Comcia pisze:Leszku - jakie masz pokrycie dachu i ile to mniej więcej kosztuje ?
Pokrycie jest z poliwęglanu komorowego, grubość 10mm (przy większym skosie zapewne można by dać nieco cieńszy i tańszy), kolor dymiony brąz.
Kosztuje to w sumie dość sporo, bo generalnie trzeba to wszytko ładnie obrobić dookoła i oprócz płyt polieglanu trzeba dokupić sporo akcesoriów (specjalne paroprzepuszczalne taśmy do uszczelniania komór, uszczelki do łączeń, aluminiowe profile połaczeniowe i zakańczające, itp). Ale niewiele jest pokryć które można sobie tak wyginać jak ja sobie wymyśliłem wiec niejako skazany byłem na polieglan. Ale wygląda rewelacyjnie i można samemu spokojnie złożyć taki daszek mająć do dyspozycji tylko wiertarkę i wyżynarkę.
W moim przypadku - pokrycie 22m2 kosztowało
płyty poliwęglanowe 3sztuki 1.25mx6m ~1100zł
akcesoria i transport ~500zł
Nieco taniej wychodza płyty zupłenie przezroczyste (-10%) albo w większych formatkach (do 2.5mx7m)
Z akcesoriami też można pokombinować i poszukac tańszych zamienników (mocowanie na śrubach farmerach albo wykończenia plastikowe zamiast alu).
Anna29 pisze:lesioc czy oprócz tych dwóch pnączy pokazanych na projekcie ta wiata będzie miała jeszcze jakieś nasadzenia?
Oczywiście... te pnącza na rysunku są tylko symboliczne.
Już mam przygotowane nawet sadzonki:
na mocno oświetlony przód
* wisteria chińska alba
* wisteria japońska "Black dragon"
na zacieniony tył
* przywarka japońska "Rosea"
* hortensja pnąca "Miranda"
na lekko zacienione boki
* wiciokrzew harlequin
* wiciokrzew browna GOLDEN TRUMPET 'Mintrum
+ przynajmnie zanim się to wszytko porozrasta to rośliny w wiszących donicach
z całą pewnością upchnę tam gdzies jeszcze jakieś powojniki... ale to się będę zastanawiał w przyszłym roku ;)