Szpaki jak chronić owoce przed nimi,jak się ich pozbyć ?
Re: Czereśnie i szpaki
trochę zimno by jej było.
- ania1590
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 kwie 2009, o 08:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
w czasie dojrzewania czereśni i wiśni nie byłoby jej zimno, a później do domu.
ania1590
- faniczekolady
- 200p
- Od: 3 maja 2011, o 20:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
nie wiem czy dobrym pomysłem jest pozwolenie szpakowi na wybudowanie gniazda.Ja mam pokażny krzak winogrona i zawsze jeden szpak zżera wszystkie owoce, nawet niedojrzałe.Podobnie mam z czereśnią- jak coś zdąże ,,ukraść " ptakom to jest albo zgniłe albo niedojrzałe.
Coś mi mówi że dobrym rozwiązaniem byłoby zachęcienie jastrzębi do osiedlania się w rejonie ( raz widziałem jak jastrząb gonił szpaka- coś pięknego, zwłaszcza gdy myślałem o swojej czereśni ) .Ktoś wie jakie środowisko sprzyja jastrzębiom?
Coś mi mówi że dobrym rozwiązaniem byłoby zachęcienie jastrzębi do osiedlania się w rejonie ( raz widziałem jak jastrząb gonił szpaka- coś pięknego, zwłaszcza gdy myślałem o swojej czereśni ) .Ktoś wie jakie środowisko sprzyja jastrzębiom?
kolekcjoner smaków
- ania1590
- Kontakt:
Witaj fani czekolady, w pobliżu mojego domu gniazduje para jastrzębi i powiem ci że nic nie zniechęci szpaków jak widzą dojrzałe czereśnie. Sąsiedzi mają duże drzewa czereśni, w okresie dojrzewania duże stada szpaków przenoszą się z drzewa na drzewo, bo przecież jastrzębie nie czekają na szpaki przy czereśni. Bardziej przemawia do mnie klatka z papugą na drzewie w sadzie, bo jest tam cały czas, tylko nie wiem jakie to mają być papugi, może ktoś wie?
ania1590
- Space99
- Od: 27 mar 2009, o 12:21
- Kontakt:
To jest jakaś masakra teraz z tymi szpakami. Wydaje mi się że dawniej tak nie było. Dawniej nie widziałem żeby o tej porze roku latały chmarami.
Pozdrawiam Marcin
Moje winorośla
Moje winorośla
- Steasi
- Od: 2 wrz 2010, o 20:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Nie nasze Polskie szpaki żrą czereśnie, tylko te ze wschodniej granicy. Więc to tam by musieli o to zadbać.Po za tym chyba logiczny jest atak na czereśnie przy zjawisku rozrastania się miast i terenów zabudowanych?faniczekolady pisze:nie wiem czy dobrym pomysłem jest pozwolenie szpakowi na wybudowanie gniazda.
- Isskaa
- 500p
- Od: 21 kwie 2011, o 15:32
- Kontakt:
U mnie to samo..
Strasznie i winogrona i czeresnie mi wyzarly.. skubane takie no
Strasznie i winogrona i czeresnie mi wyzarly.. skubane takie no

- ania1590
- Kontakt:
Już miałaś Issaka winogrona w tym roku, czy w zeszłym Ci wyżarły?. Kilka lat temu uprawiałam winorośl i bardzo obficie obrodziła. Czekałam ja i szpaki na to by odpowiednio do zjedzenia dojrzały. W końcu uznałam że czas na zbiory, zerwałam prawie wszystko, zostawiłam takie nie do końca dojrzałe , do zerwania za kilka dni. Kiedy po kilku godzinach wróciłam z pracy nie było już ani jednego owocka. Szpaki nie czekały już żeby dojrzały, zjadły niedojrzałe. A obecnie to jakieś dziwnie żarłoczne zrobiły się te ptaszyska, nie tylko szpaki. Gołębie wyżerają wszystko co czerwone, panoszą mi się na truskawkach i jak tylko coś się zaczerwieni to już podziobane, lubią też czerwone porzeczki, ale te jeszcze niedojrzałe. W skuteczność elektronicznych odstraszaczy nie wierzę, jedyna nadzieja w papugach o których już wcześniej pisałam, ale nie do końca wiem jakie mają być te papugi. W każdym razie zaryzykuję i kupię faliste, może to będzie strzał w "10".
ania1590
- faniczekolady
- 200p
- Od: 3 maja 2011, o 20:05
szpak,kwiczoł ,drozd i inne ptaszyska dają ,,bobu" także w towarowych sadach i to nie jest kwestia 2 czy 5% ale nawet 80% zniszczeń plonu zwłaszcza w sadach z wczesnymi czereśniami.W tej chwili przejeżdżając przez okolice z większymi sadami słychać syreny autoalarmów wyjące od 4.00 do 21.00Steasi pisze:Nie nasze Polskie szpaki żrą czereśnie, tylko te ze wschodniej granicy. Więc to tam by musieli o to zadbać.Po za tym chyba logiczny jest atak na czereśnie przy zjawisku rozrastania się miast i terenów zabudowanych?faniczekolady pisze:nie wiem czy dobrym pomysłem jest pozwolenie szpakowi na wybudowanie gniazda.

kolekcjoner smaków
- Isskaa
- 500p
- Od: 21 kwie 2011, o 15:32
- Kontakt:
ania1590..nie nie,w tym roku jescze winogron nie ma ;-)
W zeszlym roku na jesien przyprowadzilismy sie do naszego domku i mialam winogrona (spadek po poprzednim wlascicielu) i tak sie cieszylam jak zobaczylam piekne grona winogron..synus tez...
Niestety nasza radosc nie trwala dlugo,bo wszystko zostalo pozarte przez te ptaszyska
A tesciowa mi mowila,ze to dobrze miec szpaczki w ogrodku,bo wszystkie robactwo zjedza....szkoda tylko,ze nierobactwo tez
W zeszlym roku na jesien przyprowadzilismy sie do naszego domku i mialam winogrona (spadek po poprzednim wlascicielu) i tak sie cieszylam jak zobaczylam piekne grona winogron..synus tez...
Niestety nasza radosc nie trwala dlugo,bo wszystko zostalo pozarte przez te ptaszyska

A tesciowa mi mowila,ze to dobrze miec szpaczki w ogrodku,bo wszystkie robactwo zjedza....szkoda tylko,ze nierobactwo tez

To widzę, że nie tylko mnie prześladuje ta plaga ;/
- gosiakmala
- 500p
- Od: 9 sty 2011, o 14:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
A ja proponuje firanke na drzewo zalozyć. Szpaczek nie ma szans i czeresnie sie uchowają. W naszych rejonach jest to sposób bardzo czesto praktykowany. Trochę śmiechowo wyglada, laejka jedziesz a tu drzewa w firankach ;). Ale czego nie robi sie dla zbiorów...
Moja Milowa
Pozdrawiam Gosia
Małżeństwo jest to związek, w którym jedna osoba ma zawsze rację, a druga to mąż ;)
Pozdrawiam Gosia
Małżeństwo jest to związek, w którym jedna osoba ma zawsze rację, a druga to mąż ;)
- Suppa
- Od: 6 mar 2008, o 09:53
Moje czereśnie i nie tylko prześladuje w tym roku kwiczoł. Ten to się dosłownie niczego nie boi 
Firanka może być, tylko duża i szczelna. Ja używam specjalnej siatki do tego celu.

Firanka może być, tylko duża i szczelna. Ja używam specjalnej siatki do tego celu.
Pozdrawiam, Maciek.
-
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
W sklepach ogrodniczych jest dostepna siateczka p-ko ptakom. Kupilam taka (4 x 5m, 17 zl, produkt z Wegier), oblozylam dojrzewajaca jezyne i porzeczke, jednak za blisko. Zauwazylam trzepoczacego sie w siatce szpaka, myslalam ze sie wplatal a ten skurczybyk machal skrzydelkami, szarpiac siateczka i w ten sposob dobieral sie do owocow. Odsunelam bardziej od krzaka siateczke i mocniej ja naciagnelam (paliki i na nich plastykowe butelki) przyszpilajac drucianymi szpilami do trawnika.
Tu, gdzie w tej chwili jestem, z dwoch stron posesji jest las, ptactwa przeroznego zatrzesienie, nad poziomkami tez postawilam namiot z siatki, moze wreszcie wnuczek sprobuje tych owockow. Na agrescie jest to samo, ale nie chce mi sie owijac bo niewiele go juz zostalo.
Tu, gdzie w tej chwili jestem, z dwoch stron posesji jest las, ptactwa przeroznego zatrzesienie, nad poziomkami tez postawilam namiot z siatki, moze wreszcie wnuczek sprobuje tych owockow. Na agrescie jest to samo, ale nie chce mi sie owijac bo niewiele go juz zostalo.
Pozdrawiam! Gienia.
- ania1590
- Kontakt:
Kupiłam 6 papug falistych, klatkę i postawiłam w ogrodzie.Po jakimś czasie poszłam zobaczyć jak się mają papugi i o mało nie padłam-szpaków stado obżera moje czereśnie, a papugi nic. Teraz za to mam koło czego chodzić-karmić, sprzątać itp., a na czereśnie naciągnęłam siatkę i szpaki poszły sobie, zostały papugi no i nadal nie mam czereśni bo teraz rzuciły się na nie chmary os czy osopodobnych i każdy owoc jest pogryziony.Przerąbane.A chciałam sobie mieć owocki na drzewach i zrywać je w miarę dojrzewania kiedy nadejdzie ochota.
ania1590