Miniaturowy ogród -Foggia

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Alionuszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 cze 2009, o 23:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Miniaturowy ogród -Foggia

Post »

Marysiu Twój ogród pewnie już tonie w kwiatach,ciekawa ich jestem a i zdjęcia bym pooglądała ,pewnie już róże rozwinęły swe pąki...Jak podróż przebiegła i czy wszystkie rośliny przeżyły te 2 tys. kilometrów... :D
Pozdrowienia dla Ciebie i M ... ;:196
Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
Awatar użytkownika
doromichu
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 mar 2011, o 18:41
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Piekny ogrod -zazdroszcze talentu i mozliwosci-ja niestety male dziecko i pies ;:224 ale mam pole do popisu ;:63 ;:63 ;:63 ;:63 dla Ciebie
Dorota
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2008, o 20:28

Post »

Foggio-czekamy na zdjęcia z Twego uroczego ogródka.
Awatar użytkownika
an-ka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sty 2009, o 21:10

Post »

Gdzie ta dziewczyna się zapodziała?
Pozdrowienia dla Ciebie i M.
Awatar użytkownika
foggia
500p
500p
Od: 25 lis 2008, o 21:43

Post »

Już się znalazłam :wit
Najpierw byłam w Krakowie, potem przez 2 tygodnie gościłam brata i trochę odwykłam od laptopa i forum.

Aga, Kasiu, Dorotko, dziękuję za życzenia ;:196

Ewo, cieszę się, że udało nam się spotkać ;:196

Doroto, witaj, dziękuję za miłe słowa :wit

Nową tradycją podczas moich pobytów w Polsce stały się wizyty w Pszczynie :D
Aniu, Nelu, dziękuję za miłą gościnę ;:196
I ja i M dziękujemy za pozdrowienia i przekazujemy wzajemnie dla Was i waszych M-ów.

W ogrodzie coś tam kwitnie, choć zaniedbałam go tej wiosny :roll: Wymaga sporo pracy. Trzeba było zacząć od wykopków :(
Po zimie straciłam 7 róż na pniu, najbardziej żal mi kilkuletniej Bonici i Rosarium U. Z piennych przetrwała tylko Heidetraum.
Na posadzenie czeka sporo róż w donicach i cała masa bylin. Prawie całą ścieżkę mam zastawioną doniczkami :roll:
A z Polski znów przywiozłam walizkę roślin... kilka róż, kilka iglaczków na pniu, hortensję i coś tam jeszcze...
Tu widać część...

Obrazek

Róże pączkują, ale na kwitnienie będę chyba jeszcze długo czekać, wegetacja zwolniła. Wydaje się, że lato w Szkocji w tym roku już było w kwietniu :roll: Teraz temperatury ok. 15*C i pogoda w kratkę... Dziś co chwilę padało i wiał silny wiatr.

Dzięki pobytowi brata, ogródek wzbogacił się o nową pergolkę, która od jesieni czekała na montaż
Obrazek

i kratkę, która w przyszłości będzie może ścianką altanki. Tu widać ją po prawej stronie kwitnącego żarnowca
Obrazek
Mam zamiar puścić na nią róże pnące :D

Dziś może wkleję zaległe zdjęcia tulipanów. Nie dosadzałam wiele nowych jesienią, więc oprócz żółtych większość to pojedyncze sztuki

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam serdecznie.
Maria
Miiniaturowy ogród
Awatar użytkownika
BarWo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2008, o 19:11

Post »

Witaj Mario :wit
Altanka jest bardzo elegancka i solidna, pnąca róża będzie na niej miała fajnie :)
Żarnowiec piękny, tak ogromniasto wygląda na fotce ;:32
Serdecznie pozdrawiam Barbara
Rzucony kamień staje się opoką.../psalm/
doniczkowe... przyblokowy w garnku
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Foggio-sporo pracy przed Tobą.Ale nie zniesiesz przecież doniczek z roślinami na ścieżce!Wspominałaś,że brat wybiera się z Wami i do Was na troszkę,pergola znakomita,widzę ją w kwitnących różowościach-czy tak?Czy róże na pewno stracone?Ja pożegnałam się już a akebią variegata,a na podpórce od niej zasadziłam pnące nasturcje,nawet zasiałam jeszcze niskie nasturcje Dzień i Noc poniżej,wzeszły pięknie,a akebia teraz dopiero odbiła,nie kryję,że była to miła niespodzianka.U nas jakby lato majowe czego i Tobie życzę.
Awatar użytkownika
Alionuszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 cze 2009, o 23:21

Post »

Marysiu donic do wkopania masz sporo...wiem co to znaczy ,gdy czekają w kolejce ,a miejsca jak na lekarstwo... :wink:
Brat spisał się na medal...Teraz tylko czekać aż róża pnąca oplecie łuk ,ciekawe jakie tam umiejscowisz... :D
Tulipany ...ach to już przeszłość ,ale jakie piękne...
U mnie już się tworzy busz,byliny zaczynają przesłaniać róże,podpórki i inne akcesoria wciąż dostawiam do clematisów i innych co większych roślin...Przesadzanie ,wykopywanie ...to na razie najczęstsze prace...jeszcze na dodatek kupiłam dwie angielki...które pojawiły się w najbliższej szkółce...
Szkodniki nie oszczędzają moich róż,pierwsze efekty działania bruzdownic i zwiota różanego już są widoczne,potrafi to zniechęcić do tych bądź co bądź ekscytujących krzaków...Straty muszą być ... :?
Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
Awatar użytkownika
foggia
500p
500p
Od: 25 lis 2008, o 21:43

Post »

Basiu, nowe konstrukcje przetrzymały ostatnie silne wiatry, więc powinny być trwałe :D Wymagają jeszcze malowania, ale codziennie pada :roll: Żarnowiec jest u mnie 4 lata, zrobiłam z niego drzewko, po kwitnieniu mocno przycinam.

