Witajcie

,
Wreszcie znalazłam trochę wolnego czasu i postanowiłam zaktualizować wątek. Zacznę od tego, że moje orchidarium jest już skończone i ma już swoich mieszkańców. Chciałabym jeszcze zrobić pień epifitowy, ale na razie nie mam korka (w sobotę może się to zmieni

). Na początku maja byłam w Holandii i przy okazji zahaczyłam o Schwerte

. Powiem jeszcze, że po posmarowaniu keiki paste storczyka z pędem ze stożka wzrostu, wyszły 3 keiki

. To teraz czas na trochę zdjęć.
Tak wygląda orchidarium. Pod spodem jest jeszcze szafka, a na orchidarium pokrywa (część widać). Następnym razem zrobię zdjęcie całości.

A teraz przedstawię przynajmniej część mieszkańców.
Znany Wam już Phal. Equestris. Zaczęły mu żółknąć i opadać listki, ale na szczęście po wstawieniu do orchidarium proces ten zatrzymał się.

Kolejnym mieszkańcem jest Phal. Pulchra. Roślinka ma keiki.

Od lewej Phal. Stuartiana var. Nobilis (czytając wpisy innych, przypuszczam, że to będzie zwykła Stuartiana), Macroclinium Manabina, Phal. Equestris 'orange'.

Trichoglottis Cirrhifera. Roślina ma keiki.

Aerangis Rhodosticta. Roślina ma keiki.

Reszta zostaje na jutro. CDN

.
Bardzo jeszcze chciałabym podziękować Joasi (Joane) za miłe spotkanie i za pomoc w odnalezieniu storczyków, bez Ciebie bym sobie nie poradziła Joasiu

. Wrażenia niesamowite: jak weszłam do budynku, to nie wiedziałam, w którą stronę iść

.
jeszcze jedna prośba o pomoc. Będąc w Holandii, zakupiłam Brassię. Roślina bardzo rozrośnięta, kwitła na 2 pędach (teraz został tylko jeden). Jednak, co mnie martwi, ma na listkach plamki. Może ktoś się z czymś takim spotkał...
Zdjęcie całej roślinki:

Zdjęcia plamek:
Mam nadzieję, ze ktoś będzie mógł udzielić mi informacji. Kończę już, jutro wstawię zdjęcia reszty mieszkańców orchidarium i kilka innych

. Miłej nocki