Ogródek ? najpierw balkonowy, potem pełnowartościowy.

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Balkon Lokiego

Post »

Loki ale to też rekord. ;:138
Tylko 4 cm, widziałeś gdzieś mniejszego ? ;:109
Grażyna.
kogro-linki
welkam
1000p
1000p
Od: 24 maja 2009, o 22:09
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Piękny kwiatuszek ;:138
Pozwolę sobie się pochwalić... Też mam na balkonie zawilce (anemony ). Bulwy sadziłam wiosną. Bardzo długo czekałam, żeby pokazały się jakieś liście. Cierpliwości mi brakowało, więc nie raz grzebałam w ziemi paluchem, żeby sprawdzić, czy wszystko w porządku. Dwie bulwy zgniły. Trzy wypuściły liście. Kilka dni temu zauważyłam pierwszy pąki. Na razie dwa...
Pozdrawiam i zapraszam
Historia pewnej donicy
Moje storczyki
mmgg
200p
200p
Od: 16 mar 2010, o 09:23
Kontakt:

Post »

Co do wilców, to tak: niedobrze je zbyt wcześnie sadzić, nie lubią też gdy mają za mokro a ponadto są BARDZO wrażliwe na przenawożenie. Mam wilce trzeci rok i niby to łatwa roślina do wyhodowania, ale pod warunkiem że pamięta się o tych trzech rzeczach. No i są przysmakiem przędziorków:)
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Kontakt:

Post »

@ Kogra ? Co racja to racja. Może powinienem się zgłosić do Księgi Rekordów Guinnessa? :;230

@ Welkam ? Gratuluję. U mnie bilans jest jeszcze gorszy. Z posadzonych jesienią nie zostało nic (nawet śmierdzącej ciapki wskazującej na to, że tam kiedyś była bulwa, która się rozłożyła), z tych posadzonych wiosną też wyrosła tylko część, a część zgniła. No ale to co przeżyło zaczyna teraz kwitnąć na maksa.
mmgg pisze:Co do wilców, to tak: niedobrze je zbyt wcześnie sadzić,
No to namierzyliśmy mój pierwszy błąd ? bo ja swoje wysiałem już 9. marca na miejscu docelowym (w skrzynce balkonowej).
mmgg pisze: nie lubią też gdy mają za mokro
A o tym to akurat miałem okazję się boleśnie przekonać rok temu. Podlałem obficie Nomoltem w chłodny majowy dzień ? bo ziemiórki mi szalały ? i straciłem wszystkie, całkiem już wyrośnięte siewki.
mmgg pisze: a ponadto są BARDZO wrażliwe na przenawożenie.
Hmm... Biorąc pod uwagę to, że ziemia, którą w tym roku kupiłem, jest wybitnie jałowa (jedyne rośliny, które ładnie na niej rosły, to rośliny motylkowe jak łubin czy fasola ? bo potrafią asymilować azot atmosferyczny) i że wszystkie rośliny wyglądały mi nader marnie dopóki nie zacząłem ich nawozić (a od tego momentu ruszyły z kopyta), raczej przenawożenie im nie grozi. W każdym razie stosuję płynny nawóz wzbogacony mikroelementami ? i używam go w stężeniu podanym przez producenta.
mmgg pisze: Mam wilce trzeci rok i niby to łatwa roślina do wyhodowania, ale pod warunkiem że pamięta się o tych trzech rzeczach.
...ciekawe czy te moje jeszcze urosną. No bo niby od momentu nawiezienia trochę poszły w górę, ale nadal jeszcze się nie pną...
mmgg pisze: No i są przysmakiem przędziorków:)
Nie musisz mi przypominać. To kolejna informacja o wilcach, którą nabyłem ?doświadczalnie? rok temu.

A teraz czas na kolejną fotkę mojego pierwszego kwitnącego zawilca ? wybarwił się trochę mocniej:

Obrazek

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

No widzisz...... ten to Ci wynagrodził wszystko. ;:108
Zapraszam do siebie na balkonowa kawkę. :wink: :lol:
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
AgaNet
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sie 2010, o 11:00

Post »

Cudny ten zawilec ;:167
katarzynka575
1000p
1000p
Od: 15 mar 2010, o 10:13

Post »

Ten inaczej wybarwiony zawilec prześliczny ;:63
Loki mam pytanie co do szachownicy czy teraz cebulki mogą zostać do przyszłego roku w gruncie czy powinnam je wyjąć i przesuszyć ?
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

@ Kogra ? ja tam w Twoim ogródku bywam codziennie, nawet bez zaproszenia ? chociaż nie zawsze zostawiam ślad swojej wizyty. :-D

@ AgaNet ? Dzięki. Ja tam z niecierpliwością czekam na granatowego ? który ciągle jeszcze się nie rozwinął ? i na trzy pozostałe ? które nadal pozostają dla mnie niespodzianką, jeśli chodzi o kolor (bo albo jeszcze nie mają pąków kwiatowych, albo tak małe, że jeszcze niewybarwione).

