Mój storczykowy świat :)

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
lucynaf
1000p
1000p
Od: 30 sty 2011, o 17:49
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Mój storczykowy świat :)

Post »

Kasiu, już Ci pisałam, że masz niezłego szkodnika :wink: .
Miniaturka słodziutka, musisz wyczuć jej podlewanie ;:108 .
Czekam na kolejne zdjęcia :D .
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Śliczna miniaturka ;)

Hoho...szykuje się piękne orchidarium...
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Kasia01
200p
200p
Od: 22 cze 2010, o 19:16

Post »

Tak Lucynko, pamiętam :D. A jak powinnam w takim razie ją podlewać? Jest posadzona w sphagnum, podlewałam dopiero raz, ale dopiero jak całkiem sphagnum przechło. Zdjęć specjalnie zrobiono więcej, żebym miała co wstawiać :wink:

Justynko, dziękuję bardzo :). Mam nadzieję, że orchidarium będzie piękne :tan, zwłaszcza, że ma stać w moim pokoju. Tak już bym chciała, żeby było gotowe i, żebym mogła kupić do niego jakichś mieszkańców :wink:.
Pozdrawiam,
Kasia =)
Moje storczyki: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 29&t=36981" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
lucynaf
1000p
1000p
Od: 30 sty 2011, o 17:49

Post »

Ja mam tylko jedną w spagnum, bo resztę przesadziłam. Podlewam tak jak Ty , kiedy całkiem przeschnie, na chwilkę zanurzając w wodzie, rośnie jej listek, czyli nie jest jej źle :D .
Awatar użytkownika
sama
500p
500p
Od: 28 lut 2011, o 15:10

Post »

:wit Kasiu masz piękne kwiatuszki :D
Awatar użytkownika
andzia0801
200p
200p
Od: 10 sty 2011, o 23:23

Post »

Witaj Kasiu
Przychodzę do Ciebie z rewizytą.
Po pierwsze muszę Ci powiedzieć, że podziwiam Cię za Twoje hobby. W tak młodym wieku mieć takie poważne zainteresowania jak uprawa roślin, i to nie jakichś tam, tylko wymagających storczyków, to jest coś. Pięknie, oby tak dalej.
Kolejna rzecz, to zaangażowania z jakim podchodzisz do uprawy. Mam na myśli orchidarium. Brawo.
No i na koniec, podziwiam Twoją chęć uprawy czegoś więcej niż tylko "supermarketowe" hybrydy.
Powodzenia!
mój wątek "wazonowce w keramzycie": http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=40124" onclick="window.open(this.href);return false;
Kasia01
200p
200p

Post »

Andziu, z wielką przyjemnością czytałam Twój post ;:196. Storczyki mi się bardzo podobały, jak tylko je zauważyłam. Chciałam, żeby mi rodzice jak najszybciej kupili jakiegoś, ale Mama mówiła, że one są bardzo trudne w uprawie i mi się nie uda.. W końcu jednak przywieźli mi mojego pierwszego storczyka- białą hybrydę. Muszę powiedzieć, że to Tata mnie wkręcił tak zupełnie w uprawę. Dowiedział się, że najlepiej je podlewać poprzez kąpiel i zachęcił mnie, abym znalazła jakieś forum, no to znalazłam ;:108. Jeżeli chodzi o orchidarium, to ja tylko znalazłam, że takie coś jest, a Tacie się spodobało. Do czegoś więcej niż tylko marketowe hybrydy również przekonałam się, czytając to forum ;:108.
Lucynko, Sama- serdecznie Wam dziękuję. ;:196
Pozdrawiam,
Kasia =)
Moje storczyki: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 29&t=36981" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
trzynastka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 paź 2009, o 18:42

Post »

Kasia01 pisze:. Do czegoś więcej niż tylko marketowe hybrydy również przekonałam się, czytając to forum ;:108.
i to jest wspaniałe , bo każdy powinien spróbować czegoś nowego, człowiek uczy się całe życie :) Twoje zaangażowanie jest godne podziwu :) myślę że z takim podejściem do sprawy będziesz miała sukcesy w hodowli :) czego życzę z ;:167
Awatar użytkownika
myrtille1986
1000p
1000p
Od: 23 mar 2010, o 08:49

Post »

U la la Co tu sie u Ciebie wyprawia!?Śliczna szafeczka orchidarum.Niedługo to nas wszystkie przegonisz w pięknych efektach hodowli ;:138 :D Szybciutko pokazuj jak to już będzie wyglądać po zmontowaniu i zainstalowaniu roślin ;:65
Pozdrawiam Jagoda :-)
--> Spis moich wątków
Awatar użytkownika
ewarost
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 gru 2010, o 18:21
Kontakt:

Post »

