Ogródek ? najpierw balkonowy, potem pełnowartościowy.

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
katarzynka575
1000p
1000p
Od: 15 mar 2010, o 10:13
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Balkon Lokiego

Post »

Przyłącze się do podziwów nad larwą biedronki , :shock: też widzę tego stwora po raz pierwszy .
Roślinki pięknie się rozwijają pewnie miło wieczorami siedzi się na balkonie :D
mmgg
200p
200p
Od: 16 mar 2010, o 09:23
Kontakt:

Post »

Ja widziałem nieraz to cudo, ale nie wiedziałem że to larwa biedronki::)
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Kontakt:

Post »

@ wszyscy ? No nie mówcie mi, że nie wiedzieliście jak największy sprzymierzeniec ogrodnika w walce z mszycami wygląda, bo nie uwierzę. ;-)

@ Beatrice ? Trafiłem z tą biedronką? No nie mów? Przecież niemalże na ślepo strzelałem... Aż się wierzyć nie chce. ;-)

@ Katarzynka ? Oczywiście, że bardzo przyjemnie się siedzi na balkonie... Zwłaszcza że chabry bardzo gęsto wyrosły i stworzyły swoistą zieloną ścianę, fasole podobnie ? i ogólnie człowiek czuje się niemalże jak na łące.

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
Beatrice
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2009, o 21:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Widzisz Loki? ile wpisów :) My biedronkę znamy, oczywiście , jest czerwona i ma kropeczki......... :;230 :;230 a w życiu bym nie pomyślała, że larwa wygląda tak nieziemsko, też jest ładna jak i dorosłe osobniki :) malowałam sobie beton na tarasie i wtedy je zobaczyłam, cieszę się że mam własne biedronkowe gniazdo. Nawet poczytałam trochę w necie i dowiedziałam się, że jedna larwa w okresie rozwoju (20-30 dni) niszczy ponad 600 mszyc. Natomiast dorosła biedronka zjada od 30 do 60 mszyc dziennie. :)A niech jedzą na zdrowie :)
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Czas na trzy fotki. Najpierw będzie jeszcze jedna fotka samosiejki groszku pachnącego ? która, po wyeliminowaniu inwazji przędziorków, znów zaczęła rosnąć i kwitnąć, a potem dwie fotki poglądowe mojej balkonowej łąki chabrowej. Widać na nich też i inne rośliny.

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
bystrzanka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 wrz 2010, o 17:05

Post »

Chabry są fantastyczne! Określenie "łąka" wcale nie jest na wyrost.
Awatar użytkownika
AgaNet
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sie 2010, o 11:00

Post »

:wit

Świetnie wygląda ta balkonowa łąka ;:138 ;:138 ;:138 chabry świetnie się sprawdzają na balkonie ;:138 no i widze że kobea pięknie u Ciebie rośnie ;:224 nie to co te moje mizeroty...
Myślę że sianie do gruntu też nie bardzo się sprawdzi w szkocji... :roll: przymrozki trafiają się jeszcze w kwietniu...
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

@ Bystrzanka ? dzięki! Ano jest to prawdziwa łąka ? i nawet trzmiele kamienniki się po niej uwijają. Właśnie chabry przyciągają je najbardziej.

@ AgaNet ? dzięki również. :-) Co do chabrów na balkonie ? trzeba je podwiązywać, bo bez tego w skrzynkach balkonowych mają tendencje do pokładania się (normalnie pewnie wykształcają dużo głębszy system korzeniowy, niż jest to możliwe w skrzynce balkonowej), ale za to rozkrzewiają się bujnie i kwitną wyjątkowo obficie. No i same się rozsiewają (wszakże cała ta łąka balkonowa to tylko i wyłącznie samosiejki). Co do kobei ? ano świetnie mi rośnie, ale w tym wątku jej fotek nie uświadczysz (pnącza, które widać na fotkach z mojego balkonu, to powojniki The President oraz Sunset a także fasola ozdobna). Dziś wkleiłem fotkę jej pierwszego kwiatu do mojego wątku doniczkowego (bo traktuję ją jak roślinę doniczkową i rośnie sobie ona w mojej kuchni), a także do wątku poświęconego kobei na podforum o roślinach jednorocznych i cebulowych.

