Rozdrabniacz do gałęzi, zielonych pędów, liści itp. ?\
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 8 gru 2007, o 05:49
Np. HECHT 624
Ja kupiłem niedawno taką http://www.e-kosiarki.pl/go/_info/?id=3130 jeszcze jej nie wypróbowałem ale jak będzie taka zima to wkoncu ją wyprubuje.
A wtedy na pewno się podziele czy był to trafiony zakup
Powiem Szczerze skusiła mnie CENA
i Moc 2400W :> A jak się będzie sprawować to się okarze ;)

-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 8 gru 2007, o 05:49
No to juz wiem jak buczy :)
Bardzo przyjemny chodzi troche jak odkurzacz :P No ale w domu nie będę przeciez gałezi wrzucał
A Jest tam popychadełko wiec przypuszczam że sam nie pobiera gałązek ;/

Chciałbym kupić ale nie wiem którą, do wyboru:
-używany Bosch AXT HP 2000,
-nieużywany ale podstarzały Asgatec 2500
-jakaś Comet ALH 2500
Ta ostatnia jest sprzedawana na Allegro jak świeże bułki, gość sprzedał w ciągu stycznia ponad 45!
Ale jak mi się zepsuje skąd ja serwis wezmę, co z częściami, eh… Nie wiem co zrobić. Ratunku!
-używany Bosch AXT HP 2000,
-nieużywany ale podstarzały Asgatec 2500
-jakaś Comet ALH 2500
Ta ostatnia jest sprzedawana na Allegro jak świeże bułki, gość sprzedał w ciągu stycznia ponad 45!
Ale jak mi się zepsuje skąd ja serwis wezmę, co z częściami, eh… Nie wiem co zrobić. Ratunku!

- hanka55
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 19 sty 2008, o 15:30
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Ten Comet ALH 2500 wygląda zachęcająco.
Zanim obejrzałam specyfikacje techniczne, od razu powiedziałam Bosch ;) ale faktycznie Comet jest lepszy.
Z ok. 10-letniej praktyki z rozdrabniaczami powiem tak:
- jeśli brak biegu wstecznego, trzeba rozkręcać/ podnosić osłonę i wydłubywać narzędziem blokujące ostrze kawałki drewna
- wielkość sieczki wpływa na szybkość kompostowania/rozkładu, więc regulując noże, masz materiał albo do ściólkowania albo do kompostowania - tylko Comet ma tę funkcję
- waga jest raczej pochodną wyposażenia i funkcji, niż stabilności, bo żaden z modeli nie jest przeznaczony do gałęzi o grubości powyżej 4cm i do pracy ciągłej ( przemysłowej)
- noże ; my ostrzymy je gumówką raz na rok, dwa lata , ale to zależy od czasu ich pracy
a tu COMET ALH 2500 ma "walcowanie" czyli ślimak zgniatający, jak w maszynce do mięsa ( cichsza praca; drewno jest miażdżone , a nie cięte i szybciej się rozkłada)
- nie ma problemu z demontażem i ostrzeniem noży !
- duzy pobór energii, 2500W przekłada się na konieczność zrobienia osobnego obwodu elektrycznego, jak najbliżej miejsca pracy urządzenia ( im dłuższy przedłużacz, tym mniejsza moc siekania), a większa moc, to szybsza praca
Po Alko 2000 i Agastech 25000, wybrałabym bezdyskusyjnie Comet ALH 2500.
Zanim obejrzałam specyfikacje techniczne, od razu powiedziałam Bosch ;) ale faktycznie Comet jest lepszy.
Z ok. 10-letniej praktyki z rozdrabniaczami powiem tak:
- jeśli brak biegu wstecznego, trzeba rozkręcać/ podnosić osłonę i wydłubywać narzędziem blokujące ostrze kawałki drewna
- wielkość sieczki wpływa na szybkość kompostowania/rozkładu, więc regulując noże, masz materiał albo do ściólkowania albo do kompostowania - tylko Comet ma tę funkcję
- waga jest raczej pochodną wyposażenia i funkcji, niż stabilności, bo żaden z modeli nie jest przeznaczony do gałęzi o grubości powyżej 4cm i do pracy ciągłej ( przemysłowej)
- noże ; my ostrzymy je gumówką raz na rok, dwa lata , ale to zależy od czasu ich pracy
a tu COMET ALH 2500 ma "walcowanie" czyli ślimak zgniatający, jak w maszynce do mięsa ( cichsza praca; drewno jest miażdżone , a nie cięte i szybciej się rozkłada)
- nie ma problemu z demontażem i ostrzeniem noży !
- duzy pobór energii, 2500W przekłada się na konieczność zrobienia osobnego obwodu elektrycznego, jak najbliżej miejsca pracy urządzenia ( im dłuższy przedłużacz, tym mniejsza moc siekania), a większa moc, to szybsza praca
Po Alko 2000 i Agastech 25000, wybrałabym bezdyskusyjnie Comet ALH 2500.

