Uprawa melonów cz.1
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 mar 2010, o 23:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Uprawa melonów
Iwonka , jeśli owoc juz urośnie wówczas po prostu woda nie jest potrzebna w nadmiarze . Zakończony został etap budowy , więc materiałów potrzeba dużo mniej . No i najważniejsza sprawa : walory smakowe . Owoc melona dojrzewający w warunkach suchego -gorącego powietrza , i suchego podłoża jest fenomenalny - jakieś 10 do 15 razy lepszy niż w warunkach pogody mokrej , zimnej ( wrzesień) ... Dlatego robi się rozsadę , aby trafic z owocowaniem na sierpień
. W kwestii przycinania : ważne jest początkowe przycięcie za kilkoma liśćmi , aby roślina wypuściła kilka pędów . Potem w zasadzie można nic nie przycinać , ale można trochę poeksperymentować w swoich warunkach ... Ja nieraz przycinałem wierzchołek pędu za kilkoma liśćmi za kwiatkiem żeńskim , jeszcze zanim dobrze zakwitł . Właśnie w celu ukierunkowania rosliny na dobre zawiązywanie . Efekty były raczej dobre , ale bez tego zabiegu również nastąpi zawiązanie . Dobrze rozkrzewiona roślina wytworzy sporą ilość kwiatów i potem zawiązków , nawet więcej niż trzeba . Ale sama jest sposobna do regulacji - zrzuci nadmiar .

- Tomek-Warszawa
- Od: 11 lut 2008, o 13:45
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Zauważyłem ze mój melon ma juz 2 małe zalążki owocu 

Tu możesz pomóc poszkodowanym w powodzi - viewtopic.php?t=127991
Otwarcie drzwi i wyjście do ogrodu jest najbardziej ekscytującym wydarzeniem każdego dnia.
Otwarcie drzwi i wyjście do ogrodu jest najbardziej ekscytującym wydarzeniem każdego dnia.
Ja u siebie wczoraj też zauważyłem dwa melonki na jednej sadzonce a na drugiej jeden 

Pozdrawiam Radek 

-
- 200p
- Od: 27 mar 2011, o 21:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
moje melonki również rosną w oczach i mają już kwiaty męskie i żeńskie
Mam nadzieję, że doczekam się w tym roku owoców skoro tak szybko rosną.

-
- Od: 21 mar 2010, o 23:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Spokojnie , jest mnóstwo czasu
. Teraz rośliny powinny dobrze się zakorzenić i wytworzyć silny aparat liściowy . Na zawiązywanie będzie czas nieco później ... Jeśli zawiąże młoda roślina z kilkoma - kilkunastoma liśćmi , to owoc będzie niedokarmiony , mały . Dlatego rośliny w zasadzie same tę kwestię regulują , albo nie zawiązując na tym etapie , albo zrzucając młody zawiązek . Bądźmy w tej sprawie wyrozumiali , bo taka jest procedura : najpierw sporo liści ,a potem owocowanie 

-
- Od: 25 lut 2010, o 21:44
Moje rosną powooooliiii..Rozsady z dyni i arbuzów to przy nich łatwizna :/
- Hekate
- 200p
- Od: 23 lip 2009, o 16:15
- Kontakt:
wczoraj i przedwczoraj zrobiło się bardzo chłodno i deszczowo więc na chwile wróciły moje melony na parapet i takiego oto dziwaka z pozrastaną łodygą zauważyłam

Ania
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 15 gru 2009, o 11:41
Ja już wysadziłam do gruntu, jakieś 1,5 tygodnia temu, dobrze to zniosły.Pojedyncze sztuki mają po 5-6 liści właściwych i właśnie je uszczykuję nad 5-tym liściem.
Wczoraj wreszcie popadał deszcz i wszystko podlało bo już zaczęło mi wody deszczowej w zbiorniku brakować.Truskawki właśnie zawiązują owoce i woda jak na lekarstwo.
Wczoraj wreszcie popadał deszcz i wszystko podlało bo już zaczęło mi wody deszczowej w zbiorniku brakować.Truskawki właśnie zawiązują owoce i woda jak na lekarstwo.
- Hekate
- 200p
- Od: 23 lip 2009, o 16:15
- Kontakt:
to na tym ciężko będzie dobrze uszczknąć za 5 liściem, bo na nim są 4 dobrze wykształcone a 5 w kupie z czterema jeszcze wyrasta
Oj mam w tym roku zjawiska, jak nie pomidor z 3 liścieniami to zmutowany melon
no i mam jeszcze 2 dynie spóźnialskie co dopiero z ziemi wyszły i stoją tak sobie w fazie liścieni i chyba tak do jesieni chcą sobie tak czekać, a rosna w takiej samej ziemi co reszta sadzonek która już w gruncie siedzi. A odmiana "Early" się nazywa 

Ania
-
To trzeba poczekać z uszczykiwaniem aż podrosną i bedzie widać gdzie uszczyknąć.
-
- 200p
- Od: 27 mar 2011, o 21:27
-
- Od: 25 lut 2010, o 21:44
O jakie wielkie
A moje to takie wypłosze po 4 listki góra, większość ma po 2 a niektóre nawet nie tyle. 

- Tomek-Warszawa
- Od: 11 lut 2008, o 13:45
To moje melony
oliwin
http://img844.imageshack.us/img844/1632/zdjcie0290b.jpg
http://img651.imageshack.us/img651/2040 ... 0291xc.jpg
charentais
http://img862.imageshack.us/img862/3200/zdjcie0292.jpg
Nie wiem czy na tym 1 zdjęciu znowu im nie przyciąć pędów bo mają same kwiaty męskie a żeńskich nie ma
oliwin
http://img844.imageshack.us/img844/1632/zdjcie0290b.jpg
http://img651.imageshack.us/img651/2040 ... 0291xc.jpg
charentais
http://img862.imageshack.us/img862/3200/zdjcie0292.jpg
Nie wiem czy na tym 1 zdjęciu znowu im nie przyciąć pędów bo mają same kwiaty męskie a żeńskich nie ma
Tu możesz pomóc poszkodowanym w powodzi - viewtopic.php?t=127991
-
Piękne, duże, moje są mniejsze. Czy to szklarnia?