kaktus czy sukulent?
kaktus czy sukulent?
Witam wszystkich którzy znają sie na kaktusach i tych którzy je hodują i kochają!Jestem pierwszy raz na tym forum bo szukam wiadomości na temat rhipsalis paradoxa.Dostałam szczepkę choć nie wiem czy tak można powiedzieć to coś długiego trójkątnego.Nie wiem czy to kaktus czy sukulent ale chodzi mi oto że między członami zaczynają pojawiać się"korzonki"Proszę o radę czy można skracać i ewentualnie te człony z korzonkami wsadzić do ziemi i czekać aż się przyjmą.Myślę że ktos na pewno jest zorientowany i pomoże mi.Nigdy nie miałam kaktusów i jestem całkiem zielona.Będę bardzo wdzięczna
teku42

- moritius
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 30 sie 2010, o 12:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: kaktus czy sukulent?
Generalnie rhipsalis jest kaktusem epifitycznym. korzonki między członami to korzenie napowietrzne. Można ukorzeniać za ich pomocą roślinę. Tak, skracać można, jeśli tylko chcesz ;)
Pozdrawiam, Aleksander
Re: kaktus czy sukulent?
Bardzo dziękuję za informację.Jeszcze dużo muszę się nauczyć specjalnie że zaczynają mi się podobać kaktusy.Jeszcze się dowiedziałam że ten kaktus szybko rośnie
Jeśli będę miała jakieś pytania to mam nadzieję na współpracę.Dziękuję i serdecznie pozdrawiam