Ewo, masz rację, nie moge juz patrzeć na te doniczki na ścieżce :roll: Ale nie nadążam z robotą... Tym bardziej, że pogoda niezbyt sprzyjająca. Wczoraj np. jak byłam w domu to świeciło słońce a jak tylko poszłam do ogrodu to zaczynało padać. I tak w kółko :evil: Na pergoli będzie róża Awakening, jasnoróżowa :D Róże niestety musiałam wyrzucić, bo od korzenia rosły dziczki, a na dzikie róże to ja nie mam miejsca. Majowego lata Wam zazdroszczę, choć brat mówił, że dzisiaj było juz chłodniej.

Nelu, u mnie to już raczej dżungla :roll: Czytałam o Twoich zakupach :D W moim ogrodniczym na szczęście jeszcze nie spotkałam ciekawych róż, bo pewnie trudno byłoby mi się powstrzymać... za to kupiłam kilka klematisów...
U mnie, o dziwo, na razie prawie nie ma mszyc, było tylko trochę jak wróciłam. Natomiast na Mme Hardy pojawiły się jakieś ohydne gąsieniczki, zwijające liście, nie wiem, czy to nimułka czy coś innego... Oberwałam te liście (i pączek przy okazji :roll: ) i popryskałam jakimś organicznym środkiem. Może już nie wrócą...

Przez kilka ostatnich dni wiał bardzo silny wiatr, na szczęście nie wyrządził większych szkód w ogrodzie. Za to otrzepał kwiaty z azalii... a tak pięknie kwitły...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Azalia Christopher Wren
Obrazek

Obrazek

Azalia Daviesii, pięknie pachnie...
Obrazek

Obrazek

Kwitną orliki
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Prymulki - Francesca
Obrazek

i Vialii
Obrazek

Czosnki
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Wielosił
Obrazek

Obrazek

Na róże muszę jeszcze czekać... pączek Chippendale
Obrazek

Moje ostatnie zakupy :D
Obrazek

Obrazek

W tym tygodniu w Londynie trwa Chelsea Flower Show. W tym roku hasłem przewodnim jest Natura.
Tu można co nieco podglądnąć
http://www.rhs.org.uk/Shows-Events/RHS- ... ws-gardens
Pozdrawiam serdecznie.
Maria
Miiniaturowy ogród
Awatar użytkownika
grazka2211
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 paź 2008, o 11:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Pięknie i kolorowo u Ciebie.
doniczkowe , prace mojej córki ZAPRASZAM.
Przepraszam za błędy w tekstach .Winą jest sprzęt z którego korzystam .
Awatar użytkownika
BarWo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2008, o 19:11

Post »

Ależ cudeniek nawklejałaś i wielosił już kwitnie ...a czosnki i orliki..... u ciebie to zawsze kolorowy zawrót głowy ;:33
Serdecznie pozdrawiam Barbara
Rzucony kamień staje się opoką.../psalm/
doniczkowe... przyblokowy w garnku
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Foggio-nie zazdroszczę przelotnych deszczów,choć to niby podlewania mniej,ale utrudnia wykonanie zaplanowanych i pilnych prac.U nas też azalie jakoś bardzo szybko się skończyły,w ogrodzie przy Muzeum Mehoffera były właśnie takie już ostatki,a do Ogrodu Botanicznego na nie nie zdążyłyśmy.Kilka dni temu byłam w Castoramie i widziałam kapers z takim zielonkowo-żółtym pierwiosnkiem Francesca jak pokazujesz powyżej,było ich parę,ale nie wyczuwałam w opakowaniach żadnych zgrubień,uznałam,że za suche i marna szansa by coś z niego wyrosło.Na zakwitnięcie pierwiosnków storczykowatych(Viali) kupionych na Wystawie Ogrodniczej oczekuję.
Piękne te pełne orliki.I ciekawe zakupy!
Awatar użytkownika
AgaNet
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sie 2010, o 11:00

Post »

:wit

Piękne i słoneczne te fotki u Ciebie ;:138 Dzisiaj to aż mi cięzko uwierzyć że i tutaj czasami słońce świeci ;:224
Orliki śliczne ;:138
Clematis piękny - widziałam go w necie, ale niestey nie na sklepowych półkach. Chciałam i ja do siebie parę powojników dokupić, ale ku mojemu zaskoczeniu wybór w okolicznych sklepach niewielki :roll: Skusiłąm sie na jednego: 'Ice blue' :D
Awatar użytkownika
Miiriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 maja 2007, o 00:17

Post »

Skierowana do Ciebie przez Ewkę :) zostałam oczarowana klimatem twojego ogrodu - będę tutaj częstym gościem :)
Pozostawić ciepły ślad na czyjejś ręce... - Bernadetta
Zapraszam pod Krzywą Jabłoń: Miiriam ; Rok 2012 ; Rok 2013
Awatar użytkownika
reniazt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 wrz 2007, o 20:42

Post »

Pospacerowałam Marysiu po twoim ogrodzie - ile u ciebie pięknych roślin - takich rzadkich a jak cudownie u ciebie rosną.
Tulipany masz przecudowne - białymi jestem zachwycona i widziałam też u ciebie psi ząb (na piątej fotce z 18 kwietnia)- a może to jest inna nazwa.
Pozdrawiam, Renia
W moim ogrodzie cz.1, cz.2, cz.3
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”