W rodzinnym ogrodzie
- kasik 69
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 maja 2010, o 15:04
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: W rodzinnym ogrodzie
Oj nie wiem ,czy to krzewuszka,ja ma 4 różne,ale żadna nie wygląda tak jak ta,a może masz inną fotkę?
- Jojola
- 500p
- Od: 21 lip 2010, o 18:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
witajcie
Misiu
dziekuje. tulipanki a raczej ich cebulki kupowałam jesienią. trochę mnie rozczarowały te fioletowe, na zdjęciu był to mocny fiolet a w rzeczywistości ja jakieś blade. za to te rózowe są prześlivczne , pełne, trochę przypominają peonie...
Kasiu
ja także podejrzewam że to nie krzewuszka. bo tak naprawdę to nie jest krzak tylko pojedyńcze badylki, łodyżki. tak właśnie wyrastają z ziemi pojedyńczo i już sie nie rozkrzaczają. a rozchodzą się przez korzenie, mam tego mase na trawniku. co jakiś czas wychodzi z ziemi pojedyńcza łodyżka. jest zieloniutka i z listakami. kwitnie dopiero w nastepnym roku. no sama nie wiem... ale bardzo ładnie pachnie kiedy kwitnie... ach i jeszcze jedno ma strasznie krótki okres kwitnienia - zaledwie kilka dni...

Misiu
dziekuje. tulipanki a raczej ich cebulki kupowałam jesienią. trochę mnie rozczarowały te fioletowe, na zdjęciu był to mocny fiolet a w rzeczywistości ja jakieś blade. za to te rózowe są prześlivczne , pełne, trochę przypominają peonie...
Kasiu
ja także podejrzewam że to nie krzewuszka. bo tak naprawdę to nie jest krzak tylko pojedyńcze badylki, łodyżki. tak właśnie wyrastają z ziemi pojedyńczo i już sie nie rozkrzaczają. a rozchodzą się przez korzenie, mam tego mase na trawniku. co jakiś czas wychodzi z ziemi pojedyńcza łodyżka. jest zieloniutka i z listakami. kwitnie dopiero w nastepnym roku. no sama nie wiem... ale bardzo ładnie pachnie kiedy kwitnie... ach i jeszcze jedno ma strasznie krótki okres kwitnienia - zaledwie kilka dni...
Pozdrawiam serdecznie, Jola
W rodzinnym ogrodzie
W rodzinnym ogrodzie
- Jojola
- 500p
i trochę różności z ostatnich dni:
tulipan

żonkile lub narcyzy jakoś nigdy nie wiem jak naprawde je nazywać

niezapominajki- tych mam caly ogród

to właśnie te mnie zachwyciły

i zaczynający kwitnąć bez

tulipan

żonkile lub narcyzy jakoś nigdy nie wiem jak naprawde je nazywać

niezapominajki- tych mam caly ogród

to właśnie te mnie zachwyciły

i zaczynający kwitnąć bez

W rodzinnym ogrodzie
W rodzinnym ogrodzie
- MalinaG
- 1000p
- Od: 30 sie 2008, o 09:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Jolu! Czy to aktualne fotki? bo u mnie to po tulipanach i narcyzach już tylko wspomnienie pozostało ,bzy tez przekwitają.
Pozdrawiam Ala
Zapraszam do siebie
Zapraszam do siebie
- Jojola
- 500p
i dalsza część tulipanowych różności:

i jeszcze trochę migdałka

próby zasloniecia pieknej budowli - studzienka kanalizacyjna

kwitnący berberys

i jeszcze trochę migdałka

próby zasloniecia pieknej budowli - studzienka kanalizacyjna

kwitnący berberys

W rodzinnym ogrodzie
W rodzinnym ogrodzie
- Jojola
- 500p
Alu
zdjecia sa z ostatniego czwartku i piatku. weekend miałam troszke pracy bo szlismy na przyjecie komunijne. u mnie tulipanki kwitna jeszcze prawie wszystkie, no te czerwone juz przekwitły. a bez dopiero sie rozwija. od niedzieli pada więc bardziej zielono zrobiło się w ogródku. myślę ze teraz wiecej zaczna roslinki rozkwitać, bo u mnie ziemia piaszczysta i gdy popada to jakos tak wszystko lepiej rosnie.
zdjecia sa z ostatniego czwartku i piatku. weekend miałam troszke pracy bo szlismy na przyjecie komunijne. u mnie tulipanki kwitna jeszcze prawie wszystkie, no te czerwone juz przekwitły. a bez dopiero sie rozwija. od niedzieli pada więc bardziej zielono zrobiło się w ogródku. myślę ze teraz wiecej zaczna roslinki rozkwitać, bo u mnie ziemia piaszczysta i gdy popada to jakos tak wszystko lepiej rosnie.
W rodzinnym ogrodzie
W rodzinnym ogrodzie
- moniczek
- 1000p
- Od: 19 sie 2010, o 17:55
Ale kolorowo.
Przy studzience ładnie by wyglądały na miejscu tulipanków jakieś kępiaste rośliny, zasłoniłby ją.
Berberys już kwitnie także i u mnie.