Kasiu ... dziękuję za wizytę u mnie ;:196 , zaglądam do ciebie, a tu cisza :( jak tam twoi podopieczni ci zieloni i ten czworonożny... znajdź chwileczkę i coś pokaż bo nie wierzę żeby hodowla ci się znudziła ;:108
Rajsko,wiejsko,sielsko...II
Rajsko, wiejsko, sielsko...
Chwytaj chwilę, bo tak naprawdę to istnieje tylko ona. Ewa
Kasia01
200p
200p

Post »

Ewo, znudzić się nie znudziła- o nie! Tylko brak czasu, wszystko przez tą szkołę... Były egzaminy, teraz wystawianie ocen. Mam tyle nowości do pokazania, a zdjęć brak.Teraz rodzice sadzą kwiatki do doniczek na balkon, ale może jak skończą, to poproszę żeby Tata zrobił zdjęcia, a jak nie to sama zrobię. W sumie kwitnących to za dużo nie ma (nowych tylko 1), ale samych nowych roślinek całkiem sporo (koło 9 chyba).
Pozdrawiam,
Kasia =)
Kasia01
200p
200p

Post »

:wink: :wink: Witajcie :wit,
Wreszcie znalazłam trochę wolnego czasu i postanowiłam zaktualizować wątek. Zacznę od tego, że moje orchidarium jest już skończone i ma już swoich mieszkańców. Chciałabym jeszcze zrobić pień epifitowy, ale na razie nie mam korka (w sobotę może się to zmieni :roll:). Na początku maja byłam w Holandii i przy okazji zahaczyłam o Schwerte :wink:. Powiem jeszcze, że po posmarowaniu keiki paste storczyka z pędem ze stożka wzrostu, wyszły 3 keiki :). To teraz czas na trochę zdjęć.
Tak wygląda orchidarium. Pod spodem jest jeszcze szafka, a na orchidarium pokrywa (część widać). Następnym razem zrobię zdjęcie całości.
Obrazek
A teraz przedstawię przynajmniej część mieszkańców.
Znany Wam już Phal. Equestris. Zaczęły mu żółknąć i opadać listki, ale na szczęście po wstawieniu do orchidarium proces ten zatrzymał się.
Obrazek
Kolejnym mieszkańcem jest Phal. Pulchra. Roślinka ma keiki.
Obrazek
Od lewej Phal. Stuartiana var. Nobilis (czytając wpisy innych, przypuszczam, że to będzie zwykła Stuartiana), Macroclinium Manabina, Phal. Equestris 'orange'.
Obrazek
Trichoglottis Cirrhifera. Roślina ma keiki.
Obrazek
Aerangis Rhodosticta. Roślina ma keiki.
Obrazek
Reszta zostaje na jutro. CDN :wink:.
Bardzo jeszcze chciałabym podziękować Joasi (Joane) za miłe spotkanie i za pomoc w odnalezieniu storczyków, bez Ciebie bym sobie nie poradziła Joasiu ;:196. Wrażenia niesamowite: jak weszłam do budynku, to nie wiedziałam, w którą stronę iść :wink:.
jeszcze jedna prośba o pomoc. Będąc w Holandii, zakupiłam Brassię. Roślina bardzo rozrośnięta, kwitła na 2 pędach (teraz został tylko jeden). Jednak, co mnie martwi, ma na listkach plamki. Może ktoś się z czymś takim spotkał...
Zdjęcie całej roślinki:
Obrazek
Zdjęcia plamek:
Obrazek Obrazek
Mam nadzieję, ze ktoś będzie mógł udzielić mi informacji. Kończę już, jutro wstawię zdjęcia reszty mieszkańców orchidarium i kilka innych :). Miłej nocki :D
Pozdrawiam,
Kasia =)
kasia74
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2010, o 23:15

Post »

Kasiu piękne orchidarium i super roślinki w nim mieszkają. Czekam na resztę fotek.
Awatar użytkownika
grazka2211
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 paź 2008, o 11:15

Post »

Kasiu witaj .Wielkie ;:138 dla zaangażowania Twojego i Twoich rodziców 9w szczególności taty).Orchidarium super -jeszcze chwilka i będziesz miała kwiatuszki na roślinkach.U mnie po miesiącu zakwitł jeden-muszę w końcu zrobić zdjęcie i wstawić . Chociaż nie wiem czy powodem było wstawienie kwiatka do orchidarium.
Jeżeli chodzi o te plamki.Miałam Takie na Vandach nic nie robiłam z roślinami tylko obserwowałam.Całe szczęście nic się nie działo ale u Ciebie może to być coś innego.Niech się wypowiedzą fachowcy w tej dziedzinie.Ja się cały czas uczę i dalej nic nie będę wiedzieć ;:14
doniczkowe , prace mojej córki ZAPRASZAM.
Przepraszam za błędy w tekstach .Winą jest sprzęt z którego korzystam .
Awatar użytkownika
sama
500p
500p
Od: 28 lut 2011, o 15:10

Post »

Piękne orchidarium ;:138 I wielkie brawa dla taty za zaangażowanie :D
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”