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

To raczej gaj chabrowy niż skrzynka balkonowa.
Masz człowieku cierpliwość i dobrą rękę do kwiatów. ;:108
Fasola widzę bije rekordy, czy będzie z niej zasłonka przed słońcem ?
A obok niej to powojnik ?
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Ano mam cierpliwość. Jak mi coś kiełkować nie chce, to sieję do oporu. Jak się szkodniki pojawiają, to pryskam odpowiednim środkiem. Jak trzeba, to nawiozę, podwiążę, etc. A co do ręki ? a bo ja wiem? Lubię tak o sobie myśleć, ale skłamałbym, mówiąc, że w ?balkonnictwie? odnoszę tylko i wyłącznie sukcesy. Bo porażki też mi się zdarzają. ;-)

Rośliny pnące, które widać, to rzeczywiście ? tak jak napisałem w poprzednim poście ? fasola i powojnik. Z fasoli już jest piękna zasłonka. Szkoda tylko, że fasolnik egipski, posiany w tej samej skrzynce (wzeszły dopiero nasiona z trzeciej wysianej paczki) ma tempo wzrostu, które można określić jako ?majestatyczne? ? i nie spieszy się do tego, by zacząć się wspinać po sznurkach.

Z drugiej strony balkonu miały być wilce i nasturcje pnące ? no ale jak to wygląda w praktyce, to już pisałem...

A teraz krótka historia zawilców wieńcowych, z którymi miałem całe przygody. Posadziłem na jesieni, a że na wiosnę nic się nie pokazywało, to rozgrzebałem ziemię i nie znalazłem nawet śladu po bulwach. Rozłożyły się zupełnie. W związku z powyższym dokupiłem bulw i znów zabawiłem się w sadzenie. Tym razem część wzeszła ? nie wszystkie (część niestety znowuż wygniła ? co jest niewątpliwie efektem mojej dosyć ciężkiej łapy do podlewania), ale jednak sporo. Po intensywnej walce z mszycami (pąki kwiatowe były nimi dosłownie oblepione), właśnie doczekałem się pierwszego kwiatu:

Obrazek

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p
Od: 4 mar 2009, o 12:08

Post »

Loki, to nie łączka ale wręcz chabrowy lasek :shock: pięknie Ci kwitną, w przyszłym roku musisz koniecznie ich dosiać.
Zawilce wieńcowe są urocze, dlaczego ich jeszcze nigdy nie próbowałam? dzisiaj u mnie przy tym wietrze jeszcze
bardziej łupie migdałami niż w niedzielę. Dobrze że nie siedzimy na tarasie, nawet koty zwiały do domu. ;:224
Serdeczne pozdrowionka :wit
Cieplutko pozdrawiam Wiesia
Wątki Pszczółki
Wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
mmgg
200p
200p
Od: 16 mar 2010, o 09:23
Kontakt:

Post »

Piękne te zawilce! Muszę sam je gdzieś poszukać:)
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

A więc jednak sukces. :uszy
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

@ Abeille ? No właśnie sęk w tym, że nie muszę chabrów dosiewać, bo one wysiewają się same. :;230 W zeszłym roku obsiałem nimi pół skrzynki balkonowej (jednej). W tym roku mam całe cztery skrzynki chabrów, hihihi. Wystarczy, że zmieniając ziemię, nie wymienię jej całkowicie, lecz na wierzch dam cienką warstwę ziemi tegorocznej (tak zrobiłem jesienią zeszłego roku) ? i znowu będę miał chabrową łąkę. :-P :-P :-P

No a gdybym ziemię wymienił całkowicie, to rzeczywiście sobie ich dosieję, bo warto. Świetnie zasłaniają te żółknące pędy i liście tulipanów, krokusów czy narcyzów.

A bombardowanie migdałami to musi być coś... Mnie się niestety ten wiatr nie przysłużył. Zawilcem tak kiwało na wszystkie strony, że aż go wykiwało i teraz niemalże leży (co ciekawe ? wczoraj przy tej wichurze zwinął się całkowicie ? a dzisiaj, gdy wieje mniej, jest znowuż rozwinięty ? i tak się zastanawiam, czy one się nie zwijają jak jest duży wiatr, żeby ochronić wnętrze kwiatu), w chabrach też mam spore straty ? dużo ich połamało ? do tego jednego irysa nawet wyrwało z korzeniami... Masakra... Tak patrzyłem jak rzuca tymi roślinami na wszystkie strony i byłem przerażony... Nawet tyczki bambusowe w donicy z powojnikami się równo uginały i chwiały.

@ MMGG ? Powodzenia życzę. Jak nie zgniją, to będą piękne. :twisted: A do gnicia to one tendencje mają wybitne.

@ Kogra ? Ano. Udało się za drugim podejściem. ;-)

Tak poza tym ? dzisiaj zakwitł mi pierwszy wilec. Przy rozmiarze 4 cm. ;:223 Później go obfocę, to jutro wrzucę fotkę.

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Obiecana fotka pokurcza purpurowego, pardon, wilca purpurowego. Wzrost: 4 cm (słownie: cztery centymetry).

Obrazek

Pozdrawiam!
LOKI
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”