@ Katarzynka ? Również dziękuję. Jeśli chodzi o cebulki szachowncy ? trudno mi powiedzieć. Z jednej strony jest to roślina dziko rosnąca nawet w Polsce, a w przyrodzie nikt jej nie wykopuje przecież, więc powinna sobie poradzić w glebie. Z drugiej strony u mnie spora część cebul zamiast wyrosnąć, wygniła, więc może bezpieczniej jednak będzie ją wykopać, jeśli już część nadziemna zaschła, i przechować do jesieni w suchym miejscu.

A jako bonus jeszcze jedna fotka zawilca, który wam się tak podoba, tym razem przyzoomowana na środeczek z pręcikami i słupkami oraz fotka pierwszego kwiatu nemezji powabnej, która właśnie wczoraj zaczęła kwitnąć. Wprawdzie same rośliny wyglądają raczej rachitycznie niż imponująco, ale kwiatuszek prześliczny.

Obrazek
Obrazek

Pozdrawiam !
LOKI
Awatar użytkownika
AgaNet
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

:wit

Zawilec bardzo ciekawy kolorystycznie ;:63 Oby się pokazały następne kolorki ;:108
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Dzięki, AgaNet. Tak czekam na te następne kolorki i czekam? Niebieski cały czas mnie łudzi, że już rozkwitnie, a tu ciągle nic. :-P

Do tego znowu pokazały się mszyce na kwiatach. Będę w weekend pryskał (może do weekendu go nie zjedzą).

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

To nawet tak wysoko nie dają te paskudy spokoju roślinom. :evil:
U mnie znowu mszyce pojawiły się na różach - też wieczorem wypowiem im wojnę ;:5
Taka ostra u nas była zima a te zielone golizny ją przeżyły.
Roślinność wymarzła a te mikrusy żyją.
To niesprawiedliwe. ;:145
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p
Od: 4 mar 2009, o 12:08

Post »

Loki, walka z mszycami jest bez końca. ponoć przez jeden sezon jest ich 18 generacji, u mnie też się znowu pojawiły.
Pewnie dlatego że jest nowe jedzonko na innych różach.
Nemezja ma piekny kolorek, choc nie wszystkie zestawy kolorów u niej mi się podobają.
Pozdrowionka :wit
Cieplutko pozdrawiam Wiesia
Wątki Pszczółki
Wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
Awatar użytkownika
AgaNet
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Noooo... widzę że na tapecie temat mszyc :twisted: też mam plage w tym sezonie !!!
Znowu kolejne okazy na rózy znalazłam.... zwariować idzie :roll:
mmgg
200p
200p
Od: 16 mar 2010, o 09:23
Kontakt:

Post »

U mnie też już są i to prawie na wszystkim, jutro ruszam do boju z opryskami:)
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

@ Kogra ? Ano nie dają spokoju, niestety. Co dwa tygodnie muszę pryskać, bo przylatują świeże i zaczynają mi kolonizować roślinki. Dostrzegłem także już pierwsze mszyce na wilcach i nasturcjach ? więc szykuje mi się kolejne wielkie pryskanie wszystkiego.

@ Abeille ? Ano wiem, że walka z mszycami jest poniekąd jak walka z wiatrakami. Z drugej strony ważne, żeby jakoś ich populację utrzymywać w ryzach ? bo od kilku mszyc jeszcze żadna roślina nie zdechła, za to jak się nic z nimi nie zrobi, to ? jako że te bestie rozmnażają się poprzez klonowanie ? w krótkim czasie potrafią oblepić całą roślinę i nic z niej nie zostawić. Miałem już taką sytuację w 2009. roku jeszcze zanim nabyłem cały ten mój arsenał chemiczny (i naiwnie próbowałem metod ?naturalnych?, wierząc, że cokolwiek dadzą).

A nemezja ? żeby jeszcze ładniej rosła, to ja już w ogóle byłbym zachwycony. Bo kolorki jej kwiatów strasznie mi się podobają. Wszystkie. :-)

@ AgaNet ? Ano niestety. Co dwa tygodnie trzeba biegać z opryskiwaczem. Albo kupić tonę larw biedronki i wypuścić do ogrodu, ROTFL!!!

@ MMGG ? No to widzę, że wszyscy mamy dokładnie ten sam problem.

A na poprawę humoru kilka fotek z mojego balkonu. W rolach głównych występują: zawilec wieńcowy, odmiana niebieska, której kwitnienia wreszcie się doczekałem; wilec purpurowy, kolejny kwitnący kilkucentymetrowy karzeł; nemezja powabna, odmiana żółta (dziś jeszcze więcej ich zakwitło, ale nie miałem czasu pofocić); chaber bławatek, odmiana niemalże biała z granatowym środkiem, oraz ? jako bonus ? fotka poglądowa mojej chabrowej łąki balkonowej.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Pozdrawiam!
LOKI
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”