy nie było, tylko spokojny deszcz i ochłodzenie, i widocznie to było dobre dla roślin w gruncie. Pomidory, które sam wysiałem, jeszcze nie są w gruncie, a niedługo pójdą.
pozdrawiam, Gunnar
pewno mu dokuczałyście i się obraził
albo go nie broniłyście i tez się obraził

albo go nie broniłyście i tez się obraził

Od kilku dni hartuję pomidory, które idą do gruntu, gdzie od samego rana aż do zachodu będą mieć słońce. póki co stoją w miejscu, w którym od rana do ok 13 jest słoneczko. Część dzisiaj wysadzę (koktajlowe), a resztę przytrzymam do środy, bo we wtorek mają być u mnie upały 30 stopni.
Liście pomidorów zaczeły sie przebarwiać. Jedynie koktajlowe są zielone, a reszta (malinowe, rumba, kmicic i żółte) robią się białe. Zdjęcia poniżej.
Oprócz tego pojawiające się grona u niektórych uschły.
Co może być przyczyną odbarwiania i usychania??
Liście pomidorów zaczeły sie przebarwiać. Jedynie koktajlowe są zielone, a reszta (malinowe, rumba, kmicic i żółte) robią się białe. Zdjęcia poniżej.
Oprócz tego pojawiające się grona u niektórych uschły.
Co może być przyczyną odbarwiania i usychania??
wiatr
Wiatr jest powodem odbarwiania?
Podejrzewałam, że słońce wypala liście. Tak też miałam z dyniowatymi, ale po przykryciu agrowłókniną odżyły. Niestety nie mam czym przykryć pomidory, a szklarnia będzie może w przyszłym roku.
A to się tą wiadomością zdziwiłam
Czy jeśli je wysadzę do gruntu, to przeżyją, przywyczją się? Jest mało czasu i musze sie spieszyć z wysadzaniem, tymbardziej że też nie zawsze mam na to czas.
Zapomniałam zapytać o odstępy pomiędzy pomidorami. Wystarczy 60x50
Podejrzewałam, że słońce wypala liście. Tak też miałam z dyniowatymi, ale po przykryciu agrowłókniną odżyły. Niestety nie mam czym przykryć pomidory, a szklarnia będzie może w przyszłym roku.
A to się tą wiadomością zdziwiłam

Czy jeśli je wysadzę do gruntu, to przeżyją, przywyczją się? Jest mało czasu i musze sie spieszyć z wysadzaniem, tymbardziej że też nie zawsze mam na to czas.
Zapomniałam zapytać o odstępy pomiędzy pomidorami. Wystarczy 60x50

-
- 100p
- Od: 20 lip 2008, o 17:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Szkoda że Go niema na forum.Fachowiec dużej klasy.Pozdrowienia forumowicz 

Pozdrawiam Marian
------------------
------------------