Jakie warzywa wysiać lipcu/sierpniu na zbiory jesienne, np. po ogórkach itp?
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Jakie warzywa wysiać w lipcu/sierpniu na zbiór jesienny
pozostało mi wolne miejsce w szklarni i przedwczoraj posiałem fasolę szparagową ,ciekawy jestem co z tego wyjdzie,bo na polu mi uschła, nie było czasu na podlewanie.
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Ja dosieje fasolkę, rzodkiewkę, rzodkiew, buraczki i jakąś rozsadę - taką jaką kupię na rynku
z tymi ogórkami mnie zaciekawiliście, może to fajny pomysł, tak pochrupać jeszcze we wrześniu

z tymi ogórkami mnie zaciekawiliście, może to fajny pomysł, tak pochrupać jeszcze we wrześniu

"jeśli chcesz być szczęśliwy przez całe życie - zostań ogrodnikiem "
Ogrodniczka na tymczasowym urlopie Anpio7 !!!
Apetycznie u Anpio7
Ogrodniczka na tymczasowym urlopie Anpio7 !!!
Apetycznie u Anpio7
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 16 lip 2010, o 10:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dziękuję wszystkim za podpowiedzi:) Dzisiaj chłodniejszy dzień, więc wzięlam się za odchwaszczanie- żeby tak warzywka rosły w takim tempie jak te paskudne chwasty 

- aśka2006
- 500p
- Od: 18 gru 2007, o 13:23
W sobotę dosiałam fasolkę szparagową, rzodkiewkę, koper i eksperymentalnie sałatę masłową, kruchą i rzymską (za ciepło na sałaty
ale co tam najwyżej nie urosną)
a nałóg siania wzywa
W sierpniu dosadzę nową grządkę truskawek i poziomek a potem, na pozostałe sypnę nasionka łubinu.

W sierpniu dosadzę nową grządkę truskawek i poziomek a potem, na pozostałe sypnę nasionka łubinu.
Aśka
- maakita
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 maja 2007, o 08:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Urosną na pewno tylko ewentualnie od razu zakwitną. Są specjalne odmiany do wysiewu letniego i one nie powinny wybijać w pędy kwiatowe (informacje teoretyczne na opakowaniu, praktyczne po wysiewie).
pomidory i ogórki w jednym tunelu
Czy ogórki i pomidory rosnące obok siebie to dobry pomysł?
Gdzieś słyszałem że nie lubią się wzajemnie.
Czy ogórki gruntowe w tunelu opłaca się sadzić?
Pozdrawiam.
Gdzieś słyszałem że nie lubią się wzajemnie.
Pozdrawiam.
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 23 sie 2010, o 23:19
Re: pomidory i ogórki w jednym tunelu
Witam serdecznie myślę że nie opłaci się sadzić lepiej wolne miejsce zagospodarować dla dodatkowych pomidorów czy papryki.Ja ogórki gruntowe co roku sieje na dworze porobiłem sobie takie półkola z kawałków metalowych prętów i na to nakładam folie, a jak już ogórki ładnie zejdą i troszkę podrosną ściągam folie i te pręty.Muszę powiedzieć że co roku mam dużo ogórków ogólnie jestem zadowolony.Ps jak będziesz zrywał ogórki nigdy nie zostawiaj sobie tych większych na siew bo wtedy ogórki są mniej plenne dla siewu lepiej zasiać osobno troszkę ogórków myślę że pomogłem pozdrawiam Rafał
Witam serdecznie myślę że nie opłaci się sadzić lepiej wolne miejsce zagospodarować dla dodatkowych pomidorów czy papryki.Ja ogórki gruntowe co roku sieje na dworze porobiłem sobie takie półkola z kawałków metalowych prętów i na to nakładam folie, a jak już ogórki ładnie zejdą i troszkę podrosną ściągam folie i te pręty.Muszę powiedzieć że co roku mam dużo ogórków ogólnie jestem zadowolony.Ps jak będziesz zrywał ogórki nigdy nie zostawiaj sobie tych większych na siew bo wtedy ogórki są mniej plenne dla siewu lepiej zasiać osobno troszkę ogórków myślę że pomogłem pozdrawiam Rafał

- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
Amatorsko można sadzić ogórki i pomidory razem w jednym tunelu ,tylko ogórki posadzić w mniej przewiewnym miejscu ,bardziej po bokach, a pomidory raczej tam gdzie może być niższa temperatura i mniej wilgoci. Należy traktować pytanie: czy można sadzić ogórki i pomidory na jednym polu ,dalej, czy w tej samej miejscowości ,itd. Trzeba tylko stwarzać warunki im sprzyjające .
pozdrawiam Ludwik
Witam,
Takie mam pytanko w sprawie ogórków. Jeśli powieszę nad nimi sznurki to będą się piąć po nich? Słyszałam, że tak się robi bo więcej miejsca mają ale czy się sprawdza to w praktyce? Próbował ktoś tego sposobu?
Z góry dziękuję za odpowiedzi.
Takie mam pytanko w sprawie ogórków. Jeśli powieszę nad nimi sznurki to będą się piąć po nich? Słyszałam, że tak się robi bo więcej miejsca mają ale czy się sprawdza to w praktyce? Próbował ktoś tego sposobu?
Z góry dziękuję za odpowiedzi.
-
- 200p
- Od: 14 lut 2011, o 20:37
Jeśli już się będą piąć,to tylko nocą,bo to dość intymne dla nich zajęcieJeśli powieszę nad nimi sznurki to będą się pięły po nich?

..a poważnie,dlaczego im nie pomóc i nie przymocować im sznurka do gruntu..wtedy nie będzie im tak uciekał,kiedy one będą chciały na niego się wspiąć

Gdyby rzeźnie miały ściany ze szkła, wszyscy byliby wegetarianami
-
- 200p
- Od: 15 lut 2008, o 18:55
Co siejemy na zbiory jesienne?
Może tu napiszcie co siejecie teraz, bądź za chwilę na zbiory późno jesienne. Przyznam, że nie znam się, ale chętnie poczytam i może coś zgapię 
Można podobno brokuła i kapustę włoską, chyba się na nie skuszę.

Można podobno brokuła i kapustę włoską, chyba się na nie skuszę.
- elik_49
- 1000p
- Od: 15 mar 2009, o 20:51
Re: co siejemy na zbiory jesienne
Kapustę włoską wysadza się chyba jak normalną średnio wczesną, kiedyś sadził normalnie ja wiosną a brokuły można i kalafior też, szparagówka cały czas co 2 tygodnie możesz wysiewać. Brokuł wysiewałam 2 razy ale coś nie bardzo mi powschodził.
pozdrawiam Ela * Moje zielone różności
To mnie zainteresowało, ale nie mam miejsca na wysiew takiej dużej paki.
capek pisze:Proponuję zakup w sklepie internetowym Pana Jacka Lutego opisanej niżej odmiany hiszpańskiej bobu a plon będzie z pewnościa doskonały:
LUZ DeOTONO (opakowanie 1 kg nasion)
brutto:25.00 złnetto: 23.81 zł
Do koszyka Producent: FITO Semillas
Jedyna w Europie odmiana przeznaczona do wysiewu w okresie letnim i jesiennym (jako poplon).Roślina:
- jedyna odmiana która prawidłowo rozwija się warunkach skracającego się dnia i wysokiej temperatury,
- polecana do wysiewania od połowy sierpnia do końca września,
- odmiana bardzo wczesna,
- wigor średni, liście wzniesione, w kątach dolnych liści roślina wytwarza po dwa strąki.
Strąki:
- wydłużone, o długości około 24-26cm zawierają po 6-7 kremowo białych podłużnych nasion,
- odmiana przeznaczona na zaopatrzenie świeżego rynku w okresie letnim i jesiennym.
-
- 100p
- Od: 12 sie 2009, o 21:39
ja mam ochotę na kapustę pekińską,tylko zachodzę w głowę czy ją lepiej siać w lipcu wprost do gruntu czy może lepiej wysiać ją już teraz na rozsadniku 

pozdrawiam
Grażyna
Grażyna
-
- 200p
- Od: 15 lut 2008, o 18:55
Właśnie przeczytałam, że kapustę późną na zbiory jesienne sieje się do końca kwietnia, czyli już po jabłkach....
http://www.uprawyekologiczne.pl/257_Ter ... pusty.html
http://www.uprawyekologiczne.pl/257_Ter ... pusty.html