- hanka55
- Kontakt:
Powiedziałabym tak: to zależy do czego będziesz używał trocin.
Noże - strugają drobne kawałki, jak scyzoryk, ale też świeże głąłęzie wychodzą jako niepociete paski kory. jeśli nożowe trociny mają pełnić funkcję ścióły, to ze względów estetycznych, warto wybrać dłuższe, nie pocięte dokładnie, kawałki.
Ślimaki - miażdżą dokładnie wszystko, ale przypomina to mak na świąteczne ciasto
Rewelacyjna faktura na szybki kompost, do ściółkowania raczej mało estetyczny.
Niezaleznie, którą opcję wybierzesz, kompostowanie tak pociętego materiału dodanego do kompostownika, pozwala na napowietrzenie go, skrócenie przerobu/ rozkładu, a w efekcie co roku mam 1m3 zeszłorocznego ! gotowego do wykorzystania kompostu. I to bez żadnego przewracania, mieszania, szczepienia, etc. Wióry zastępują te wszystkie niewygodne czynności.
Moim faworytem jest Comet ALH 2500.
Tym bardziej, że opis sugeruje i ślimaka i noże ( ale warto zapytać o to sprzedawcę), czyli tak jak w maszynce do mięsa - dokładnie i drobno miele
Noże - strugają drobne kawałki, jak scyzoryk, ale też świeże głąłęzie wychodzą jako niepociete paski kory. jeśli nożowe trociny mają pełnić funkcję ścióły, to ze względów estetycznych, warto wybrać dłuższe, nie pocięte dokładnie, kawałki.
Ślimaki - miażdżą dokładnie wszystko, ale przypomina to mak na świąteczne ciasto

Rewelacyjna faktura na szybki kompost, do ściółkowania raczej mało estetyczny.
Niezaleznie, którą opcję wybierzesz, kompostowanie tak pociętego materiału dodanego do kompostownika, pozwala na napowietrzenie go, skrócenie przerobu/ rozkładu, a w efekcie co roku mam 1m3 zeszłorocznego ! gotowego do wykorzystania kompostu. I to bez żadnego przewracania, mieszania, szczepienia, etc. Wióry zastępują te wszystkie niewygodne czynności.
Moim faworytem jest Comet ALH 2500.
Tym bardziej, że opis sugeruje i ślimaka i noże ( ale warto zapytać o to sprzedawcę), czyli tak jak w maszynce do mięsa - dokładnie i drobno miele

- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
Chwaściku, czy dobrze rozumiem, że zapytałeś sprzedawcę o jakieś szczegóły (czy nóż i ślimak)? Jeśli tak, to czy możesz dać nam znać, co odpowiedział?
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Nie pytałem bo znalazłem instrukcję obsługi po polsku.
Z tego co się zorientowałem to rozdrabniacz produkowany przez firmę Atika pod różnymi nazwami. Wygląda to mniej więcej tak jak Bosch AXT 2500 HP, to taki wałek (ślimak?) ocierający się o tzw. przeciwnóż, jest to regulowane czyli jak rozumiem umożliwia regulację wielkości ścinek.
W sprawach technicznych jestem cienki, szczerze mówiąc to najważniejsze dla mnie jest rozdrobnienie, jeśli nie będzie można uzyskać jakichś ładnych ozdobnie kawałków to się akurat nie załamię. Z poniższej strony można ściągnąć instrukcję:
http://www.atika.de/t3/garten/gartenhae ... -2500.html
Z tego co się zorientowałem to rozdrabniacz produkowany przez firmę Atika pod różnymi nazwami. Wygląda to mniej więcej tak jak Bosch AXT 2500 HP, to taki wałek (ślimak?) ocierający się o tzw. przeciwnóż, jest to regulowane czyli jak rozumiem umożliwia regulację wielkości ścinek.
W sprawach technicznych jestem cienki, szczerze mówiąc to najważniejsze dla mnie jest rozdrobnienie, jeśli nie będzie można uzyskać jakichś ładnych ozdobnie kawałków to się akurat nie załamię. Z poniższej strony można ściągnąć instrukcję:
http://www.atika.de/t3/garten/gartenhae ... -2500.html
Skorzystałam z tutejszej dyskusji i za radą Hani (bardzo dziękuję, że potrafisz oceniać narzedzia
) zakupiłam tego COMETa. Dzisiaj razem z moim tesciem oficjalnie go przetestowaliśmy (niestety nie zrobiłam zdjęć). Z racji, że ogrodnik ze mnie bardziej niz początkujący, miałam trochę inne wyobrażenie o tym jak wygląda coś po rozdrobnieniu....
Ale teść twierdzi, że to ma tak wyglądać.
Tak więc:
- maszyna nie miała żadnych trudności z posiekaniem gałęzi (niestety nie wyglądało to jak wióry, które sprzedają dla chomików),
- wyschniete łęty od słoneczników posiekało idealnie,
- łodygi po czosnku niestety zostały tylko zmiędlone, nie dały się posiekać.
Regulacja wielkości rozdrobnienia jest dosyć duża, ale na razie nie wiem do czego można to wykorzystać.
Jedyny minus urządzenia to brak jakiegoś zasobnika na odpady, wiadro się szybko zapełnia, ale coś pokombinuję (a może ktoś z Was ma jakieś pomysły?)
Pozdrawiam i jeszcze raz dzięki Haniu
Magda

Ale teść twierdzi, że to ma tak wyglądać.
Tak więc:
- maszyna nie miała żadnych trudności z posiekaniem gałęzi (niestety nie wyglądało to jak wióry, które sprzedają dla chomików),
- wyschniete łęty od słoneczników posiekało idealnie,
- łodygi po czosnku niestety zostały tylko zmiędlone, nie dały się posiekać.
Regulacja wielkości rozdrobnienia jest dosyć duża, ale na razie nie wiem do czego można to wykorzystać.
Jedyny minus urządzenia to brak jakiegoś zasobnika na odpady, wiadro się szybko zapełnia, ale coś pokombinuję (a może ktoś z Was ma jakieś pomysły?)
Pozdrawiam i jeszcze raz dzięki Haniu

Magda
kluska - "ogrodnik" od czerwca 2006
- hanka55
- Kontakt:
Klusko, to jest rozdrabniarka do gałęzi !
Wkłada się tam patyki, a nie, niezdrewniałe łodygi bylin
Choć, skoro się nie zatyka, jak piszesz, to jest to - rewelacja.
Moja, nożowa Agastec- już po pierwszej próbie, miałaby zablokowane noże.
Ale mielenie jest dobrym sposobem na produkcję materiału kompostowego.
I gratuluję, że udało Ci się jeszcze ją kupić, bo piorunem sprzedano wszystko na all ( poleciłam znajomym Cometa, ale aukcja już się zakończyła- poszło wszystko!)
Ad - pojemnik na wióry : są do kupienia na all składane kosze na sprężynie ( ca 29zł - 310659713), a my po prostu wkładamy worek na śmieci, ten wielki, 150l, którym wykłada się kubeł na śmieci :P

Wkłada się tam patyki, a nie, niezdrewniałe łodygi bylin

Choć, skoro się nie zatyka, jak piszesz, to jest to - rewelacja.
Moja, nożowa Agastec- już po pierwszej próbie, miałaby zablokowane noże.

Ale mielenie jest dobrym sposobem na produkcję materiału kompostowego.
I gratuluję, że udało Ci się jeszcze ją kupić, bo piorunem sprzedano wszystko na all ( poleciłam znajomym Cometa, ale aukcja już się zakończyła- poszło wszystko!)
Ad - pojemnik na wióry : są do kupienia na all składane kosze na sprężynie ( ca 29zł - 310659713), a my po prostu wkładamy worek na śmieci, ten wielki, 150l, którym wykłada się kubeł na śmieci :P