flichoo pisze:
Witam po raz kolejny. Chcę przesadzić monsterę i te 2 noliny, bo są w jakimś torfie i nie wiem jakiej ziemi użyć. Czy Substral do juk i palm się nada dla monstery, a ziemia do kaktusów dla noliny? Ewentualnie proszę o wskazówki do ukręcenia jakiegoś odpowiedniego podłoża.

Witam.
Mam właśnie przed sobą dwie mądre książki o roślinach doniczkowych i otwartych na stronie o Nolinie.
Nie będę ich cytował,tylko w skrócie jak rośnie moja.
Beaucarnea recurvata / Bokarnea odgięta - Nolina / pochodzi z Meksyku i jest blisko spokrewniona z juką.
Moja rośnie w ziemi dla Juk i Krotonów z dodatkiem drobnego żwirku i gruboziarnistego piasku,
na dnie doniczki warstwa drenażu.Ziemia musi być przepuszczalna i żeby nie miała dużo torfu.
/ czyli nie w torfie /.W okresie wzrostu,czyli od wiosny do jesieni podlewam co tydzień,a zasilam nawozem
do kaktusów co 4 tygodnie.Nawóz z małą ilością azotu,bo azot wydelikaca liście.Potrzebuje dużo światła,
najlepiej w mieszkaniu przy południowym oknie.W okresie zimowym podlewam co 2 tygodnie,czasami co 3,
bo temperatura w moim mieszkaniu nie spada poniżej 20 stopni C,oczywiście bez nawozu.
Zalecana jest nawet niższa temperatura zimą / 5 - 10 stopni /,ale ja nie mogę tego jej zapewnić.
W marcu podlałem z Homusem,raz jedyny,na dobry początek,bo jak powiedział Piotrek Modrakowski:
" Homus to taki schaboszczak dla roślin ".
W takich mniej więcej warunkach przeżyła u mnie ponad 25 lat.
Pozdrawiam - Marian.