problem z chwastami przed wysiewem
problem z chwastami przed wysiewem
Witam wszystkich .
Mam pytanie na temat zakładanie trawnika a mianowicie posiadam działkę z domem postanowiłem przygotować teren do siewu, dużo czytałem na ten temat.Przekopałem działkę powyrywałem chwasty usunąłem kamyki wyrównałem teren zajęło mi to dużo czasu i tu zaczął się problem bo gdy już skończyłem chwasty zaczęły wschodzić od nowa, a nie mam czasy na wyrywne ich.Kupiłem trawę boiskową oraz nawóz do siania.Posiałem trawę z nawozem i tu mam pytanie co mam zrobić z tymi chwastami zrobić oprysk czy nadal ręcznie usunąć.
Mam pytanie na temat zakładanie trawnika a mianowicie posiadam działkę z domem postanowiłem przygotować teren do siewu, dużo czytałem na ten temat.Przekopałem działkę powyrywałem chwasty usunąłem kamyki wyrównałem teren zajęło mi to dużo czasu i tu zaczął się problem bo gdy już skończyłem chwasty zaczęły wschodzić od nowa, a nie mam czasy na wyrywne ich.Kupiłem trawę boiskową oraz nawóz do siania.Posiałem trawę z nawozem i tu mam pytanie co mam zrobić z tymi chwastami zrobić oprysk czy nadal ręcznie usunąć.
- gemciu83
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 maja 2008, o 09:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Re: problem z chwastami przed wysiewem
Wcześniej trzeba było opryskać ziemię np: Roundu-em ale to przed przystąpieniem do pracy.
Teraz musisz albo wyrywać ręcznie większe chwasty albo odczekać z min. miesiąc (tyle zajmie czasu wzrost traw w dobrych warunkach pogodowych do pierwszego koszenia) by móc trawę skosić po raz pierwszy.
Oprysk Chwastoksem wykonasz dopiero później może w połowie lipca i to dawką słabszą niż podają na opakowaniu.
Teraz jakbyś to zrobił to upalisz trawę (jeśli wzeszła).
Większe chwasty usuwaj bo jak trawa będzie wschodzić lub wzejdzie to one będą zabierać miejsce trawie i pochłaniać wodę dla nie dla siebie
Taka jest moja rada
Teraz musisz albo wyrywać ręcznie większe chwasty albo odczekać z min. miesiąc (tyle zajmie czasu wzrost traw w dobrych warunkach pogodowych do pierwszego koszenia) by móc trawę skosić po raz pierwszy.
Oprysk Chwastoksem wykonasz dopiero później może w połowie lipca i to dawką słabszą niż podają na opakowaniu.
Teraz jakbyś to zrobił to upalisz trawę (jeśli wzeszła).
Większe chwasty usuwaj bo jak trawa będzie wschodzić lub wzejdzie to one będą zabierać miejsce trawie i pochłaniać wodę dla nie dla siebie

Taka jest moja rada

dzięki za radę, chciałem przygotować teren bez chemii ale widać że ciężka praca nie popłaca po prostu przegrałem z czasem którego już nie mam.Nasiona wysiałem wczoraj siewnikiem zobaczymy co będzie dalej usunę większe chwasty i tyle.główny chwast to taka jakby trawa tylko dzika chyba
Jeszcze raz dziękuję
Jeszcze raz dziękuję
- gemciu83
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 maja 2008, o 09:44
- Kontakt:
Gorzej jakby Ci się dużo łobody (lebiody) wdało to będzie źle 
Dużo masz tego trawnika w metrach kw. ?
Podlewaj i módl się by nie było strasznych upałów.

Dużo masz tego trawnika w metrach kw. ?
Podlewaj i módl się by nie było strasznych upałów.
trawnika 600 m2 ale pracy było bardzo dużo
- kaftan
- 100p
- Od: 17 kwie 2011, o 13:20
kosić i kosić i kosić. Regularne koszenie zmniejsza znacznie ilość chwastów na trawniku. Z wyrywaniem trzeba uważać, żeby nie uszkodzić młodziutkiej trawy w koło. Potem zostaną łyse placki. Najlepszym sposobem na chwasty (tu cytuję speca Tadeusza) jest piękny gęsty trawnik. Chwastox lub inne opryski na dwuliścienne, nie szybciej niż początek września, ale jeśli tych chwastów nie ma dużo, to poczekałbym do następnej wiosny.
Wielkie drzewa dają więcej cienia niż owocu.