Mikroogródek - Ankha cz. 2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
ankha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 kwie 2009, o 17:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Mikroogródek - Ankha cz. 2

Post »

Dzięki Ewo, ja właśnie siedzę w twoim wątku, i jakoś wyleźć nie mogę ;:196 :wit
Tyle jeszcze do przyswojenia... a i tak głupia umrę
spis wątków -Ankha
Mikroogródek - aktualny
Awatar użytkownika
ankha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

promyk0 dziękuję :)

Bertram "gnom" zaświecił :D obok listki mertensji, która już ma pączki
Obrazek

skalnica, podobna do gronkowej, ostro zakończone listeczki, pęd kwiatowy ok 20 cm, czerwone cudo
Obrazek

świecznica sercolistna
Obrazek

A to dla koneserów - mutacja czy choroba ciemiernika, większość liści jest pstrokata
Obrazek

Obrazek

Obrazek

maczki syberyjskie
Obrazek

Janku, specjalnie dla ciebie - końcówka murka, rozwidlająca się w dwa poziomy
Obrazek
spis wątków -Ankha
Mikroogródek - aktualny
Awatar użytkownika
magry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 wrz 2009, o 19:20
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Bertram piękny,też go sobie sprawiłem ale chyba nie będzie miał kwiatów.Mój murek jest w fazie projektowania a ściślej mówiąc
w fazie zbierania kamieni.Rojników troszkę mam i troszkę dokupiłem.Za tydzień jadę w Polskę i kamieni przywiozę.Zastanawiam
się co to za skalnica poniewaz większość takich ma białe kwiaty.Może to odmieniec ?.
Pozdrawiam,Janek
Górki,pagórki i reszta.
Awatar użytkownika
ankha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mój bertram w zeszłym roku też nie kwitł, i był cały czas podskubywany przez ptaki. A w tym się zawziął i zakwitł. Za skalnicą z czerwonymi kwiatkami grzebałam 3 dni w necie, ale nic nie znalazłam ;:138 unikat jak byk :heja :lol:
spis wątków -Ankha
Mikroogródek - aktualny
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

Kiedyś próbowałam posiać maki syberyjskie. Niestety nie udało się :-(
I tak patrzę sobie na Twój skalniak, to uświadomiłam sobie, ze musze skombinować taki żwirek jak Ty masz. Ktoś już mi to zasugerował :roll:
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
skorpion811-51
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lis 2009, o 17:58
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Aneczko ;:196 u Ciebie coraz gęściej iryski już Ci kwitną u mnie w tym roku z nimi kiepsko po przesadzeniach
dąbrówka od Ciebie już kwitła a drugą inną tez kupiłam i żurawkowo się u Ciebie zrobiło wszyscy chorujemy
na forum tak nas te roślinki owinęły wokół siebie.Skalnica czerwona bardzo ładna też ją kupiłam ale jeszcze malutka ;:108
Rzekła pszczółka do motyla nikt nie widzi więc zapylaj.
MOJE LINKI , Pusta miska -kliknij
SERDECZNIE ZAPRASZAM STASIA
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32

Post »

Aneczko ja także mak syberyjski wysiewałam i nie udało mi się.
Ani jedna siewka się nie ukazała.
Ale za to ciemierników samosiewek mam całą masę, takie zielone w czerwone kropki, jeśli chcesz, to Ci chętnie wyślę, jakoś żal wyrzucać. :)
Awatar użytkownika
Zielona_Ania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2010, o 17:40

Post »

Aniu, ja wiem że nazwa Mikroogródek do czegoś zobowiązuje, a to zdjęcie z dziesięciogroszówką ma być na potwierdzenie :D
Jak tam cienista dolina? A jak warzywne postępy?
Awatar użytkownika
mirdem
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sty 2010, o 11:55

Post »

Aniu a ten ciemiernik - może on potrzebuje nawozu - nie wiem to tylko taka sugestia

A mnie w nieustanne zdumienie wprawiają nazwy roślin - kto wpadł na pomysł , żeby kilkucentymetrowe maleństwo nazwać bertram ( cokolwiek to znaczy ) mnie osobiście kojarzy sie z mocną ,wysoką rośliną , co najmniej 1,5 metrową i gdyby nie Twój watek czegos takiego bym się spodziewała :;230 :;230
x-p-k
Konto usunięte na prośbę.
Od: 3 sie 2008, o 00:13
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ciemiernik byłby niezły, jeśli ta cecha zostanie. Miejmy nadzieję, że nie chodzi jedynie o nawóz ;:224 :;230
Mertensji zazdraszczam, muszę w końcu upolować :wit
Awatar użytkownika
patkaza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 cze 2010, o 23:13

Post »

:wit Aniu
masz same rarytasiki -wyjątkowe i ciekawe okazy...cudne i tyle wiedzy ;:138
i jeszcze poproszę o zdjęcie lewizji, od dawna już ją masz? mogłabyś napisać o stanowisku gdzie rośnie ?
ślicznie u ciebie i jak pozwolisz ;:224 to będę się szkoliła u ciebie ;:180
Opowieść o moim miejscu...cdnn
"Opowieści są jak ludzie z upływem czasu stają się coraz lepsze"pozdrawiam Aga
Awatar użytkownika
ankha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Miłko ;:196 moje maki z nasion, co więcej, z mieszanki roślin skalnych, co to je segregowałam jak Kopciuszek. Tyle, że wszystkie trzy które wzeszły są żółte.
Żwirek w większej części pod małymi roślinkami jest zwykły akwariowy, o średniej granulacji ... Na murku zwykły żwir budowlany od Szwagierki z placu budowy ;:108 To dobry pomysł, bo żwir izoluje listki od wilgotnej ziemi, a przy tym ładnie wygląda. Choć w dużej części u mnie żwir jest potraktowany jako drenaż. Na pewno dobrze ktoś Ci zasugerował.

