Małe - wielkie szczęście...

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Małe - wielkie szczęście...

Post »

Justynko, czytam o twoim zainteresowaniu bodziszkami. Rzeczywiście pojedyncze kwiatki są bardzo ladnie ukształtowane, a niektóre odmiany mają intensywną różową barwę. Natomiast u mnie one wszystkie bardzo się rozrastają i rozsiewają. Właściwie w całym ogrodzie widuję ich kępki. Zaczynam powoli wyrywać i wyrzucać, żeby nie zdominowały mi innych roślin. Czy twoje także są takie wszechogarniające?
Awatar użytkownika
klarysa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 mar 2011, o 17:29
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

bratek158 polece do ciebie zobaczyć moją-twoja kotę. Przy okazji zerknę na kwiatki ;:108 :wit

Lucy ja też ja bardzo lubię, to serduszka okazała "Alba" , miałam jeszcze różową :?: , mam też taka różową z listkami jak marchewka nazywa się wspaniała.

Danuś nie kupuj, podeślę, mam dwa okazałe krzaczki tej białej i kilka tej wspaniałej różowej. Poczekam tylko aż skończy kwitnąć. Coś tam w międzyczasie jeszcze nowego sie pojawi.
Bodziszki nowe mam już dwa (dzisiaj alergolog=wizyta w ogrodniczym=zakup).

Wando te korzeniaste to strasznie rozrastają sie przez rozłogi i namiętnie szukam im nowych domków, bo robi mi sie poletko. Pozostałe nie wiem, od niedawna mnie zafascynowały. Te szlachetniejsze podobno przyrastają w kępkach, więc słabiej opanowuja ogród. A jeśli będą ekspansywne mam kilka zaprzyjaźnionych ogrodników, którzy na swoje areały przyjmą każdą ilość :wink: .

Dzisiaj na początek bodziszkowo;

Ostanie zakupy

Obrazek Obrazek Obrazek

Wygląda na to, ze drugi- bezimienny będzie kwitł na różowa. Nie wiem czy to nie jest ballerina :?: Może ktoś pomoże go nazwać, proszę.

Moje dawniejsze:

Obrazek Obrazek Obrazek

Są jeszcze 3 lub 4 inne, które jeszcze nie kwitną.

Żebyście nie myśleli, że u mnie tylko bodziszki. Mam też orliki :wink:

Obrazek Obrazek

Zakwitł storczyk stoplamek szerokolistny

Obrazek Obrazek

I kupiłam coś takiego, ale nie wiem , co to. napisali, ze pięciornik krwisty :?:

Swoje uroki pokazują już rh i azalie, wiele bylin juz sie szykuje, by pokazać swój urok :tan Obrazek
mm-complex
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sie 2010, o 18:09

Post »

OOOOOOO ja Cię :shock: ale piekne te bodziszki ....ten o skórzastych liściach to bodziszek :shock: :?: Kochana nie bedę Cię ograbiała kupie gdzies ,ciągle się wahałam a teraz mam pewność że chcę ;:108 Orliki to moja tegoroczna pasja :lol: no,no.... na ich widoki nie moge przejść obojętnie ;:167 Storczyki ;:180 no tak w takim klimacie :heja to i storczyki w naturze rosna a moje domowe dopiero zaczynaja chyba sie wystraszyły jak mowiłam, że u Twojego M super rosną i kwitną :wink:
Fotki super oddaja ich piękno ;:180
Miłego wieczorku ;:196
marzenia się spełniają! Dana
Awatar użytkownika
klarysa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Danuś te stoplamki, to u nas rosną nawet na podmokłych łąkach ( nie wszędzie oczywiście) i są stanowiska, gdzie w naturalnych warunkach są obuwniki. Wokół nas sporo rezerwatów przyrody z unikatową roślinnością i zwierzyną oraz krajobrazami.
Łąka opanowana przez stoplamki

Obrazek

Domowe też kwitną.

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek
heliofitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2010, o 11:02

Post »

Justynko podziwiałam twoją kolekcję bodziszków, ale domowe ;:167 Niestety nie mam ręki do storczyków i kiedy widzę, takie cuda, to jestem pełna podziwu ;:180
Pozdrawiam Iwona
Domowe Ogród
Spis treści
Awatar użytkownika
klarysa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Iwonko bodziszki to tak z rozpędu, ale bardzo je lubię za ich skromność i niepozorność.
Domowe to kolekcja M-a. Ja tylko podziwiam i chwalę. ;:224 Nie wiem jak on to robi, ale wszystkie kwitną, a jest ich naprawdę sporo.
Awatar użytkownika
bratek158
500p
500p
Od: 28 lis 2010, o 14:57
Kontakt:

Post »