- Jojola
- 500p
Moniczek
tam rosną peonie. już są całkiem duże i trzy z nich bedą kwitły. posadziłam też tawułki ale wyszła tylko jedna i jeszcze roślinkę która kwitnie na filetowo niestety nie wiem jak sie nazywa.
co do zdjęć tej niby krzewuszki to trochę trudno je zrobić bo krzaczki rosną najlepiej miedzy tujami a parkanem. udało mi sie zrobic takie:

tam rosną peonie. już są całkiem duże i trzy z nich bedą kwitły. posadziłam też tawułki ale wyszła tylko jedna i jeszcze roślinkę która kwitnie na filetowo niestety nie wiem jak sie nazywa.
co do zdjęć tej niby krzewuszki to trochę trudno je zrobić bo krzaczki rosną najlepiej miedzy tujami a parkanem. udało mi sie zrobic takie:

W rodzinnym ogrodzie
W rodzinnym ogrodzie
- Jojola
- 500p

fiołki wśród konwalii

konwalie wśród fiołków

jeszcze tulipanki

orliki?

tosamo inny kolorek

śnieadek pośród brateczków

i uwaga pierwsze kwiaty różanecznika. niestety kwitnąć będzie tylko jeden krzaczek. przy następnym zmarzły wszystkie paki kwiatowe. no przynajmniej tak si ewydaje.
W rodzinnym ogrodzie
W rodzinnym ogrodzie
- Jojola
- 500p

i różanecznik kupiony w zeszłym roku, niestety nie zakwitnie ... a szkoda
W rodzinnym ogrodzie
W rodzinnym ogrodzie
- MalinaG
- 1000p
- Od: 30 sie 2008, o 09:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Jolu! Faktycznie...RH nie zakwitnie,u mnie też trzy szt. będą są kwiatów....zmroziło te wcześniejsze,które miały bardziej nabrzmiałe pąki.Ale za to azalia u ciebie przepięknie zakwitła - masz wspaniały okaz i olbrzymia i cudny kolor
wiesz może jaka to odmiana ? długo ją masz?
Bzy też ładne,a co to jest na fotce pod nimi? nie mogę poznać po pączkach

Bzy też ładne,a co to jest na fotce pod nimi? nie mogę poznać po pączkach

Pozdrawiam Ala
Zapraszam do siebie
Zapraszam do siebie
- Jojola
- 500p
Alu
azalia jest u nas już od dawna gdzieś z 10 lat. niestety nie wiem co to za odmiana. jakoś wcześniej nie bardzo interesowało mnie co to za roślina.
a to pod bzami to miał być jaśmin ale jakoś nie rozrósl sie w górę tylko coraz większy krzaczek sie robi i kwiatki też jakieś niepodobne do jaśminowca. chyba paniusia sprzedająca mi go nie bardzo znała sie na roślinkach
oto zdjecie dzisiejsze, już zaczyna rozkwitać:

azalia jest u nas już od dawna gdzieś z 10 lat. niestety nie wiem co to za odmiana. jakoś wcześniej nie bardzo interesowało mnie co to za roślina.
a to pod bzami to miał być jaśmin ale jakoś nie rozrósl sie w górę tylko coraz większy krzaczek sie robi i kwiatki też jakieś niepodobne do jaśminowca. chyba paniusia sprzedająca mi go nie bardzo znała sie na roślinkach

oto zdjecie dzisiejsze, już zaczyna rozkwitać:

W rodzinnym ogrodzie
W rodzinnym ogrodzie
- Sabcia
- 200p
- Od: 17 kwie 2011, o 11:29
Piękny ogród taki bogaty i różnorodny:)
pozdrawiam Sabina
Zapraszam do mnie
Zapraszam do mnie

- Jojola
- 500p

efekt jesiennego dzielenia i przesadzania hosty

[img]hhttp://img573.imageshack.us/img573/3835/dsci054.jpg[/img]

i na koniec hortensja która niestety zmarzala. ale odbiła od koreznia i nawet zamierza kwitnąć
W rodzinnym ogrodzie
W rodzinnym ogrodzie