Stasiu ;:196 Moje małe iryski też już skończyły, mam jeszcze jeden pąk na wysokim, za to zaraz zaczną kwitnąć orliki i złocienie. Żurawkowo dopiero będzie, jak dotrą wcześniej zamawiane roślinki :heja Wszystkie szybko rosną, teraz dobra pogoda

Tajeczko ;:196 mnie na kilkadziesiąt nasion tylko trzy wyszły, ale ziemię mieszałam z piaskiem, może dlatego? Na ciemierniki byłabym bardzo chętna, ale dopiero na jesień. Mam chwilowy problem z miejscem :|

Aneczko ;:196 Tak, na potwierdzenie realnej wielkości mojego Ogródeczka. Zaraz opiszę szerzej sytuację, także z Cienistą Doliną ;:224 A co do warzywek, to jak najbardziej, rosną, ale na razie zarośnięte trochę ( w niedzielę mam egzamin ) obiecuję niedługo opielić i obfotografować :;230

Mirka ;:196 , problem w tym, że ciemiernik rośnie na placu, ale pod zarządem Drugiej Synowej. A ta czasem traktuje rośliny kurzym nawozem, na brak raczej narzekać nie powinny, tym bardziej, że pozostała część liścia jest ciemna zielona, raczej w drugą stronę ;:108
A bertram wbrew pozorom nie nie jest taki słaby i maleńki. Zawłaszczył miejsce dwóm naradkom, skalnicy, goździkowi i ładuje się na mertensję, depcząc przy okazji lewizje. Już nie wspominając, że oparł się w zeszłym roku kilkukrotnym najazdom jakiegoś szkodnika, który pożerał mu liście :;230

Piterek, to raczej nie kwestia nawozu, zastanawiałam się raczej nad wirusem :| rośnie obok zawirusowanych host, też nie moich. Jedna roślina, której ty mi zazdraszczasz, jestem szczęśliwa :;230 Szkoda, że na razie kiepsko się rozrasta, dobrze, że w ogóle po zimie wyszła.

Patkaza :wit do rarytasików mi dużo brakuje, po prostu niektóre moje roślinki są troszkę trudniej dostępne. Ale mam mnóstwo zwyczajnych roślin, które uwielbiam. Niestety czasem muszę ograniczać ich ilość i wielkość ze względu na rozmiary ogródka, czasem wybieram po prostu karłowatą odmianę. Lewizja moja jest nadzwyczaj mizerna, mimo, ze mam ją trzeci sezon, chyba zatem nie opiekuję się nią tak dobrze, bo jest mnóstwo osób, u których rośnie i kwitnie o niebo lepiej (np Tajka) Moje siedzą w mocno zdrenowanej, lekko kwaśnej ziemi i daszek na zimę z szyby.
Chyba, że chodzi ci o newadeńską, ale ta już przekwitła i szykuje się do snu, zdjęcie zatem ze wszech miar nieatrakcyjne. A, i zapraszam jak najczęściej, będzie mi bardzo miło.

Kurcze, przesadziłam z uśmiechami.

Wstawię kilka zdjęć
spis wątków -Ankha
Mikroogródek - aktualny
Awatar użytkownika
ankha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Skoro już prawie czerwiec, to jeszcze kwitnące tulipano-dziwolągi, prawda, że śliczne (nie mam pojęcia, które to są, ale na pewno je kupowałam kiedyś :lol: )
Obrazek

Obrazek

Moja balkonowa inkarvilla czeka na powstanie Letniej Rabaty :twisted:
Obrazek

żeby nie było samych kwiatków, to kwiatki... pomidorowe też mam - przedstawiciel:
Obrazek

żeby nie było, że tylko ogródkowe, to mam i domowe (całe dwa) przedstawiciel - liczi wyhodowane z nasionka, własnogębnie pożarte przez którąś z moich pociech i wetknięte do doniczki zrobiło niespodziankę:
Obrazek

Mirka, żeby nie być gołosłownym - mała część bertrama, włażąca tutaj na szczawik i dzwonek :uszy
Obrazek
spis wątków -Ankha
Mikroogródek - aktualny
Awatar użytkownika
magry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 wrz 2009, o 19:20

Post »

Ostatnie zdjęcie bombowe.Trzy rośliny z bardzo kontrastowymi listeczkami.
Pozdrawiam,Janek
Górki,pagórki i reszta.
Awatar użytkownika
mirdem
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sty 2010, o 11:55

Post »

Mówcie sobie co chcecie ale i tak nazwa bertram kojarzy mi się z potężnym świerkiem - dobrze , że chociaż ten prawdziwy ma igiełkowe listeczki :;230 :;230 :;230

Anka a tego szczawika to ty nie masz przypadkiem trochę na zbyciu :?: :?:
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”