:wit
Wiesz ze moje bodziszki jeszcze nie kwitna :(
a u Ciebie taki spektakl w roznych kolorkach :tan :tan
Awatar użytkownika
ewka63
500p
500p
Od: 17 kwie 2011, o 09:25
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Justynko, bodziszki masz wspaniałe ;:108. Też się przymierzam do zakupu jakichś większych rozmiarów bodziszkowych, ale do czego ja się nie przymierzam ....
Mój zielony kawałek ziemi
Pozdrawim Wszystkich - Ewa
Awatar użytkownika
klarysa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

bratek158 Moje też dopiero zaczynają. Do fotek wybrałam te, co najwcześniej wystartowały :wink:

aagaaz Dziękuję w imieniu M-a ;:108

ewka63 Każdy z nas ma jakieś plany bliższe i dalsze i to chyba jest fajne :D Powiedz, co to znaczy większych rozmiarów bodziszkowych? Tym korzeniastym mogę sie podzielić ;:108 On na razie największy w wielkość i ilość.
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2007, o 20:04

Post »

Bodziszki masz cudne!
No i podziwiałam Twoje zakupy z targów. Ja mam Kardynała trzeci sezon - i też ma już pączki na jedynym pędzie, który nie zmarzł podczas zimy. Również kupiłam na targach historyczną różę - odmianę o nazwie Rosa Mund Versicolor.
Miałam już nie kupować róż - ale Mazowsze mi wymarzło i zwolniło się miejsce :lol:
JOWA
500p
500p
Od: 29 mar 2011, o 09:42

Post »

Witam Justynko ,już pospacerowałam ,od mojego ostatniego spacerku wiele się zmieniło i wypiękniało.Fajne białe serduszka,tylko mam pytanko do ciebie bo moja sąsiadka ma ale czerwono-różowe,ale według niej to one już przekwitają u niej to naprawdę zanika w oczach.A widzę że u ciebie są przepiękne to jak to jest ,do kiedy one kwitną?Bo zerwałam sobie 3 gałązki od niej wsadziałam do wody jak cud się zdarzy to będe miała swój.Ale według niej one lubią cień,u ciebie gdzie one rosną?
Nasz mały raj na ziemi.
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... =2&t=42921" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Sure
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lip 2010, o 21:03

Post »

Widzę, że M. też jest miłośnikiem roślin! To szczęście, naprawdę! :) ;)
pozdrawiam, Agata
ogród Agaty - cz.4
Awatar użytkownika
klarysa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marysiu bodziszki to takie niepozorne śliczności :D Piszesz, ze Kardynał wymarzł. Znaczy delikatny? Będę musiała o biedaka się zatroszczyć jesienią. No cóż Mazowsze na Kaszubach widocznie niekoniecznie chciało :wink: szkoda, a teraz takie kreskowane cudo różane nabyłaś. Ja dopiero zaczynam przygodę z różami. Zobaczymy jak mi się powiedzie. Miejsce dla nich szykuje się świetne. Trzeba tylko starą drewutnię rozebrać i będę miała pas fajnej ziemi w sam raz dla różyc 4 x 0,8m. Ale to plany nie wiem czy na ten rok...

JowitoMoje serduszki to dosyć pokaźne krzaczki( Alba okazała, nie mam niestety okazałęj rózowej, gdzieś zniknęła :shock: ) i dopiero kwitną. Późno w tym roku , bo przemarzły w maju. O ile pamiętam to potem ich pędy zanikają :oops: . Rosną w takim świetlistym cieniu. Promienie słońca padają przez listki. Nie jest ciemno, ale tez nie przypieka. Ziemię maja dobra i dosyc wilgotną. I są naprawdę wdzięczne.
Te drobniejsze różowe, zwane wspaniałą rozłażą się i tworzą fajne dywaniki.
Nie wiem czy w ten sposób uda ci się pozyskać sadzonkę, ja miałam kępkę z korzonkami.

Agato M ;:167 dba o wszystkie domowe. Jego ulubione to właśnie storczyki , kaktusy i drzewka bonsai. W ogrodzie miniaturowe drzewka, krzaczki, które można formować.
Lubi egzotykę a ja sielsko-wiejskie byliny i krzaczki, stąd w ogrodzie taki misz-masz roślinny. :wink:
Do tych bodziszków mogę dorzucić 2-3 siewki przywrotnika. Moje się rozrosły, tak jak pisała u ciebie Iga i Jule :wit
Awatar użytkownika
Sure
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lip 2010, o 21:03

Post »

Justyno, super! Ale już mam poczucie, ze Cię wykorzystuję, zawstydziłam się! :oops:
I jak (i kiedy) ja się odwdzięczę?
pozdrawiam, Agata
ogród Agaty - cz.4
Awatar użytkownika
klarysa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Agato, gdybym nie chciała, to bym nie oferowała :wink: