Ogród Ali -> alana cz.1

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
jol_ka
1000p
1000p
Od: 27 lip 2007, o 12:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Alu, właśnie jestem po spacerze po Twoich działkach :D
cudne roślinki udało Ci się zgromadzić, wszystkie bardzo ładnie rosną i kwitną - pozazdrościć (pozytywnie rzecz jasna) :)
oczywiście po obejrzeniu Twoich śliczności dopisałam co nieco do listy moich 'chciejstw' :)
ja jestem dopiero na początku zakładania ogrodu, planuję u siebie skalniak i z chęcią podglądałam w jaki sposób zagospodarowałaś swój - zrób proszę wiosną kolejne fotki :)
powodzenia z magisterką, jeszcze pamietam jak ciężko jest sie do tego zabrać... :) :?
Pozdrawiam Jola
jo_linki
Awatar użytkownika
alana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2007, o 22:10

Post »

Jolu, to fajnie, że udało mi się zachęcić Ciebie do kupna jakiś nowych roślinek :P Wczoraj dokupiłam w sklepie internetowym jeszcze kilka opakowań nasion i już w tym sezonie nasion nie kupuję, teraz pora na cebulki, kłącza :D
Zdjęcia skalniaka wiosną będą obowiązkowo :D co nieco z nowych bylin, powinno zakwitnąć.
A na mgr przyjdzie czas, szczerze to mi się nie spieszy do oddawania legitki :wink:
jol_ka
1000p
1000p

Post »

z tą legitka to racja (ja przezornie 'zgubiłam' swoją kilka miesięcy przed końcem studiów, ktoś tam mi podbił i na zniżkach jeździłam jeszcze dłuuugo ale cicho sza;) )
czytałam, że znalazłaś jakieś ciekawe roślinki na angielskich stronach, gdybyś czegoś BARDZO BARDZO chciała to mogę pomóc Ci zorganizować, mam darmowe dostawy z UK (ale to już dłuższa historia) więc byłby tylko koszt nasionek do poniesienia :)
ja w przyszłym tygodniu będę w Mediolanie ciekawe co Włosi mają do zaoferowania ;) poza urodą hihi
Pozdrawiam Jola
jo_linki
Awatar użytkownika
alana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

jol_ka pisze: ciekawe co Włosi mają do zaoferowania ;) poza urodą hihi
właśnie właśnie :;230 ci Włosi... :D
Jolu a gdzie studiowałaś i co?? Może na UMK, bo ja tam kończę :) Szkoda, że mój pociąg nie przejeżdża przez Brodnicę, wówczas odwiedziłabym Ciebie w międzyczasie :D
Ale zazdroszczę Ci podróży do Mediolanu, mam sentyment do południowej Europy :wink: Może kiedyś się tam wybiorę. Nawieź sobie gałązek oleandrów :D ja mam do nich kiepską rękę :(
jol_ka
1000p
1000p

Post »

no popatrz Alu jak ten świat mały, studiujesz tak bliziutko!! Jakby ten pociąg czasem zbłądził w moje okolice to zapraszam serdecznie :)
ja kończyłam ATR w Bydgoszczy, w czerwcu minie 6 lat od obrony (ale ten czas leci..zdecydowanie za szybko) a co studiujesz jeśli można wiedzieć?
zobaczymy co tym razem uda mi się przytargać z Włoch, z reguły szaleję w sklepach odzieżowych hihi ;) może tym razem będzie inaczej :D (tym bardziej, że kilka ogrodniczych już namierzyłam ;) )
Oleandry bardzo lubię, jeden nawet posiadam, pomysł z przywiezieniem gałązek jest niezły, zobaczymy co uda się w tym kierunku zrobić 8)
Pozdrawiam Jola
jo_linki
Awatar użytkownika
alana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Może kiedyś uda mi się dojechać w Twoje okolice (jakbym jeździła do Torunia samochodem, to na pewno bym wpadła :D ). Studiuję etnologię.
Skoro namierzyłaś ogrodnicze, to musisz je wypróbować :P może znajdziesz gdzieś niedrogie sadzonki nowości u nas - żółtego oleandra? :D
Ja dostałam od Bogusi dwie sadzonki i niestety :cry: jedna nawet korzonki wypuściła, jak wsadziłam do ziemi, to zaczęła ginąć w oczach :( Chyba już dam sobie spokój z oleandrami, coś im w mieszkaniu chyba nie odpowiada :? (ponoć coś tam u nas ma "silne pole" :x )
jol_ka
1000p
1000p

Post »

zobaczymy, może się uda :) już za tydzień zdam Wam relację :D
ja nigdy nie próbowałam ukorzeniać gałązek oleandra - czy muszą być zdrewniałe?? wiesz, pytam na wypadek jakby mi coś fajnego na drodze wyrosło :lol:
Pozdrawiam Jola
jo_linki
Awatar użytkownika
ewab123
500p
500p
Od: 19 sie 2007, o 17:35

Post »

Dziewczyny, jestem właśnie w trakcie tworzenia nowych oleandrów. Gałązki puściły już pędy i mają małe korzonki. Mam nadzieję, że przeżyją.
Awatar użytkownika
alana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewo, to życzę powodzenia w dalszym ukorzenianiu! :D
Jolu, co do oleandrów, to nigdy sama nie ucinałam gałązek do ukorzeniania, ale czytałam, że mają być świeże, z ostatniego roku :?
Dzisiaj wybrałam się za miasto w poszukiwaniu wiosny i w sumie na szczęście zbytnio jej nie widać - jest w zasadzie tak jak bywało w ciągu ostatnich lat w lutym. Niestety "udane" warunki atmosferyczne nie pozwoliły zbyt długo przebywać na powietrzu. Nie wiem jak w innych rejonach kraju, ale u nas praktycznie od roku (listopad 2006) nic tylko pada, pada i pada, okropna wilgoć nie dość, że od deszczu, to jeszcze od jezior, nasze kości i stawy już mówią dość! :evil:
Zamiast wiosny wycieczka krajoznawcza po bunkrach ( w Przystani, bunkry te stanowiły kwaterę główna dowództwa Wermachtu) :P Zapraszam!
Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

- zawsze zachwycam się widokiem takiego mchu :D

Obrazek
Obrazek
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
alana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

c.d. wycieczki:

- wejście na punkt widokowy
Obrazek Obrazek

- widok z tej wieży
Obrazek Obrazek

- jezioro Mamy, a w oddali widać Wyspę Upałty

Obrazek Obrazek

A teraz nasza wiosna :D
Obrazek Obrazek

Obrazek

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
alana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

I jeszcze ubiegłotygodniowe zakupy :D
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Karolcia
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 17 paź 2007, o 15:46
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Alu,imponujące zakupy.Widzę że kupiłaś kilka torebek nasion takich na które ja też postawiłam.Jestem bardzo ciekawa czy uda ci się wyhodować budleje z nasion.Ja mam ich kilka ale kupowałam już jako krzewy.To są jedne z moich ulubionych krzewów.Pozdrawiam.Magda
Pozdrawiam Magda :)
Awatar użytkownika
miikaka
200p
200p
Od: 12 lis 2007, o 11:14

Post »

Moja ciocia miała taką fasolę na ogródku...mi bardzo, bardzo smakowała :wink:
Pozdrawiam
Mika
Mój mini ogródeczek
jol_ka
1000p
1000p

Post »

Alu, dzięki za wycieczkę jak zwykle super zdjęcia :D ja też zawsze 'rozpływam się' nad takim mchem jaki pokazałaś :D
fajne zakupy (niektóre z tych nasion sama mam ;)), oby wszystko ładnie urosło i kwitło.
Pozdrawiam Jola
jo_linki
Awatar użytkownika
JSZFRED
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2008, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Alu , okazuje się że ja byłam wielokrotnie gościem w Twoim ogrodzie miałaś w lato piękne kwiaty, dzisiaj ściełam swojego oleandra tak ok 50 cm był wąski i zawysoki to ścięte wsadziłam do wody po jakim czasie się powinno ukorzenić,
Pozdrawiam
Pozdrawiam Asiorek

Asiorlinki
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”